Rosszul érintette Makaó szerencsejáték piacát a kínai kormány lépése

2014-05-27
A kínai kormány nemrégiben harcot indított a kézi bankkártya lehúzók ellen, és ennek hatása máris érezhető Makaó legnagyobb kaszinóiban. A Wynn Macau 2011. októbere óta nem tapasztalt ekkora visszaesést.

  

Makaó kaszinóipara az elmúlt pár évben folyamatosan növekedett, olyannyira, hogy már átvette a szerencsejátékok fővárosa címet Las Vegastól. A kínai kormány illegális pénzátutalásokkal kapcsolatos váratlan jogérvényesítési akciója azonban most igencsak aggasztja a befektetőket. A Wynn Resorst Ltd papírjai 8,5 százalékot, az MGM China Holding Ltd-é pedig 8,2 százalékot estek a napokban a hongkongi tőzsdén. A többi szerencsejáték vállalat sem járt sokkal jobban: a Galaxy Entertainemnt részvényei 7,6 százalékkal, a Sands Chináé 4,6 százalékkal, az SJM Holdingsé pedig 6,6 százalékkal érnek kevesebbet a hír hatására.

 

Az ügy háttere az, hogy a szárazföldi Kínából Makaóra érkező látogatók csak maximum 20 ezer jüant, azaz nagyságrendileg 710 ezer forintot vihetnek magukkal, és a bankjegykiadó automatákból is csak naponta maximum 10 ezer jüant vehetnek fel egy kártyával. 

A korlátozások kijátszására persze egy egész rendszer alakult már ki: zálogházak létesültek, ahol a turisták a bankkártyájukkal vásárolhatnak, majd a vásárolt árucikkeket egyből zaciba csaphatják, és ezzel helyi pénzre válthatják ugyanezekben a zálogházakban.

 

Az utóbbi időben azonban egyre több helyen használnak bankkártya lehúzó gépeket a kaszinókban, mely nemcsak visszaesést okozott a makaói zálogbolt bizniszben, de a kínai hatóságok idegeit is felborzolta, hiszen ily módon több tízmilliárd jüan értékben zajlanak illegális tranzakciók a szárazföldi Kína irányából Makaóra. A Deutsche Bank AG hongkongi elemzője, Karen Tang évi 6 milliárd dollárra becsli az illegális kártyatranzakciókat. 

A makaói rendőrség februárban 12 embert tartóztatott illegális bankkártya-műveletekkel kapcsolatban, akik a nyomozás szerint több millió dollár értékű tranzakciót hajtottak végre. 

 

Az állami tulajdonban lévő Kínai Központi Televízió híradása szerint ráadásul a kormány szigorúbb vízumellenőrzést tervez Makaóval szemben. A terv szerint azok a makaói látogatók, akik nem utaznak tovább egy harmadik országba, bélyeget kapnának az útlevelükbe, ami veszélyeztetné a jövőbeni vízumkérelmeiket. A Makaón az utóbbi években tapasztalt fellendülés részben az egyre sokasodó kínai turistának köszönhető, így ez az új megszorítás is aggasztó lehet a makaói befektetők számára.

A Union Gaming elemzője, Grant Govertsen azonban nyugalomra intett mindenkit, ugyanis szerinte a kártyahasználat szigorítása, vagy a látogatások hosszának korlátozása nem valószínű, hogy képes lesz megfékezni a kínai játékosok szerencsejáték kedvét.

 
Címkék: kaszinó,