Rekordok dőltek a bajnokság 15. fordulójában

2012-11-20
Érdekességek az OTP Bank Liga 15. fordulójából.

 

LOMBARD PÁPA TERMÁL FC–DIÓSGYŐRI VTK 2-2 (0-2)

Gólszerző: Marics (61., 92., mindkettőt 11-esből), illetve Tisza (25., 30., mindkettőt 11-esből)

– Rekordokat hozott a mérkőzés, mind a négy értékesített tizenegyes, mind az egy csapatból történt három kiállítás példátlan az idei szezonban. 

– A három kiállítás nem az, már két találkozón is osztott ki korábban három piros lapot a bíró. Először az Újpest–Videoton találkozón a 2. fordulóban, majd a Kaposvár–PMFC találkozón az 5. fordulóban. 

– Tisza Tibor immár hat gólt szerzett Pápán a Diósgyőr színeiben, bajnoki mérkőzésen.

– A Pápa játékosai közül szeptember 22. óta csak Goran Marics talált a kapuba. A Kazahsztánból visszatért légiós 9 mérkőzésen hét gólt ért el. Ez a legjobb gólátlag az őszi idényben a legalább a mérkőzések felén szerepelt játékosok között. 

– Zsivóczky Gyula csapata a legutóbbi hat mérkőzéséből csak egyet veszített el. Legutóbb 2010–2011 fordulóján maradt egymást követő három hazai bajnokiján veretlen a pápai csapat.

– A Diósgyőr a legutóbbi két idegenbeli mérkőzésén döntetlenre játszott. Sisa Tibor együttese nyeretlen maradt vendégként az első félidényben. A piros-fehéreken kívül csak az utolsó helyen álló Siófok maradt nyeretlen.

 

ÚJPEST FC–FGSZ SIÓFOK 4-2 (1-2)

Gólszerző: Moraes (27.), Kabát (65., 91.), Chema Antón (83.), illetve Melczer (20., 36.)

– Az Újpest több mint egy év, 2011. október 16. után szerzett ismét egy bajnoki mérkőzésen négy gólt. 

– A korábbi BL-győztes mindkét eddigi Megyeri úti mérkőzésén gólt szerzett.

– Kabát Péter a szezonban másodszor szerzett egy meccsen két gólt. Tíz találatával az őszi félidény gólkirálya lett. Augusztus 12. (!) óta mindössze egy olyan bajnoki mérkőzése akadt a lila-fehéreknek, amelyen ugyan gólt szereztek, de Kabát nem talált a kapuba. 

– A félidény utolsó harmadában gólgazdag mérkőzéseket játszott az Újpest. A legutóbbi öt meccsének gólkülönbsége 11-9.

– A Siófok az idény során másodszor, vendégként először szerzett két gólt bajnoki mérkőzésen. 

– Melczer Vilmos az első „duplázó” siófoki játékos az idényben. A két góllal egyből a házi góllövőlista második helyére ugrott, a három találatnál járó Pál Szabolcs mögé.

– A Siófok hat pontot gyűjtött az első 15 fordulóban, ez eggyel jobb, mint a 2011-es sereghajtó ZTE produkciója. A Balaton-parti együttes egyébként csak két hellyel, de hét ponttal múlta alul egy évvel korábbi teljesítményét. 

 

GYŐRI ETO FC–EGRI FC 2-1 (2-1)

Gólszerzők: Kamber (12.), Koltai (15.), illetve Németh N. (32.)

– A Győri ETO hatpontos előnnyel áll az élen a bajnokság fele után. 

– Az e találkozón a Győri ETO-t 75. bajnoki mérkőzésén dirigáló Pintér Attila együttese 14 forduló óta veretlen. 

– A zöld-fehérek éppen úgy 34 pontot gyűjtöttek, mint 2011 őszén az első 15 fordulóban. Ez most a fölényes elsőséghez elég, akkor másodikok voltak a 37 pontos DVSC-Teva mögött.

– A Győr egyedüliként maradt hazai pályán veretlen a mezőnyben, s első a pályaválasztóként játszott mérkőzések eredményeinek tabelláján is. 

