Románia átalakítja online szerencsejáték szabályozását

2013-04-05
Új szerencsejáték szabályozó testületet alakítottak Romániában, hogy mielőbb kialakítsák az online szerencsejáték feltételeit. A Nemzeti Szerencsejáték Hivatal április 15-től felelős a román internetes szerencsejáték program előmozdításáért.

 

Romániában 2010 decemberében fogadták el az online szerencsejátékokat szabályozó törvényt, mely azonban azóta sem lépett hatályba. Ennek többek közt az volt az oka, hogy a jogszabály egy felügyelő hatóság létrehozását is előírta, mely eddig nem létezett, ezt a szerepet a most megalakult Nemzeti Szerencsejáték Hivatal fogja betölteni. 

 

A szolgáltatók azután kezdhetnek el licencekért folyamodni, hogy a Szerencsejáték Hivatal megkezdte a működését, azonban a román jogszabályok jelenleg meglehetősen szigorúak és betarthatatlanok.  Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság kétszer is elutasította a román javaslatokat, mivel azok nem voltak kompatibilisek az EU joggal. 

 

A 2010-es törvény értelmében a játékosok akár 2 év börtönbüntetést is kockáztatnak, ha liszensszel nem rendelkező szolgáltató által működtetett online szerencsejáték oldalon játszanak. A játékosoknak a liszensszel rendelkező oldalakon elért, 130 eurót meghaladó napi nyeremények után 25 százalékos adók kell(ene) fizetniük. A törvény azt is előírja, hogy az engedéllyel rendelkező cégek székhelyet tartsanak fent Romániában. Azok a cégek, melyek EU liszensszel rendelkeznek, de románnal nem, csak korlátozottan reklámozhatnak az országban. 

 

Az elmúlt hónapokban történtek pozitív változások, a 2010-es törvényt jelentős átalakításon megy keresztül. A szabályozó hatóság most a játékosok bevonásával szeretne egy, mind a játékosok, mind a szolgáltatók, mint pedig az állam számára megfelelő szabályozást kialakítani, mely segítségével a szektor hozzájárulhat az államkincstár bevételeihez a jövőben. Azonban mivel Románia meglehetősen kicsi piacnak számít, valószínű, hogy csak a legnagyobb szerencsejáték szolgáltatók fognak liszenszért folyamodni. 

 

Címkék: jogi háttér,