Sokmilliós nyereményét pár hét alatt elszórta az értelmi fogyatékos férfi

2014-01-17
Az amerikai Malcolm Ramsey enyhe értelmi fogyatékos, gondnokság alatt van, egy hivatalos papír szerint önálló életvezetésre alkalmatlan, pénzügyi dolgokban teljesen inkompetens és segítségre szorul. Mégis sikerült egy sokmillios nyereményt pár hét alatt elszórnia - vagyis éppen ezért.

 

Ramsey 55 éves fekete bőrű, paranoid skizofréniában szenvedő férfi, egy otthonban él, igaz, szabadon járhat-kelhet, nincs rácsok mögé dugva. Van egy törvényes gyámja, egy Aging Solutions nevű szervezet kezeli a kiadásait és felügyeli a gondozását. Egy SSI nevű jótékonysági program fizeti a lakhatását és az étkezését, sőt havi 54 dollár (11.880 Ft) költőpénzt is biztosítanak neki szociális alapon.

 

Valószínűleg ebből a pénzből vásárolta a win $500 a week for life elnevezésű kaparós sorsjegyet, melynek alapötlete, hogy a nyertesnek heti 500 dollár kifizetését vállalja élete végéig. Ám Ramsey sajnos nem ezt az opciót választotta, hanem az egy összegű felvételt, ami adózás után egy, a nevére kiállított 302.446 dolláros csekket jelentett. 

 

Nem szólt senkinek a nyereményéről, ehelyett fogta a születési anyakönyvi kivonatát és a személyijét, majd egy ismerős taxisofőr segítségével beautózott Tallahassee -be, hogy felvegye a nyereményt.

 

Mivel bankszámlája nincsen, Ramsey csak egy utcai csekkbeváltó helyen tudta készpénzre váltani nyereményét, ami egyből 14.000 dollárt vont le a tranzakcióért. 19.678 dollárt készpénzben zsebre tett, 268.000 dollárt pedig 1000 dolláros "money order" elnevezésű csekkekre váltott, és máris kezdődhetett a költekezés!

 

Ramsey a pénzen vásárolt egyik pár cipőt mutatja a sokból

 

A money order is hasonlóképpen működik, mint a készpénz, de csak tulajdonosa válthatja be. Ramsey jó gyakran élt ezzel a lehetőséggel, november 6-án például 21 darab ilyen csekket váltott be, azután pedig napi minimum egyet. Fekete Pénteken például 8000 dollárt költött, többek között egy lapostévét vett az egyik bevásárlóközpontban. Máskor plázákat és bolhapiacokat látogatott, és ruhákat, cipőket vásárolt, de annyit, hogy műanyag ládákat is kellett hozzá vennie, hogy tudja mibe rakni. Családtagjainak egy nap 40 darab Timex órát vásárolt darabját 20 dollárért.

 

Az Aging Solution-t Ramsey lakóotthona értesítette, hogy valami furcsaság zajlik, mert olyan családtagok kezdték el látogatni a férfit, akiket azelőtt sohasem láttak. A szervezet értesítette ezután a rendőrséget, mert úgy ítélték, Ramsey érdekében ez a legjobb megoldás.

 

Újabb két hét telt el, mire a rendőrség elhatározta magát, hogy bele mer-e avatkozni ebbe a kényes ügybe, ekkorra 100.000 dollárnak már búcsút mondott a férfi. Amikor a St Petersburg-i rendőrség látogatást tett Ramsey-nál, ő kinyitotta a szekrényét, kivett belőle 118.000 dollár értékű money order-t, és átadta a rendőröknek. A hatóság azóta egy széfben őrzi azokat. Az ügyet vizsgálva megpróbálják kideríteni, hogy mire ment el a hatalmas összeg, csupán Ramsey költekezési hulláma vitte el, vagy pénzt is csaltak ki tőle. Több rokona is elismerte, hogy új mobiltelefonokat, ajándékokat, éttermi vacsorákat és készpénz ajándékokat is kaptak a bőkezű hozzátartozótól, akit előtte szinte nem is ismertek. A nyomozók most azt próbálják kideríteni, hogy tettük kimeríti-e a bűncselekmény fogalmát, ugyanis Amerikában tilos a fogyatékosok és idősek kihasználása, azért akár 30 év börtön is járhat.

 

Jó, hogy sikerült a pénzt szétszórását idejében megfékezni, ugyanis nyereménye a hajléktalanná válással fenyegeti. A gondozását eddig finanszírozó SSI programnak és a szociális alapon kapott egészségügyi ellátásának szigorú, jövedelemhez kötött feltételei vannak. Az elmúlt adóévben elkönyvelt többszázezer dollár már nem az a kategória, amit támogatnak, a férfi kieshet az ellátottak köréből, így nagy szüksége lesz a még megmaradt 118.000 dollárra. 

 

De Ramsey ennek nincs tudatában, jelen pillanatban nem ez izgatja legjobban, a vérszagra összegyűlt újságíróknak inkább csak ennyit ismételget összetörten: "Elvették a pénzemet!"

 

 

Címkék: sorsjegy,