– Augusztus 4. óta nem volt a Győrnek olyan bajnokija, amelyen ugyan gólt szerzett, de Varga Roland vagy Koltai Tamás nem talált a kapuba. 

– Az újonc Eger nyolc vereséget szedett össze a félidényben. 

– Tizenegy góljának több mint a felét (hatot) Németh Norbert lőtte. Augusztus 24. óta mindössze egyetlen egri játékos lőtt gólt Némethen kívül, a Pápa ellen pontot érő gólt szerző Farkas Ádám. 

 

DVSC-TEVA–MTK BUDAPEST 0-2 (0-1)

Gólszerzők: Kanta J. (9.), Korhut (77., öngól)

– Tizenkét ponttal áll a DVSC a képzeletbeli tabellán 2011-es önmaga mögött (37-25).

– A bajnok sorozatban negyedszer kapott ki. Hasonlóan rossz sorozatra legutóbb 2001 tavaszán volt példa a Loki történetében. Akkor az elmúlt húsz év leggyengébb helyezésével, a 11. helyen zárta a bajnoki szezont a csapat. 

– Legutóbb 2001 nyarán fordult elő, hogy a DVSC egymást követő két hazai bajnokiját elveszítette.

– „Csak” 2002 őszéig kell visszalapozni az évkönyvekben, hogy arra példát találjunk, mikor maradt legutóbb két hazai mérkőzésén is szerzett gól nélkül a DVSC.

– Az MTK újoncként áll a második helyen. Az élvonalban 2007 óta nem produkált ilyen sikeres őszt a kék-fehér alakulat, akkor listavezető volt. 

– Az MTK augusztus 31. óta először tudott nyerni vendégként.

– A 150. bajnoki mérkőzésén játszó Kanta József az ötödik gólját érte el a 2012–2013-as bajnoki idényben. 2008 óta egyszer sem szerzett öt gólnál többet egyetlen teljes idényben sem az élvonalban. A mostaninál jobb őszi produkciója csak 2005-ben és 2006-ban akadt, akkor nyolc, majd kilenc gólt szerzett az első 15 fordulóban. 

 

KTE-PHOENIX MECANO–MVM PAKS 1-1 (0-1)

Gólszerzők: Pekár (90.), illetve Vaskó (16., öngól) 

– Mind a két csapat elmaradt tavaly őszi teljesítményétől, a KTE hat, a Paks négy ponttal gyűjtött kevesebbet 2012 őszén, mint 2011-ben. 

– A mérkőzésen mindkét csapat kihagyott egy-egy büntetőt. Mindkét oldalon az őszi házi gólkirály, Francis Litsingi, illetve Simon Attila hibázott. 

– A KTE nemrégiben (október 20-án), a Haladás elleni hazai meccsen is a 90. perc után szerzett gólt. Akkor győzelmet jelentett Litsingi gólja, most Pekáré pontszerzést. 

– A KTE a 15 bajnoki mérkőzéséből mindössze egyen, a Videoton ellenin nem szerzett gólt. A Széktói Stadionban minden bajnokin született hazai gól 2012 őszén.

– Horváth Ferenccel hét mérkőzésen 14 pontot gyűjtött a KTE. A bajnokság ezen szakaszában csak a Győri ETO gyűjtött a lila-fehéreknél több pontot (15), a Kaposvár ugyancsak 14-ig jutott. 

– Tomiszlav Szivics döntetlennel tért vissza Kecskemétre. Az edző most először meccselt a lila-fehérek ellen. 

– A Paks az idény döntetlenkirálya. A 15 bajnoki mérkőzéséből nyolcszor játszott döntetlent. Ez klubrekord, akadt olyan teljes szezonja (2006–2007, 2010–2011), amelyen 30 meccs alatt kevesebbszer „remizett”. 

– Vaskó Tamásé a harmadik öngól, amely az őszi félidényben a Paksot segítette. A zöld-fehérek ellen a saját kapujába talált a szombathelyi Rajos és a ferencvárosi Jovanovics is. 

