Saját fia perelte be a lottómilliomost még egy kis pénzért

2017-05-26
Dave Dawes 36 milliárd forintnak megfelelő összeget nyert az Euromillions lottón – fia pert indított ellene, mert kevesellte a pénzt, amit kapott… most megszületett a bírói döntés.

 

Az addig gyári munkásként dolgozó Dave Dawes és felesége 2011-ben nyerte meg az EuroMillions lottó 101 millió fontos (36 milliárd forintos) jackpotját. Fia, az Afganisztánt is megjárt, 32 éves Michael Dawes pert indított ellene, mert szerinte nem kapott elég pénzt – annak ellenére, hogy apja megígérte, hogy „mindig gondoskodni fog róla”.

 

Az elképesztő nagyságú nyeremény egy csapásra multi-milliomossá tette a gyári munkás Dawes-t, aki többé be sem tette a lábát a munkahelyére. Ügyvédje szerint a szerencsés nyertes „nem tartotta meg magának a teljes, 101 millió fontnyi nyereményt. Miután megkapta a pénzt, egyből adott belőle a családtagoknak, és hatalmas összeget osztott szét a család valamint a közeli barátok között.”.

A házaspár összesen 30 millió fontot (úgy 10 milliárd forintot) ajándékozott a családtagoknak és barátoknak, és ezen kívül létrehozott egy saját jótékonysági alapítványt is. A bírósági iratok szerint a legtöbb pénzt Dawes fia, Michael és annak élettársa, a 34 éves James Beedle kapta.

 

Dave és Angela Dawes

 

Annak ellenére, hogy az 53 éves Mr. Dawes és a 49 éves Angela elmondása szerint két év alatt 1,5 millió fontot (535 millió forintot) adtak Michael-nek és élettársának, azok „egyáltalán nem voltak hálásak a nagylelkűségükért”.

“Sőt, úgy tűnik, olyannyira természetesnek vették a folyamatos támogatást, hogy ezen igényük miatt a bírósághoz is fordultak.” – ismertette az esetet Richard Wilson, Dave és Angela ügyvédje. Michael az apjától kapott pénz nagy részét elverte, és az ügyvéd szerint most elvárná, hogy Dave és Angela a végtelenségig finanszírozza életmódját.

 

Michael - aki épp Afganisztánban szolgált, mikor apja megnyerte a hatalmas összeget – azt állítja, hogy apja többször is ígéretet tett arra, hogy nem kell aggódnia a pénz miatt. Elmondta, hogy mikor apja felhívta a jó hírrel, megígérte, hogy „mindig gondoskodni fog” róla. Ő és partnere biztosra vették, hogy folyamatos juttatást kapnak apjától, és erre alapozva egy sor komoly döntést hoztak – James, aki korábban a haditengerészet hadnagya volt, a karrierjét is feladta. 2011 és 2012 között többször is “elfogyott a pénzük”, de apja mindig „feltöltötte” bankszámláját. Volt olyan, hogy a pár 30 ezer fontot, tehát úgy 10 millió forintot vert el egyetlen hónap alatt, többek közt 1000 fontot (nagyjából 356 millió forintot) élelmiszerre. 

 

Michael Dawes 

 

2013 márciusára azonban apja „aggódni kezdett” Michael pénzköltése miatt – közölte Mr. Wilson a bíróságon. Ekkor volt, hogy Dave és Angie összehívott egy családi kupaktanácsot, és megegyeztek, hogy még kifizetik Michael és partnere adósságainak egy részét, de aztán nem adnak nekik több pénzt.  

Dave és Angela korábban azt ajánlotta, hogy inkább rendszeresen kap kisebb összegeket, egy-egy nagyobb összeg helyett, de állításuk szerint sosem hitették el azt Michael-lal, hogy „egy feneketlen kút áll rendelkezésére, melyből bármikor pénzt meríthet, amikor csak akar”.

 

Az ügyvéd szerint Dave „elkezdte nemtetszését és aggodalmát kifejezni”, hogy Michael ilyen ütemben költi a pénzt. Michael azonban azt mondta a bíróságnak: „Azt vártam, hogy ez folyamatos lesz, hogy folyamatosan pénzt fogok kapni, egész életem során.” 

Beismerte, hogy voltak „hullámhegyek és hullámvölgyek” az apjával való kapcsolatában, de azt állította, hogy Dave „mindig a legjobban akarta” neki és testvérének, Matt-nek. Michael és Angela között is feszültség alakult ki a nyeremény után, mely Angela 2013. novemberi születésnapi partiján csúcsosodott ki, amikor is Michael ajándék nélkül jelent meg. Mikor apja ügyvédje megkérdezte, hogy miért nem vitt ajándékot, Michael azt mondta, hogy inkább virágot vett neki, mert a nő nagyon szerette őket. „Mit adsz olyan valakinek, akinek mindene megvan?” – kérdezte a bíróságtól.

A partin tovább fokozódott a hangulat, mikor – miután Michael további 5 millió fontot (1,8 milliárd forintot) kért - apa és fia összevitatkoztak a pénzen, de Michael tagadta, hogy azt mondta volna apjának, hogy “nem érdemli meg, amije van”. Beismerte, hogy ittas volt, de azt állította, hogy Dave „megpróbálta megütni”, és úgy kellett a többi vendégnek lefognia.

A “részeg összevitatkozás” után Michael küldött egy bocsánatkérő lapot Dave-nek apák napjára, de azóta is szakadék van közöttük – mondta a bíróságon. „Azóta nem beszéltek, hogy Dave és Angela megszüntette a pénzügyi támogatást.” – tette hozzá Wilson. 

 

Michael elmondta, hogy az eset “személyes tragédia” a számára, de úgy érzi, hogy az apjával való vita „lényegében triviális” volt, és azzal vádolja Dave-et és Angelát, hogy „arrogánsak és zsarnokiak”.

“Láttam, ahogy viselkedésük idővel megváltozik, régebben inkább szerények voltak, de ma már nagyképűek. Elvárják, hogy a körülöttük lévők kivételes bánásmódban részesítsék őket a pénzük miatt.” – állítja Michael.

 

Nigel Gerald bíró végül elutasította a követelést, mondván Dave Dawe-nek nem kell folyamatosan „megmentenie pazarló életmódot folytató fiát”. „Nincs alapja, hogy egy racionális vagy normális emberi lény arra a következtetésre juthatna, hogy amikor csak akar, visszamehet még pénzért.”

“Michael annyi pénzt kapott, ami kényelmes életet biztosíthatott volna számára, de ő úgy döntött, hogy nem használja ki ezt a lehetőséget. Ezért a keresetet elutasítom.” – zárta indokolását a bíró.