Saját anyja perelte be a lottónyeremény miatt

2013-10-11
A napokban – közel két év után - végetért Mike Viau rémálma, melybe azután csöppent, hogy megnyerte a "Dream of a Lifetime" lottó fődíját.

 

A CHEO lottójátékának fődíja a szervező szándéka szerint könnyebbé tenné a nyertes életét, azonban a Viau család esetében ez valahogy nagyon nem így sikerült. Pedig a nyeremény valóban álomszerű volt: egymillió dolláros ház, ingyen bevásárlás, házvezetőnői szolgáltatás, 100 ezer dollár készpénz és egy új Lincoln limuzin.  Azonban ami ezután következett, inkább rémálom volt … 

 

Mike apja 2012 novemberében meghalt, majd pár hónappal később 80 éves édesanyja, Madeleine Viau kérelmet nyújtott be a bírósághoz, mert szerinte őt illeti az álomház eladásából származó 1,2 millió dollár kétharmada.

Az év elején egy bíró elrendelte, hogy zárolják az összeget míg a jogi csatározás véget nem ér. Anyát és fiát egy békéltetőhöz küldte, melynek sikertelensége után Madeleine polgári pert indíthat a fia ellen, ahol bizonyítania kell, hogy korábban megegyeztek abban, hogy a nyereményt háromfelé osztják. Erre azonban végül nem került sor, mert sikerült peren kívül megegyezniük, és így törölték a zárlatot az 1,2 millió dollárról. 

 

“Nem tudtam volna abban a tudatban élni, hogy anyám úgy hal meg, hogy nem egyeztünk meg, úgyhogy örülök, hogy vége. Hosszú időbe telt, mire hozzájuthattam a pénzemhez, és azt kívánom, hogy soha-senkinek ne kelljen átélnie egy ilyen vitát és stresszhelyzetet.” – nyilatkozta a gipszkartonosként dolgozó Viau . A titoktartási megállapodás miatt a férfi nem árulhatott el részleteket, csak annyit mondott, hogy anyja „tulajdonképpen megkapta, amit akart”.

 

Mikor még mindenki boldog volt

 

Viau három Dream of a Lifetime szelvényt vásárolt 2011-ben, és mint minden évben, egyet-egyet karácsonyi ajándékként a szüleinek adott. Azonban azt állítja, hogy soha nem állt szándékában, hogy bármilyen nyereményét szétossza a szülei között, nem is beszélve egy egymillió dolláros házról. „Miért adnám oda a nyolcvan éves anyámnak a pénz kétharmadát? ” tette fel a kérdést márciusban, mikor egy helyi lapnak nyilatkozott. 

A férfi akkori ügyvédje elmondta, hogy ügyfele az álomház kizárólagos tulajdonosa, mert ő volt a szelvény elsődleges birtokosa, a szelvényen az ő keresztneve szerepelt. Ezért - érvelt az ügyvéd a bíróságon - Viau a jogos tulajdonosa a ház 2012. július 6-i eladásából származó összegnek.

 

A lottótársaság szabályai szerint a vevő minden szelvényre maximum három nevet írhat, melyet Mike Viau meg is tett. Először mindhárom szelvényre ráírta a sajátját, majd a két másik szelvényre a szüleiét is. A társaság azonban azt is egyértelműen jelzi, hogy nem vesz részt semmilyen ezzel kapcsolatos vitában. 

Ha van egy jótanács, amit Viau ezek után adhat, akkor az az, hogy "Csak egy nevet írj a szelvényre". És ugyan egyszer azt mondta, hogy bárcsak soha ne nyert volna, már megvette a szelvényt az idei sorsolásra…