 

PMFC-MATIAS–VIDEOTON FC 0-0

– A PMFC a legutóbbi hat mérkőzésén veretlen maradt. Ezen találkozók során csak egyszer jutott két gólig, s egyszer sem kapott egynél többet. Az őszi idény utolsó harmadában öt meccsből négyen döntetlent játszott. Ősszel csak a Paks játszott több döntetlent Supka Attila csapatánál.

– A pécsiek öt ponttal maradtak el újoncként produkált 2011-es őszi 24 pontjuktól. 

– Hét hazai bajnokijukból négyen nem szereztek gólt, az öt szerzett gólnál csak a Siófok produkciója szerényebb. 

– A Videoton egyetlen ponttal gyűjtött csak kevesebbet az első 15 fordulóban, mint 2011-ben. 

– Szeptember 23. óta először múlt el a Videoton bajnoki meccse a csapat gólja nélkül.

– Paulo Sousa együttese a legutóbbi három fordulóban nem kapott gólt. A portugál edző érájában mindössze egy ilyen sorozata akadt a csapatnak, 2012 tavaszán. 

 

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–FERENCVÁROS 1-0 (0-0)

Gólszerző: Pavlovics (73.)

– A Ferencváros 1977 óta nem tud nyerni a Rákóczi otthonában bajnoki mérkőzést.

– A legutóbbi hat fordulóban a Kaposvári Rákóczi gyűjtötte a legtöbb pontot (13), megelőzve a listavezető Győrt (12) is.

– A Kaposvár a hatodik helyen áll, azonos pontszámmal az ötödik Honvéddal. 2011 őszén a Rákóczi a 15. helyezett volt, kieső helyen állt. 

– Öt meccsből négy győzelem a legutóbbi öt fordulóban. Ilyen jó periódusa 2010 ősze óta nem volt a Rákóczinak. 

– Bojan Pavlovics 2011. október 15-én, a Bp. Honvéd elleni hazai mérkőzésen szerzett bajnoki gólt a mostanit megelőzően. 

– Ricardo Moniz magyarországi karrierje során mindössze harmadszor nem szerzett a csapata bajnoki mérkőzésen gólt. Az elsőn és az eddigi utolsón, valamint a Siófok ellenin. 

– A Fradi a legutóbbi öt bajnokijából csak a DVSC ellenit tudta megnyerni. A félidény utolsó harmadában a megszerezhető 15 pontból csak ötöt gyűjtött. A mérlege „harmadonként”: 1-5. forduló 5 pont, 6-10. forduló 11 pont, 11-15. forduló 5 pont. Moniz az ötödik fordulóban ült először a kispadon. 

 

BP. HONVÉD–SZOMBATHELYI HALADÁS 1-1 (0-0)

Gólszerző: Vécsei (51.), illetve Ugrai (66.)

– A Bp. Honvéd is elmaradt 2011-es őszi teljesítménye mögött, három ponttal. A csapat a legutóbbi hét fordulóban mindössze egyszer győzött. 

– A Haladás hasonló mutatója jobb: két ponttal többet szerzett a sokat kritizált csapat, mint 2011 őszén. Az akkori 15-tel szemben 17-et. Ugyanakkor a szombathelyiek is csak egyszer nyertek a legutóbbi hét fordulóban. 

– Augusztus 4., a Győr elleni 1-1 óta először játszott idegenbeli bajnokin döntetlent a Haladás. 

– Ugrai Roland az első gólját szerezte az idényben. Vécsei Bálintnak a második találata, de az első pontot érő gólja volt. 

– A 13. és a 14. fordulóban a Haladás emberelőnyben játszhatott. Most 11 percet hátrányban, Guzmics Richárd kiállítása miatt. A válogatott hátvéd a negyedik kiállított a Haladásból 2012 őszén, Fehér, Simon Ádám és Halmosi után. Az ellenfelektől hat játékost állítottak ki. A Haladás 15 mérkőzése közül nyolcon osztott ki a bíró legalább egy piros lapot.

 

Forrás: MLSZ

 

 

Címkék: labdarúgás,