Sportfogadás az USA-ban – az alvó óriás

2015-09-25
A legújabb előrejelzések szerint az amerikai sportfogadási piac a világ legnagyobbja lehetne, ha végre Nevadán kívül is engedélyeznék a különböző sporteseményekre való fogadást.

  

A GamblingCompliance a közelmúltban úgy becsülte, hogy egy teljesen kifejlődött amerikai sportfogadási piac – melyben mind a földi, mind a digitális csatornákon lehetőség lenne a tétek leadására – évente nagyságrendileg 12,4 milliárd dolláros bevételt generálna. Ez több mint ötször annyi, mint amit az Egyesült Királyság igencsak kiforrott piaca ér jelenleg…

 

Ez az adat mindenképp érdekes, most, mikor az Egyesült Államok az új NFL szezonra készül, és az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) becslése szerint az amerikai fogadók idén körülbelül 95 milliárd dollár értékben fognak téteket megtenni a profi és egyetemi csapatokra. Összehasonlításképpen: ez a 95 milliárd dollár közel 30 milliárddal több, mint a Google 2014-es összbevétele – nem csoda hát, hogy a legalizálás támogatói erőteljesen lobbiznak az amerikai törvényhozóknál a szövetségi tilalom feloldásáért. 

Ebből az irdatlan összegből csak körülbelül 2 milliárd dollár lesz az, amit a liszensszel rendelkező, legális nevadai irodákban adnak le, a többit nemzetközi online oldalakon, a kocsmák hátsó részein tanyázó bukiknál, és a munkahelyi maszek „bukmékernél” teszik majd meg. Az AGA szerint az előző szezonban csak a Super Bowlra közel 4 milliárd dollár értékben adtak le illegális fogadásokat az amerikaiak.

 

“Az illegális sportfogadás népszerűsége soha nem látott magasságokba ért Amerikában.” – jelentette ki az AGA elnöke, Geoff Freeman. „Egyértelmű, hogy a hagyományos sportfogadásra vonatkozó Nevadán kívül érvényes szövetségi tilalom bukásra van ítélve.”

 

A sportfogadást a legtöbb amerikai tagállamban 1992-ben tették illegálissá a profi és amatőr sportok védelmére készült törvény értelmében, mely szövetségi tilalmat vezetett be a sportfogadásra szinte az egész USA-ban - Nevada, Montana, Oregon és Delaware államok kivételével. Ezek közül az államok közül Nevada hasznosítja a legagresszívebben azon jogát, hogy kaszinóiban fogadhat téteket különböző sporteseményekre. A nevadai fogadóirodák 1989-től 2014-ig 24,9 milliárd dollárnyi tétet fogadtak legálisan labdarúgó eseményekre. Nevadában tavaly - minden rekordot megdöntve – 227 millió dollár nyereséget könyvelhettek el a fogadóirodák.

 

New Jersey, New York, Texas, Dél-Karolina, Minnesota és Indiana állam az idei évben már dolgozott egy-egy olyan jogszabálytervezeten, mely legalizálná az állam területén a sportfogadást. New Jersey már 2011 óta küzd a legalizálásért Chris Christie kormányzó támogatásával, azonban jogszabálytervezetük elbukott a szövetségi bíróságon. A hónap elején Christie harmadik körben kérte a feljebbviteli bíróságot, hogy bírálja felül az ítéletet.

 

A GamblingCompliance “alvó óriásnak” nevezte az amerikai piacot, de mi a helyzet a valódi szunyókáló behemóttal a világ túlsó oldalán? Ugyan az USA varázsütésre a világ elsőszámú piaca lehetne, de piaca eltörpülne, ha Kína is követné a példát, és lehetővé tenné állampolgárai számára, hogy legálisan fogadhassanak valamire, ami izgalmasabb, mint a sport lottó.

Igaz, az átlag amerikai sokkal többet keres, mint az átlag kínai állampolgár, de négyszer annyi kínai van mint amerikai, és miközben az amerikaiak egyre szegényednek, a kínaiak egyre jómódúbbak, ráadásul Kína totálisan odavan a sportfogadásért. 

 

A fantázia eSports piac 2020-ra 23,5 milliárd dolláros lehet

 

A fentiek persze teoretikusak, az Eilers Research most kiadott jelentése szerint azonban tény, hogy az eSports piac 2020-ra 1,81 milliárd dollárt érhet.

 

A piackutató cég becslése szerint jelenleg körülbelül 595 ezer fizető, aktív valódi pénzes fantázia eSport játékos létezik, ez a cég szerint 2020-ra 19,4 millió főre emelkedik, akik 23,56 milliárd dollárt költenek majd fogadásra.

 

Az Eilers elismeri, hogy ezek óriási számok, de véleményük szerint mindez már nagyon szerény penetrációs ráta, és alacsonyabb játékosonkénti költés mellett elérhető, mint a hagyományos sportfogadás, online póker vagy DFS (napi fantázia sportjáték) esetén.

 

Az Eilers előrejelzése szerint 2017-ig a nagy brit fogadóirodák is felveszik portfóliójukba az eSportokat, és ennek megfelelően emelkedni fog a dedikált eSport platformok száma. Az eSports szektor ugyanakkor számos kihívással kell, hogy megküzdjön, beleértve a potenciális jogszabályi változásokat is.