Rekordösszegű Euromillions lottónyeremény

2012-08-06
54 milliárd forint, vagy 190 millió euró - mindkettő jól hangzik, ez a játék 8 éves történetének legnagyobb nyereménye. De miért pont ennyi? És lesz-e több?

 

A magyar lottótól eltérőek a szabályok a pán-európai Euromillions lottó esetében. Itthon nemrégiben hétről hétre izgatottan vártuk, hogy mennyivel nő az áhított főnyeremény összege. Nálunk akár egy teljes évig rakosgathatják egymásra a nyereményalap 30%-át, és ha 52 húzás alatt nem sikerül eltalálni az öt számot, csak akkor történik változás: kiosztják azt az alacsonyabb nyerőosztályok között. 

Az Euromillionson eltérő a helyzet: nagyjából 12 húzás alatt elérik az idén tavasszal megállapított 190 millió eurós Jackpot plafont, ezután a főnyeremény összege nem nő tovább. Ha továbbra sincs telitalálatos, azt az összeget, amennyivel az adott héten a jackpot nőne, szétosztják az 5+1-es találatok között. Ilyenkor ebben a nyerőosztályban nagyot ugrik a nyeremény. Általában az 5+1 számot eltalálók száma 1 és 10 között alakul, pár százezer euró szokott lenni a nyereményük. Közöttük osztják szét az érthetően megugró eladásokból származó milliókat. Legutóbb 2011. július 12-én volt hasonló eset, akkor 6 szelvényen találták el az 5+1 számot, nyereményük egyenként 4.576.071 euró volt, vagyis több, mint 1,3 milliárd forint. Az 5+1 találat esélye 1:6,5 millióhoz, hétszer jobb, mint a mi ötöslottónk telitalálatos esélye, ami közel 1:44 millióhoz. Ugyanakkor az előbb említett nyeremény felét nyerte most szombaton a mind az öt számot helyesen tippelő játékosunk.

 

Valószínűleg a résztvevők nagy száma miatt van az, hogy viszonylag ritkán éri el a jackpot összege a jackpot plafont. Jelenleg Franciaországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Belgiumban, Ausztriában, Luxemburgban, Portugáliában és Svájcban lehet hivatalosan Euromillions szelvényt vásárolni, és pár online lottó-oldalon is hozzá lehet jutni a szelvényekhez.

 

Tavaly egyetlen esetben érte el a maximum értékét a jackpot összege: 2011. július 12-én, a sorszám szerint 397. húzáson  185 millió eurót (161.653.000 fontot) nyert egy skót házaspár, Christine és Colin Weir egy szelvénnyel, tehát egymáson kívül nem volt más, akivel osztozkodni kellett volna a nyereményen. Az a vicces a dologban, hogy egy héttel hamarabb többet nyertek volna, mert az euró-font árfolyama akkor előnyösebb volt a font javára, mint a nyerő héten, de egészen biztosan nem verték emiatt a fejüket a falba.

 

 

Az Euromillions pán-európai lottót 2004. február 13-a óta követik figyelemmel a részt vevő országok.  Azt hihetnénk, hogy a legtöbb nyertes az Egyesült Királyságból kerül ki, hiszen ebben az országban a legtöbben világgá kürtölik, ha megütik a főnyereményt, és büszkén pózolnak pezsgőjükkel és óriási csekkszelvényükkel a kameráknak. De nem így van, az igazság az, hogy a 224 nyertesből csak 34 került ki a szigetországból, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is lényegesen többen örülhettek szerencséjüknek.

 

Ország Nyertesek száma Nyertesek
százalékos arányban
Ausztria 11 4,9%
Belgium 16 7,1%
Franciaország 56 25,0%
Írország 3 3,0%
Luxemburg 0 0,0%
Portugália 44 19,6%
Spanyolország 50 22,3%
Svájc 10 4,5%
Egyesült Királyság 34 15,2%
Összesen 224 100,0%

 

Sajnos mi jelenleg csak online játszhatunk a lottón, vagy külföldön járva térhetünk be egy kinti lottózóba szerencsét próbálni. Maradnak nekünk a Szerencsejáték Zrt. lottói, ahol ezen a héten a megszokottól eltérően alakulnak az esélyek, de arról, hogy a héten melyik lottón érdemes játszani, holnapi cikkünkben olvashat.