Soha nem látott fogadási lázra készülnek az irodák

2014-06-11
Csütörtökön a brazil - horvát meccsel kezdetét veszi a 2014-es FIFA világbajnokság, és ezzel az az egy hónapig tartó őrület, mely nem csak a világ focirajongó részét, hanem a fogadóirodákat is fogva tartja majd.

 

A vébével együtt ugyanis kezdetét veszi a valaha látott legnagyobb fogadási láz is, hiszen az online és mobil fogadási lehetőségnek köszönhetően már nem csak a hardcore szerencsejátékosok és focirajongók, hanem az átlag nézők is kényelmesen leadhatják tétjeiket akár a meccsek közben is.

A brit fogadási szektorban azt várják, hogy a bevételek megduplázódnak az előző vb-hez képest. "Arra számítunk, hogy jóval 200 millió font felett lesz a forgalom az idei tornán. 2010-ben körülbelül 100 millió volt." mondta Terry Pattinson, a legnagyobb brit fogadóiroda, a William Hill kereskedelmi igazgatója.

A nagy fogadóirodák úgy számítanak, hogy több pénz folyik be majd az online fogadásokból, mint a földi fogadóirodákban, hiszen a fiatalabb szerencsejátékosok természetszerűleg a mobiljaikról fogják megtenni fogadásaikat.

Ráadásul úgy számítanak, hogy a bevételeket a fogyasztó magatartás két új aspektusa is növelni fogja: több fogadást tesznek majd a focirajongók a kanapéikon ülve, vagy a szomszédos pubból, mint a tapasztalt szerencsejátékosok akik komolyan kalkulálják az oddsokat egy-egy tét megrakása előtt; és a fogadók most több fogadást is tehetnek, megdöbbentő számú eseményre a meccsek egész folyama során.

A Ladbrokes a tervek szerint több, mint 250 fogadási lehetőséget kínál minden meccsre, melyek a játék minden aspektusát lefedik.

 

Nem csak Európa ég azonban lázban, hiszen az utóbbi két évtizedben már az Egyesült Államokban is nagy szám lett a vébéből. Ez nagyrészt az egyre erősödő válogatottnak köszönhető, mely egyre inkább megállja a helyét nemzetközi szinten is. És ugyan a Team USA-nak igencsak fel kell kötnie a gatyát, ha tovább akar jutni, hiszen rettentő nehéz csoportba került, ez nem jelenti azt, hogy az amerikai fogadók nem támogatják pénzükkel a csapatot a bukmékereknél.

A Las Vegas Hotel SuperBook (LVH) fogadóiroda elmondása szerint kétszer annyi fogadást tettek már meg náluk arra, hogy az Egyesült Államok nyeri meg a vébét, mint bármelyik más nemzetre. Mindezt annak ellenére, hogy az USA igencsak meglepő győzelmének oddssza 50/1 és 100/1 között van jelenleg. És bár ezek a tétek meglehetősen vakmerőnek tűnnek, azért hozzá kell tenni, hogy a legtöbb ilyen fogadás kis tétekkel érkezik. A fogadások összegét tekintve jelenleg Németország (9/2 oddsszal) vezeti az LVH ranglistáját, annak ellenére, hogy a fogadások számát tekintve igencsak lemaradva a második helyen áll, és Brazília (5/2), Argentína (9/2) és Spanyolország (6/1) csapatára is nagyobb összegben fogadtak, mint az Egyesült Államok válogatottjára.

 

Persze az LVH-nál sem csak a végső győztesre lehet fogadni, számos más fogadási esemény is szerepel a kínálatukban, például a csoportgyőztesek is megtippelhetőek: itt az USA a Halálcsoportnak is nevezett G csoport underdogja, 11-es nyereményszorzót kínálnak rá, hiszen ugyanebben a csoportban játszik Németország és Portugália is.

Az LVH úgy számít, hogy a legnépszerűbb prop bet várhatóan a világbajnokság legtöbb gólját szerző játékosának, tehát Aranycipő tulajdonosának megtippelése lesz. Az argentin Lionel Messi jelenleg a favorit (6/1), de rengeteg támogatója van a brazil Neymarnak (10/1), és a portugál Christiano Ronaldonak (12/1) is.

 

Az amerikainál is nagyobb volumenű fogadási őrület várható azonban a keleti régióban. A Thai Kereskedelmi Kamara egy közelmúltban megjelentetett tanulmánya szerint a thai lakosság több, mint 1,33 milliárd dollár értékben fog fogadni a világbajnokságra. Már magában ez a szám is hihetetlen, de még inkább az, ha figyelembe vesszük, hogy Thaiföldön igen szigorú szerencsejáték-ellenes törvények vannak életben, mely értelmében szinte minden fogadás illegális – beleértve a lóversenyfogadáson kívüli mindenfajta sportfogadást is. Egy nemrég készült felmérés szerint egyébként ennek ellenére az ország lakosságának 70 százaléka rendszeres szerencsejátékosnak mondható, az illegális piacot évi 6 milliárd dollárosra tippelik. A thai tinédzserek 12 százaléka tervezi, hogy fogadásokat köt majd a vb meccseire…

 

A William Hill szerint egyébként a házigazda és tavaly hazai közönség előtt Konföderációs Kupa-győztes brazilok számítanak favoritnak, végső sikerük négyszeres pénzt jelentene. Őket a kétszeres világbajnok argentinok követik (5), majd a háromszoros aranyérmes német (7) és a címvédő spanyol (7,5) együttes jön a sorban. Érdekesség, hogy a nyolc évvel ezelőtti döntősök végső sikerével viszonylag nagyot lehet "kaszálni", ugyanis az akkor aranyérmes olaszok ötödik diadala és az ezüstérmes franciák második elsősége egyaránt 26-szoros pénzt ér. A legelőrébb rangsorolt afrikai gárda, Elefántcsontpart vb-címére 126-szoros szorzót kínál a világhírű bukmékeriroda. A legtöbbet Costa Rica, Honduras, vagy Irán diadala hozna a konyhára, mindhárom esetben a feltett tét 2501-szeresét nyerheti a fogadó. Ami az európai gárdák ellen szól: amerikai kontinensen még soha nem tudtak diadalmaskodni.

 

További vb hírek