Senki többet harmadszor! Elkelt az OPAP

2013-10-14
Az Emma Delta végül is 622 millió eurót fizetett a görög szerencsejáték cég harmadáért, plusz 3 milliót ad még évente.

  

Lezárult az első komoly magánosítási ügylet Görögországban azóta, hogy az ország először kapott nemzetközi mentőcsomagot 2010-ben.

A HRADF privatizációs ügynökség pénteki közleménye szerint befejeződött a görög szerencsejáték-társaság (OPAP) kisebbségi, 33 százalékos tulajdonrészének eladása az Emma Delta nevű, 66,7 százalékban cseh, 33,3 százalékban görög magántulajdonban lévő cseh-görög befektetési alapnak. A vevő 622 millió eurót készpénzben fizetett ki és további évi 3 millió eurót a következő tíz évben. Az OPAP tavaly 505,5 millió euró nettó nyereséget ért el, ennek harmadát reméli megkapni évente a befektetési alap, bár az idei profit számítások szerint kevesebb lesz.

Az Emma Delta az akvizícióval egyrészt 13 szerencsejáték exkluzív értékesítési jogát szerezte meg 2030-ig, másrészt 10 éves időtartamra megkapta az ország 35 ezer VLT típusú nyerőgépének üzemeltetési jogát.

A görög kormányra erős nyomás nehezedik az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről, hogy gyorsítsa fel a sokáig halogatott privatizációs programjának végrehajtását, ami a Görögországnak biztosított mentőcsomag egyik feltétele. Az országnak hitelezők 2,6 milliárd euróról 1,6 milliárd euróra csökkentették az idei görög privatizációból származó bevételi előirányzatot. Erre azután került sor, hogy júniusban nem sikerült vevőt találni a DEPA gázszolgáltatóra, miután az egyetlen érdeklődő, az orosz Gazprom az utolsó pillanatban visszavonta 900 millió eurós nem kötelező érvényű ajánlatát.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: piaci információ,