Sarapova nyerte a Roland Garrost

2014-06-07
Marija Sarapova nyerte a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét: a hetedik helyen kiemelt orosz játékos a szombati fináléban három játszmában, 6:4, 6:7 (5-7), 6:4 arányban győzte le a negyedikként rangsorolt román Simona Halepet.

 

A rendkívül színvonalas összecsapás 182 percig tartott, ezzel a párizsi viadal történetének második leghosszabb női fináléja lett.

 

A 27 éves Sarapova pályafutása kilencedik Grand Slam-döntőjében ötödik alkalommal győzött, ezt megelőzően 2004-ben Wimbledonban, 2006-ban a US Openen, 2008-ban az Australian Openen, valamint tavaly előtt szintén Párizsban diadalmaskodott.

 

A mérkőzést a pályafutása első Grand Slam-fináléjában szereplő Halep kezdte jobban, ugyanis rögtön elvette riválisa adogatását, a sajátját pedig megtartotta. Ezt követően azonban Sarapova irányította a találkozót és sorozatban öt játékot nyert, igaz, mindegyiket hosszú labdamenet, szoros küzdelem jellemezte. Az orosz játékos 5:3-nál a szettért adogathatott, de megremegett a keze, így Halep esélyt kapott az egyenlítésre, azonban nem élt vele, riválisa így 57 perc alatt megnyerte az első játszmát. Halepnek ez volt az első elveszített szettje a tornán.

 

A második szettet Sarapova, a mérkőzésen először egy semmire megnyert adogatójátékkal kezdte, majd nagy csatában elvette riválisa szerváját. Nem tartott sokáig azonban előnye, ugyanis Halep azonnal visszabrékelt, majd a játék összképét tekintve némi meglepetésre egyenlített.

 

Sarapovát ez kissé meg is zavarta, a következő játékban egymás után két kettős hibát ütött, de összeszedte magát - bár még egy kettős hibával borzolta a kedélyeket - és újra vezetést szerzett (3:2). A román játékos nem tört meg, viszonylag könnyedén hozta adogatását, majd az orosz is így tett. Halep következő adogatásánál Sarapova kétszer is bréklabdához jutott, de egyiket sem tudta kihasználni (4:4). Az orosz ezután viszonylag könnyedén jutott el a játékot érő labdához (40-15), de Halep visszajött és egy elképesztő labdamenet után bréklabdához jutott, amit azonnal ki is használt.

 

A román játékos így a játszmáért adogathatott, Sarapova azonban két bréklabdához jutott: Halep az elsőt fantasztikus támadással hárította, a másodiknál azonban szerváját követően Sarapova ütése a hálóról pattant a térfelére, az orosz így óriási szerencsével egyenlített (5:5).

 

Halep ennek ellenére nem tört meg, azonnal három bréklabdához jutott, Sarapova két ászértékű szervával válaszolt, de ezt követően hibázott. A román játékos másodszor is adogathatott a szettért, ám ezúttal sem bírta el a nyomást, következhetett a rövidítés.

 

Itt mindketten sokat hibáztak, Sarapova kapta el hamarabb a fonalat és 4-2-es előnyre tett szert, Halep azonban 5-4-re felzárkózott, majd a térfélcsere után egyenlített. A román szerválhatott, Sarapova hibázott, így Halep szettlabdához jutott, az orosz pedig ismét rontott, ezzel a Roland Garros női fináléjában 13 év után jöhetett a döntő szett.

 

A zárófelvonásban mindkét játékos elvesztette első adogatójátékát. Sarapova tűnt némileg fáradtabbnak, Halep ezt kihasználva magabiztosan hozta saját szerváját, az orosz a következő játékban két bréklabdát hárítva egalizált (2:2).

 

Sarapova ettől új erőre kapott, elvette ellenfele szerváját, és ezúttal már nem tette meg azt a szívességet, hogy elbukja a sajátját (4:2). Halep óriási erőfeszítések árán hozta a saját adogatását, majd Sarapováénál bréklabdáig jutott, az orosz pedig kettős hibát ütött (4:4). Ennek ellenére Sarapova a következő játékban ellenállhatatlanul, semmire vette el ellenfele szerváját, így a bajnoki címért adogathatott, amelyet önbizalommal telve, hiba nélkül hozott, amivel másodszor lett Párizs "uralkodónője".

 

Sarapova - aki pályafutása negyedik mérkőzésén is legyőzte Halepet - ezzel a világranglista nyolcadik helyéről az ötödikre jön fel, érdekesség, hogy mostani sikeréért 1,65 millió eurót kapott, ezzel megelőzte az összkereseti lista második helyén álló Venus Williamst, a rangsor élén Serena Williams áll.

 

Női döntő:

Sarapova (orosz, 7.)-Halep (román, 4.) 6:4, 6:7 (5-7), 6:4

 

A női egyes döntői 2002-től a francia nyílt teniszbajnokságon:

2002: S. Williams (amerikai)-V. Williams (amerikai) 7:5, 6:3

2003: Henin-Hardenne (belga)-Clijsters 6:0, 6:4

2004: Miszkina (orosz)-Gyementyjeva (orosz) 6:1, 6:2

2005: Henin-Hardenne - Pierce (francia) 6:1, 6:1

2006: Henin-Hardenne - Kuznyecova (orosz) 6:4, 6:4

2007: Henin-Ivanovic (szerb) 6:1, 6:2

2008: Ivanovic (szerb)-Szafina (orosz) 6:4, 6:3

2009: Kuznyecova-Szafina 6:4, 6:2

2010: Schiavone (olasz)-Stosur (ausztrál) 6:4, 7:6 (7-2)

2011: Li Na (kínai)-Schiavone 6:4, 7:6 (7-0)

2012: Sarapova (orosz)-Errani (olasz) 6:3, 6:2

2013: S. Williams-Sarapova 6:4, 6:4

2014: Sarapova-Halep (román) 6:4, 6:7 (5-7), 6:4

 

Magyar hölgy egy alkalommal diadalmaskodott a Roland Garroson: 1958-ban Körmöczi Zsuzsa 6:4, 1:6, 6:2-re verte a brit Shirley Bloomert a fináléban.

 

Forrás: MTI

Címkék: tenisz,