Soha ennyi brit nem szerencsejátékozott – különösen az okostelefonos játék hódít

2017-03-09
A brit Szerencsejáték Bizottság közzétette a szerencsejáték szokásokról készített legutóbbi felmérésének eredményét, melyet világszerte kiemelt figyelemmel kísérnek, hiszen az egyik legkiforrottabb szerencsejáték piacról van szó.

 

Az adatok – melyeket telefonon és online gyűjtöttek a 16 éven felüliek körében egy négyhetes időszak alatt – azt mutatják, hogy összességében több brit szerencsejátékozik, mint valaha.

A válaszolók 48,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt vett valamilyen szerencsejátékban az elmúlt négy hétben – ez 3 százalékkal több, mint 2015-ben – bár ez a szám 33 százalékkal kevesebb, ha a brit nemzeti lottót, a National Lottery-t kivesszük a játékok köréből.

A megkérdezett férfiak több mint fele (52,6%) vett részt valamiféle szerencsejátékban az elmúlt négy hétben (2015-ben ez 49,1% volt), a nőknél az arány valamivel kevesebb (44,3%). 

A 45-54 és 55-64 éves korosztály a legaktívabb csoport a szerencsejátékok tekintetében, az előbbiben 52,6%, az utóbbiban 52,7% válaszolt igennel a kérdésre. 

 

Hány százalék szerencsejátékozott az utóbbi négy hétben

(Összes válaszoló | Férfiak | Nők || korosztályok)

 

A válaszadók 35,3% nyilatkozott úgy, hogy legalább hetente egyszer játszik, ez kismértékű csökkenést jelent a tavalyi 39%-hoz képest.

A becslések szerint a válaszolók 0,7 százaléka tekinthető szerencsejáték függőnek, további 5,5 százaléknál ennek kockázata alacsony vagy közepes. Ez arra utal, hogy a szerencsejáték függőség mértéke állandó maradt az Egyesült Királyságban a kilencvenes évek óta, annak ellenére, hogy időközben bevezették az igen sok támadásnak kitett FOTB (fixed-odds betting terminal) típusú nyerőgépeket a fogadóirodákban. Ugyanakkor a szakértők szerint, mivel a függő játékosok nehezen ismerik be problémájukat, a számok a valóságban magasabbak lehetnek.

Az online szerencsejátékosok aránya ugyanannyi maradt, mint a tavalyi évben, a játékosok 17 százaléka, de érdekes módon, az okostelefonon játszók aránya 10 százalékkal nőtt. Ez arra utal, hogy a mobil eszközök növekvő migrációjának lehetünk tanúi, nem pedig új játékosok kezdenek el játszani általuk.

Az egyre növekvő mobilitás ellenére meglepő, hogy a felmérésben résztvevők 97 százaléka úgy nyilatkozott, hogy még mindig inkább otthon játszik, nem pedig menet közben.

 Milyen környezetben játszik

(Otthon | Utazás közben | Munkahelyen | Sportlétesítményben | Kocsmában)

 

Milyen eszközön játszanak az egyes korcsoportok

 

A 18-24 éves korosztály 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hirdetés vagy egy közösségi médiás poszt ösztönözte a játékra, közülük 23 százalék vallotta be, hogy nem foglakozott a felhasználási feltételek átolvasásával. 

 

A 40 oldalas jelentés itt tekinthető meg.