Semmit nem ér a szerencsejáték oldalak blokkolása

2014-07-16
Amilyen a mosdó, olyan a törölköző - mondhatják nagy valószínűséggel az online szerencsejátékot szolgáltató oldalak tulajdonosai, amikor fityiszt mutatva a hatóságoknak, sorra létrehozzák alternatív oldalaikat. Az eddig blokkolt 4 oldalból három könnyedén elérhető.

 

A bet-at-home.com és a betclic.com után a mai nappal a hu.unibet.com és a sportinget.com domainek váltak elérhetetlenné Magyarországról, vagyis az internetszolgáltatók blokkolták ezen oldalak elérhetőségét.

A magyar hatóság úgy tette meg ezt a lépést, hogy nem adott lehetőséget a tulajdonosoknak arra, hogy legálisan üzemeljenek Magyarországon. A távszerencsejáték liszenszekről szóló törvény ugyanis már több, mint egy éve létezik, ám liszenszkiírás eddig nem történt, már csak a végrehajtási rendelet hiánya miatt sem. Ráadásul most még zavarosabbá tették a jogszabályt, hiszen belevették azt, hogy „megbízhatósági alapon”, tehát liszenszkiírás nélkül is hozzájuthatnak bizonyos cégek vagy személyek az engedélyhez, ami elég átláthatatlan és bizonytalan helyzetet teremt egy külföldi cég számára.

 

Mivel a törvény a szerencsejáték szolgáltatóknak nem, mindössze az internetszolgáltatóknak helyez szankciót kilátásba arra az esetre, ha nem blokkolnak, megkezdődött a jelen jogi helyzetben végeérhetetlennek tűnő macska-egér játék; az eddig elérhetetlenné tett négy szolgáltatóból három létrehozott egy másik url-t, amin vígan folyik a szolgáltatás. Van, aki emailben küldte meg felhasználóinak a honlap új elérhetőséget, de olyan is van, akinek a hu kezdetű domainjét blokkolták, de a .com végződésűn keresztül minden gond nélkül elérhető a magyar nyelvű felület.

 

Ha a magyar hatóság határozathozatali sebességét nézzük, meg kell állapítani, hogy egyértelműen a szerencsejátékosok vannak előnyben; amíg a Szerencsejáték Felügyelet közel egy hónap alatt mindössze 10 oldal esetében tudott a határozathozatalig eljutni, addig az oldalaknak pár kattintásba kerül a felületet másik URL alá rendelni. Az online szerencsejáték oldalak száma sok százra tehető, évekig eltart, mire nagyjából lefedik a kínálatot. Van olyan oldal, amelyik az 1-es számot csempészte bele régi domainjébe, így hozott létre újat. Valószínűleg annak blokkolásakor egyszerűen megy tovább a számokon, melyeknek sora tudvalevőleg végtelen...

 

Ez az eléggé visszás helyzet, ami a magyar hatóság tehetetlenségét és lassúságát figurázza ki ráadásul veszélyeket is tartogathat a játékosok számára.  Nem sok idő kell ahhoz, hogy az adathalászok megszimatolják a helyzetet, és ők is elkezdjenek a felületet lemásolva hasonló URL-eket gyártani, ezzel aztán nagyon könnyű lesz jelszavakat és akár hitelkártya információkat begyűjteni.

 

Legyünk tehát elővigyázatosak és körültekintőek, mielőtt bármi meggondolatlan lépést teszünk.