Soha nem volt még ilyen rossz hete a William Hill-nek

2015-04-28
A legnagyobb brit fogadóiroda 14 millió fontot, közel 6 milliárd forintot veszített január harmadik hetében, miután sorozatban a favoritok nyertek a Premier League-ben.

 

Az Anglia-szerte 2.361 fogadóirodával rendelkező szerencsejáték cég 81 éve nem zárt olyan rossz hetet, mint január harmadik hetében, mikor az összes nagy Premier League csapat – köztük a Chelsea, az Arsenal, a Manchester United és a Tottenham – valamint a nagy európai klubok közül a Barcelona és a Real Madrid is nyerte a mérkőzéseit. A fogadók nagyrészt gyűjtőben játszották meg ezeket a népszerű meccseket, és így az iroda rekordmértékű, 14 millió fontos mínuszban zárta a hetet. 

 

Az iroda elmondása szerint egyébként egyre többen adják le fogadásaikat mobil eszközökről, és a gyűjtőfogadások is egyre népszerűbbek ügyfeleik körében. A mobilos fogadás 48 százalékkal nőtt az első negyedévben, mely így már a cég összes játékbevételének 37 százalékát teszi ki. 

 

A William Hill-re (és úgy általában a brit fogadóirodákra) rájár a rúd ebben az évben, hiszen részben a fogadók számára kedvező meccseredmények, részben a január óta fizetendő új és magasabb adók miatt a vállalat üzemi nyeresége 19 százalékkal, azaz 16 millió fonttal volt kevesebb az első negyedévben, mint egy évvel korábban. Ennek és a május 7-i választások miatti bizonytalanságnak tudható be, hogy a William Hill részvényárfolyama 4,5 százalékkal, 355,9p-re csökkent. 

 

A WH Legnagyobb riválisát, a Ladbrokes-t is rosszul érintették a labdarúgó mérkőzések eredményei, valamint a Cheltenham lóversenyfesztiválon tapasztalt gyengébb bevétel: 22 százalékkal, 14,3 millió fontra csökkent az első negyedév adózás előtti eredménye. 

 

Az angol játékosokat kiszolgáló fogadóirodáknak a tavaly decemberben bevezetett „fogyasztás helye szerinti” adózási rendszer, és a nyerőgépek adójának növelése miatt idéntől magasabb költségekkel kell szembenézniük. A szolgáltatóknak minden, az Egyesült Királyságból megtett online tét után 15 százalékos adót kell befizetniük, mely évente várhatóan 300 millió fontnyi pluszbevételt jelent a brit államkincstár számára. A nyerőgépek után fizetendő megemelt adóval együtt ez körülbelül 20 millió fontnyi plusz terhet jelentett a William Hill számára az első negyedévben. 

 

„A gyenge január után a negyedév hátralévő részében javult a fogadási trend. Az online fogadás februárban és márciusban 20 százalékkal, a Cheltenham fesztivál alatt pedig 29 százalékkal nőtt.” – nyilatkozta a William Hill vezérigazgatója, James Henderson, aki úgy érzi, az extra adók ellenére cége továbbra is „jó eséllyel profitálhat” a brit online szerencsejáték piac növekedéséből.

 

Simon French, a Cenkos elemzője, úgy véli, hogy a cég tőzsdei teljesítménye kiábrándító volt az utóbbi időszakban, működési profitja pedig a várakozásoknál jobban, 15 százalékkal csökkent. „Összességében úgy gondoljuk, hogy a 314 millió fontnyi éves profit előrejelzés túl magas, most úgy látjuk, hogy 298 millió font körül alakulhat, ami 20 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest.” – nyilatkozta.