Sántít a betiltás EU indoklása

Megnéztük, milyen indoklással lett az EU felé benyújtva pénznyerő automaták betiltására vonatkozó törvénymódosítás.

 

Az Európai Bizottság honlapján megtekinthető a pénznyerők betiltását indokló magyar beadvány. Szövege így hangzik:

 

"A pénznyerő automaták üzemeltetése a pénzügyi kiadásokon túlmenően a családok számára egészségügyi, pszichés, mentális zavarokat okoz, ami az egészségügyi és szociális ellátórendszerben jelentős költségvetési kiadásként jelenik meg. Emellett az érintett társadalmi csoportok körében egyre gyakoribbak egyes bűncselekménytípusok, amelyek negatív hatásokat okoznak más, a problémával egyébként nem érintett polgárok számára. A pszichés és mentális zavarok mellett a függőség járulékos tényezőiként a társadalom számottevő részében a szerencsejáték következtében egyre gyakoribb előfordulásúak az egyes köznyugalom elleni, gazdasági, pénzügyi, élet és testi épség elleni, valamint vagyon elleni bűncselekmények, amelyek egyaránt károkat okoznak más, a problémával egyébként közvetlenül nem érintett polgárok számára. "

 

Az indoklás hasonló, mint amit a magyar közvélemény kapott a módosító elfogadásakor. Nekik nem szükséges példákkal, konkrét esetekkel alátámasztani egy jogi lépést, viszont meglepődtünk, hogy az EU felé is ezt üzentük. 

Szerkesztőségünknek nincs tudomása élet és testi épség elleni bűncselekményekről, valamint pénzmosási ügyekről, ítéletekről, valószínűleg ez értendő gazdasági és pénzügyi bűncselekmények alatt. Meglepő, hogy egy iparág eltörlését olyan vádakkal támasztják alá, amelyek a szakma és a közvélemény számára nem ismertek, és ezek után felmerül, hogy valósak-e. Mi mindenesetre utánajárunk a dolognak, megkeressük a minisztériumot, hogy mondjanak konkrét ügyeket, példákat az iparággal kapcsolatos, fent felsorolt bűncselekmények elkövetésére. Firtatni fogjuk még az ilyen jellegű bűncselekmények számszerűségét is, hiszen az indoklásban az áll, hogy a társadalom számottevő részében történtek ilyen jellegű bűncselekmények egyre gyakoribb előfordulással.

Ám mivel a minisztérium malma lassan őröl, olvasóinktól is azt kérnénk, hogy ha tudomásuk van ilyen jellegű perekről, eljárásokról, tudassák velünk.

 

A notifikáció szövege itt olvasható.