Ritkul a szerencsejáték lehetőség a népszerű nyaralóhelyen

2022-06-22
Új szerencsejáték szabályozást léptettek életbe Mallorca fővárosában, Palma de Mallorca-n

 

Az utóbbi időben több spanyol helyi önkormányzat módosította szerencsejátékokra vonatkozó szabályozását, legutóbb Palma de Mallorca.

 

Palma új általános terve, amelyet a kormány eredetileg tavaly hagyott jóvá, megakadályozza, hogy a zöldterületek 500 méteres körzetén belül bármilyen szerencsejáték létesítményt nyissanak meg. Ugyanezt a korlátozást alkalmazza minden oktatási, egészségügyi, gondozási, szociokulturális, multifunkcionális vagy sportlétesítmény esetén.

 

Minden szerencsejáték-, bingó-, kaszinó- és fogadóiroda nyilvános intézménynek számít, és ugyanolyan sűrűségi korlátozások vonatkoznak rájuk, mint a bárokra és éttermekre. Ennek eredményeként Palmán sokkal kevesebb szerencsejáték létesítmény üzemelhet majd, mint eddig.

 

Az új szabály értelmében az összes ilyen létesítmény – szerencsejáték helyek és fogadóirodák, bárok és egyebek – az Új Általános Terv által megengedett maximális sűrűsége három lehet egy 50 méteres sugarú körben, és nem lehet két szomszédos létesítmény.

 

Spanyolországban annak ellenére nagy hangsúlyt fektet a felelősségteljes szerencsejátékra, hogy nem kritikus mértékű a a szerencsejáték-függők aránya, egyes tanulmányok csak 0,25%.  Nem Palma az első közösség, amely ilyen szigorú előírásokat fontolgat. Az autonóm közösségek országszerte erőfeszítéseket kezdeményeznek a szerencsejátékok korlátozására. Legutóbb a Baleár-szigetek, amelyhez Palma is tartozik, csatlakozott a csoporthoz. 

 

Palma kezdeményezései még szigorúbbak, mint a többieké. Három hete döntött arról, hogy megtiltja új játéktermek nyitását mindaddig, amíg a lemorzsolódással ezeknek a vállalkozásoknak a száma a jelenlegi felére nem csökken. A kormány módosítani fogja a szerencsejáték-törvényt e cél elérése érdekében. Moratóriumot határozott meg az új engedélyekre, amíg az egymillió lakosra jutó játékterem aránya a mostani 140-ről 75-re nem csökken.

 

A Baleár-szigeteken körülbelül 150 szerencsejáték terem és fogadóiroda, valamint körülbelül 5000 nyerőgép üzemel. Öt évvel ezelőtt itt volt a harmadik legtöbb szerencsejáték-létesítmény az országban, akkoriban 116 jutott egymillió lakosra. 

 
Címkék: jogi háttér, kaszinó,