Román-magyar - A győzelem pótselejtezőt érhet

2013-09-05
A románok elleni bukaresti győzelem valószínűleg pótselejtezőt ér, míg a vereség nagy eséllyel a világbajnokságtól való távolmaradást jelentené a magyar labdarúgó-válogatott számára.

 

Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese jelenleg egy ponttal előzi meg a nagy rivális románokat, azaz pénteki sikere esetén négypontosra növelné előnyét, ami három fordulóval a sorozat vége előtt már megnyugtató lenne. Kiváltképpen úgy, hogy a magyaroknak ezt követően nem lenne más dolguk a pótselejtezőt érő második hely megszerzéséhez, minthogy hazai pályán legyőzik jövő kedden Észtországot, illetve októberben Andorrát, a csoport két leggyengébb csapatát. A papírforma szerint valószínűsíthető hollandiai vereség sem veszélyeztetné a második helyet.

A bukaresti vereség viszont nemcsak kétpontos hátrányt eredményezne, hanem nagy valószínűséggel a vb-álmok végét, mivel Magyarország még találkozik a csoportot százszázalékos teljesítménnyel vezető hollandokkal, míg a románok már túlvannak a vb-ezüstérmes elleni két találkozón.

A legizgalmasabb helyzet döntetlen esetén alakulna ki a csoportban, mert Törökország ismét versenybe szállhatna a második helyért. Már csak azért is, mert Andorra legyőzése nem okozhat gondot a török együttesnek, s ezáltal a magyarokat két, a románokat egy pontra megközelítené az immár Fatih Terim által irányított gárda.

Ha ez utóbbi helyzet áll elő, akkor magyar szempontból hatalmas jelentősége lesz a jövő keddi román-török meccsnek. Amennyiben azon hazai siker születik, az azt jelentené, hogy - az észtek elleni magyar siker esetén - Románia egypontos hátrányban maradna ugyan, mégis lépéselőnybe kerülne, mert az utolsó két találkozóján Andorrával és Észtországgal játszik, míg a magyarok egyik meccse Hollandiában lesz. A török siker és a döntetlen már kedvezőbb eredmény lenne a magyarok számára.

A csoportban hibátlanul éllovas hollandok pénteken az észtek vendégei lesznek, majd jövő kedden Andorrába látogatnak, s ha mindkét meccsen begyűjtik a három pontot, csoportgyőztesként biztos résztvevőivé válnak a 2014-es, brazíliai világbajnokságnak.

Forrás: MTI

 

 

Címkék: labdarúgás,