Sorsjegyekkel kapcsolatos félretájékoztatás miatt perlik a lottótársaságot

2013-08-15
Arkansas állambeli játékosok csoportos kereset benyújtásának lehetőségét kérvényezték a bíróságtól, miután a lottótársaság egy volt alkalmazottja több, mint 22 ezer sorsjegyet ellopott, és ezáltal a játékosok esélyei jelentősen csökkentek a jackpotokra.

 

Két arkansasi férfi keresetet nyújtott be az Arkansas Lottery Commission (Arkansasi Lottó Bizottság) ellen 50 ezer sorsjegyvásárló nevében, akiket állításuk szerint anyagi kár ért, mert egy korábbi alkalmazott 478.073 dollár (108 millió forint) nyereményt vett fel lopott sorsjegyekkel.

 

Remmele Mazyck, az Arkansas Lottery Commission volt biztonsági igazgatóhelyettese múlt hónapban bűnösnek vallotta magát a bíróságon csalás és pénzmosás vádjában a 22.710 darab sorsjegy eltulajdonításával kapcsolatos ügyben. A Mazcyk elleni vád szerint a férfi 2009. novembere és 2012 októbere között, kihasználva a hatóságnál betöltött pozícióját, több ezer sorsjegyet lopott el, és váltott be észrevétlenül.

A bizottság július 12-én tett közzé sajtóközleményt, mely szerint a bizottság vezetője, Bishop Woosley 2012. október 26-án szerzett tudomást erről a tevékenységről, és még aznap fizetés nélküli szabadságra küldte Mazyckot, majd november 14-én elbocsájtotta.

A vád szerint Mazyck lekaparta a lopott sorsjegyeket, és melyeken 500 dollárnál (110 ezer forintnál) kevesebb nyeremény volt, beváltotta. (Az ennél nagyobb nyereményeket csak a lottótársaságnál lehet felvenni.) Arkansas állam eredeti lottótörvénye ugyan tiltotta az alkalmazottak játékban való részvételét, azonban 2010-ben módosították a jogszabályt, és azóta a lottóhivatal munkatársainak lehetősége van az 500 dollárnál kisebb nyeremények beváltására.

 

Remmele Mazyck az állam első négy kaparós sorsjegyének bevezetésekor, 2009-ben (Mike Pirinque/Arkansas Business/AP Photo)

 

A keresetet benyújtó két férfi, Raymond Brock és Rick Tomboli szerint a lottótársaság „több ízben tévesen közölte a különböző kaparós sorsjegytípusok még meglévő nyereményeit”. (Ehhez tudni kell, hogy - a magyar Szerencsejáték Zrt gyakorlatától eltérően – a legtöbb külföldi lottótársaság pontos és naprakész tájékoztatást ad a játékosoknak arról, hogy az egyes sorsjegytípusok esetén hány nagynyeremény van még bent a kalapban, és hányat vittek már el.)

 

A 47 éves Tomboli saját elmondása szerint 2012 óta „több ezer” dollárt költött sorsjegyre. „Tudtam, hogy nem nyerek, csak azt nem tudtam, hogy miért, míg ez a férfi fogta magát, ellopott 22 ezer sorsjegyet, és közel félmillió dollárt nyert.” – mondta Tomboli, aki állítása szerint, miután megtudta, hogy a lottótársaság alkalmazottja lopta a sorsjegyeket, nem vett többet. „Soha többé nem veszek egyetlen sorsjegyet sem.” - állítja.

 

Az ügyészség szerint Mazyck olyan kiskereskedőkhöz rendelte hozzá a lopott sorsjegyeket, akik már nem értékesítették ezeket a termékeket, majd bejelentkezett a lottótársaság nyilvántartásába, és "kiadatlanról" "promóciósra" állította a sorsjegyek állapotát. Ezzel aktiválta a szelvényeket, és így lehetővé vált, hogy beváltsa a nyertes sorsjegyeket.

A perirat szerint "miután a lottótársaság tudomást szerzett a sorsjegyek eltulajdonításáról, nem értesítette a vásárlókat, hogy azoknak a jackpotoknak egy része, mely hivatalosan még nem került kiadásra, esetleg már nem nyerhető meg, mert a társaság biztonsági igazgatóhelyettese ellopta őket."

 

A felperesek a gondatlan hamis közlésre, gondatlanságra, szerződésszegésre, csalásra és jogalap nélküli gazdagodásra vonatkozó meghatározatlan károk és az ügyvédi díjak megtérítését követelik.

"Csupán azt akarjuk, hogy azok az arkansasi állampolgárok, akik sorsjegyet vásárolnak, tudhassák, hogy mik a valós nyerési esélyeik, és hogy kompenzálják őket a megtévesztés miatt.” - mondta Lawrence Walker, a felpereseket képviselő ügyvéd.

A peranyag szerint több, mint 50 ezren vásároltak kaparós sorsjegyeket 2012. október 26. után, így ők csatlakozhatnak a pertársasághoz. Míg csupán két felperes nevesítettek, Walker elmondása szerint már körülbelül 20 olyan személlyel beszélt, aki csatlakozik hozzájuk. „Van néhány olyan ügyfelem, akiknek több doboznyi nyeretlen sorsjegyük van.” – mondta.

 

Mazyck 20 éves börtönbüntetésre és 250 ezer dolláros pénzbírságra számíthat; az ítélethirdetés időpontja még nem ismert. 

 
Címkék: sorsjegy,