Saját klubcseréjére fogadott egy angol focista

2017-05-12
Nagy port kavart Angliában az az ügy, hogy egy sztár focista illegálisan, saját klubcseréjére tett meg fogadást. Közben az is napvilágra került, hogy egy Premier League-ben játszó hátvéd 500 ezer fontot veszített egy mobilos kaszinóban.

 

A meg nem nevezett angol sztárfocista 500 fontot tett meg saját klubcseréjére, mellyel 5000 fontot (1,8 millió forintot) nyerhetett volna. A játékos illegális fogadását azonban blokkolták, mikor a fogadási szolgáltató stábja gyanút fogott, hogy ki ő, és így végül nem nyert egy petákot sem.

 

Annak ellenére azonban, hogy csalni próbált, a szolgáltató lehetővé tette, hogy egy másik felhasználói fiókot hozzon létre 40 ezer fonttal, mellyel rulettezni kezdett – állította a Daily Mirror forrása, aki az egyik legnagyobb fogadóirodánál dolgozik. Egy átlagos fogadót ezért kitiltottak volna, a bennfentes szerint azonban a szolgáltatók mindenféle kedvezményekkel és csilli-villi eseményekre szóló meghívókkal próbálják magukhoz csábítani a sportolókat.

 

Most került az is a média figyelmének középpontjába, hogy egy másik Premier League sztár egy év alatt 500 ezer fontot (183 millió forintot) veszített mobiltelefonos kaszinójátékokon. Egy skót sztár pedig állítólag könyörgött a fogadóirodának, hogy zárják le a fiókját, miután 25 ezer fontot veszített nyerőgépeken, mondván „Nem tudom kontrolálni magam”. Mindez az után derült ki, hogy a Burnley középpályását, Joey Bartont a múlt hónapban a FA másfél évre eltiltotta, amiért 1260, focival kapcsolatos fogadást tett meg 10 év alatt. 

 

Az esetek napvilágra kerülése után komolyan elkezdték kivizsgálni, hogy miért harapódzott el ilyen ijesztő mértékben a labdarúgók körében a szerencsejáték. Tudni kell, hogy a brit labdarúgóknak tilos a saját sportágukra fogadniuk: a 2014-15-ös szezontól kezdve a világ egyik focimeccsére sem fogadhatnak sem a Premier League, sem az alsóbb osztályok játékosai.

 

A FA elnöke, Greg Clarke most vizsgálati anyagot kért azzal kapcsolatban, hogy meg kellene-e szüntetnie a szervezetnek a fogadóirodákkal való partneri kapcsolatot. A FA 2016 júniusában kötött „hosszú távú” megállapodást a Ladbrokes-szal, mely azóta a szervezet „hivatalos fogadási partnere”, majd hasonló egyességre jutott a William Hill-lel is. “Aktívan vizsgáljuk, hogy milyen álláspontot fogunk illetve kellene ezzel kapcsolatban kialakítanunk.” – nyilatkozta Clarke a Times-nak.

 

A 20 Premier League csapat közül 11-nek található meg valamelyik fogadóiroda logója a mezén, a három English Football League divíziót pedig a Sky Bet szponzorálja.

 

A FA szabályai a szerencsejátékokra vonatkozóan azt írják elő, hogy a játékosok nem „utasíthatnak, engedélyezhetnek, okozhatnak vagy tehetnek lehetővé” bárki számára, hogy fogadjon „egy labdarúgó mérkőzés vagy bajnokság eredményére, alakulására, vagy annak bármilyen aspektusára.”

 

A játékosok számára tilos „bármilyen labdarúgással kapcsolatos információt” megosztaniuk másokkal, melyet „a játékban betöltött pozíciójukkal szereztek.”

 

A futball világában mindig is voltak olyan játékosok, akik szerencsejáték függőséggel küzdöttek. Paul Merson volt az egyik legnagyobb ilyen sztár. Merson beismerte, hogy elképesztő összeget, 7 millió fontot (2,6 milliárd forintot) vert el különböző fogadásokkal. A legrosszabb időszakában, mikor az Aston Villában játszott, még a saját ujjait is eltörte, hogy ne tudja felhívni a bukmékereket.

 

A Manchester United, a Newcastle és a Blackburn sztárja, Keith Gillespie 7,2 millió fontot (2,6 milliárd forintot) vert el. „Kétségtelen, hogy hülye voltam. De akkoriban nem volt túl sok okos játékos. Jó nevelést kaptam, jó iskolákba jártam, de ha egyszer belekerülsz, elveszi az önérzeted.”

 

Saját bevallása szerint a Supurs egykori sztárja, Matthew Etherington nagyjából 1,5 millió fontot (551 millió forintot) veszített agárversenyekre való fogadással és pókeren. „Minden fajta szerencsejátékot űztem, pókereztem a neten és az iskolában, de főleg a kutyák és a lovak voltak, fogadóirodákba is jártam és online is fogadtam.” 

 

2009-ben derült ki, hogy a Chelsea volt csatára, Eidur Gudjohnsen-nek  6 millió fontnyi (2,2 milliárd forintnyi) szerencsejáték tartozása van. Az izlandi játékos akkor vált függővé, mikor egy komoly térdsérülésből lábadozott a Barcelonában, és két nyarat Las Vegas-ban töltött.

 
Címkék: sportfogadás,