Rendőrök loptak személyazonosságot szerencsejátékozáshoz

2017-10-24
Belgiumban 30 rendőr ellen indított nyomozást a szerencsejáték hatóság. A vád szerint több száz állampolgár személyi adatait lopták el, hogy aztán online szerencsejáték számlákat nyissanak a nevükben.

 

Belgiumban a bűnüldöző szervek tagjai számára tilos mindenfajta szerencsejáték, nemzeti regisztrációs számuk fent van azon a feketelistán, melyet minden engedéllyel rendelkező szolgáltatóhoz eljuttatnak azokról, akiket nem engedhetnek játszani. Pár antwerpeni zsaru azonban talált egy nagyszerű megoldást a problémára: személyazonosságot loptak, és a lopott adatokkal nyitottak játékosi fiókokat.

 

A belga szerencsejáték hatóság vezetője, Peter Naessens szerint a rendőrök high-roller szinten játszottak, tehát nem rekreációs célú játékról volt szó. "A működés módjából, és a vizsgálat megkezdése óta szerzett tapasztalatunkból azt feltételezzük, hogy ez nem csak egy antwerpeni probléma " - mondta.

 

Az antwerpeni rendőrség szóvivője, Sven Lommaert nem biztos a probléma nagyságában: “Természetesen nagyon komolyan vesszük az ügyet, de a nyomozás még kezdeti stádiumban van. Jelenleg úgy véljük, pár tucat ember érintett, de az is lehet, hogy jóval kisebb számról van szó. Az ügy azonban egyszerű: embereink nem szerencsejátékozhatnak. Akik mégis megteszik, következményekkel számolhatnak.” – közölte.

 

A rendőrök trükközésére egy másik vizsgálat kapcsán derült fény, mikor néhány szintén antwerpeni rendőr pénzt zsarolt ki az illegális bevándorlóktól. A nyomozás során megvizsgálták a felfüggesztett rendőrök bankszámlakivonatait, és megállapították, hogy több átutalás is történt online szerencsejáték oldalak felé.

 

A további nyomozás megállapította, hogy “több száz felhasználói fiókot” hoztak létre antwerpeni rendőrök különböző online szerencsejáték oldalakon, akikről kiderült, hogy rendszeresen játszottak munkaidőben. A nyomozók most azt próbálják kideríteni, hogy ezen oldalak mindegyike rendelkezik-e engedéllyel. 

 

Az online szerencsejátékokat Belgiumban szigorúan szabályozzák. A liszensz igényléséhez a szolgáltatóknak rendelkezniük kell földi kaszinóval, és szervereiket Belgium területén kell elhelyezniük. A liszensz nélkül üzemelő oldalak tulajdonosai többszázezer eurós bírságra, és akár öt éves börtönbüntetésre számíthatnak.