Senkinek sem kell a 4,2 milliárdos lottónyeremény

2013-11-25
Egy fel nem vett hatalmas Euromillions jackpot gazdáját keresik elkeseredetten Angliában, aki, ha szerdáig sem jelentkezik, örökre búcsút inthet a mesés vagyonnak.

 

Ha szerda este 11 óráig nem kerül elő a nyertes szelvény tulajdonosa, ez lesz a játék történelmének második legnagyobb benthagyott jackpotja. A rekordot egy tavaly decemberi, 64 millió fontos (közel 23 milliárd forintos) nyeremény tartja. 

A legironikusabb, hogy a szelvényt épp Nagy-Britannia egyik legszegényebb területén, Ladywoodban, Birminghamben vásárolták. 

A Camelot lottótársaság egyik szóvivője bevallotta, hogy egész hétfőn Birmingham utcáit fogja róni, hátha sikerül előkerítenie a nyertest. “Volt már rá példa, hogy valaki az utolsó pillanatban jelentkezett.” – reménykedik. 

 

A fel nem vett nyereményeket Angliában jótékonysági célokra fordítják, így vannak, akik úgy vélekednek, hogy lehet, hogy jobb is, ha a nyertes nem jelentkezik – úgyis csak baja lenne a hirtelen jött hatalmas összeggel. Példaként Dave és Angela Dawes napokban nagy médiavisszhangot kapott válását emlegetik. Ők tavaly 101 millió fontot nyertek az Euromillions-on, és azóta folyamatosan azon veszekedtek, hogy hogyan osszák szét a pénzt családjuk és barátaik között. 

A tavalyi 64 millió fontos fel nem vett nyereményt végül egészségügyi, oktatási és egyéb jótékonysági alapítványok kapták meg.  

Voltak már Angliában a mostanihoz hasonló nagyságú benthagyott nyeremények, például egy 9,4 millió fontos, Doncasterben vásárolt szelvény 2005 júliusában, egy 7 milliós belfasti 2004-ben, vagy egy 6,9 milliós devoni 2007-ben.

 

A legbosszantóbb eset 2001-ben történt, Martyn Tott-tal, aki  azért nem tudta felvenni a nyereményét, mert elveszítette a szelvényét. Számítógépes adatokkal ugyan bizonyítani tudta, hogy ő a nyertes, de a Camelot lottótásaság nem volt hajlandó kifizetni a nyereményét, hiszen a szabályzat értelmében a nyeremény felvételéhez szükség van az eredeti lottószelvényre. A döntés országos felháborodást keltett, még az akkori miniszterelnök, Tony Blair is kampányolt Tott érdekében – de mindhiába…

 

Magyarországon egy 430 millió forintos fel nem vett nyeremény tartja a rekordot, és minden évben milliárdos nagyságrendben feledkeznek meg nyereményeikről a játékosok. Tavaly összesen 1 milliárd 389 millió forintnyi nyereményért nem jelentkezett senki. A legtöbb fel nem vett nyeremény az Ötöslottónál gyülemlett fel, mintegy 591 millió forint. Ami még meglepőbb azonban, hogy a sorsjegyeknél is közel napi 1 millió forintot, összesen 361 millió forintot hagytak bent a játékosok. 

Nálunk nem jótékonysági célokra fordítódnak ezek a pénzek, hanem visszakerülnek a játékszervezőhöz, ahol aztán háromféle dolog történhet. Az egyik, hogy a Szerencsejáték Zrt. valamilyen akció formájában visszajuttatja a játékosoknak, tavaly ez lett a sorsa a közel 1,4 milliárd 90 százalékának, vagyis több mint 1,2 milliárd forintnak. A másik, hogy a szervező a jackpot felhizlalására használja fel, erre 2012-ben 9 százalék, azaz 125 millió forint jutott. A fennmaradó kevesebb, mint 1 százalék, tehát mintegy 13 millió forint pedig játékadó formájában a költségvetésbe került vissza.