Rekord összeget költöttek szerencsejátékokra az ausztrálok

2015-12-16
Az ausztrál statisztikai hivatal (ABS) által most nyilvánosságra hozott adatok szerint a szigetország szerencsejáték piaca rekordméretű aktivitást produkált a 2014. szeptember 30-tól 2015. szeptember 30-ig tartó időszakban.

 

A szervezet adatai azt mutatják, hogy ezen periódus alatt az ausztrálok 24,1 milliárd ausztrál dollárt (16,3 milliárd eurót) költöttek szerencsejátékokra. Ez azt jelenti, hogy minden egyes lakos körülbelül 1.000 ausztrál dollárt, azaz közel 209 ezer forintot áldozott a szerencse oltárán egy év alatt.

Az ausztrál szerencsejáték piac az elmúlt évtizedben évente átlagosan 3%-kal nőtt, az ABS közleménye szerint az utóbbi 12 hónapban pedig „átlag feletti” növekedést produkált. 

A szolgáltatók is a forgalom emelkedéséről számoltak be a szeptembert megelőző három hónapban: az előző év ugyanezen szakaszához képest 6,1 százalékos növekedést, és 6,5 milliárd ausztrál dolláros rekord negyedévet könyvelhettek el.

 

Az ausztrál játékosok költési trendje az utóbbi tíz évben

 

Az ausztrál piac ugyanakkor épp bizonytalan időket él, a szabályozó testület illetve az ausztrál kormány szerint ugyanis az élő fogadás sérti a jelenleg érvényben lévő jogszabályokat. A 2001-es ausztrál szerencsejáték törvény szerint élő fogadást csak földi fogadóirodában vagy telefonon lehet kötni, így a szolgáltatók elméletileg nem fogadhatnának élő fogadásokat internetes oldalukon keresztül. 

A Ladbrokes, a Bet365, a William Hill és a többi nemzetközi szolgáltató természetesen vitatja ezt az álláspontot, és azt állítják, hogy a telefonos kommunikáció már a múlté, ráadásul az élő fogadás betiltása az offshore helyszínekről üzemelő irodákhoz üldözné a játékosokat. 

A Facebook, a Twitter és a Google is beállt a módosítási elképzeléseket támogatók közé, mert szerintük a jelenlegi jogszabályok egyszerűen működésképtelenek. „Úgy gondoljuk, hogy alapvető hibát, és komoly gyakorlati nehézségeket jelent minden olyan kísérlet, mely az internetet szándékozik szűrni, mert nem lehet automatikusan blokkolni bizonyos tartalmakat.” – áll az ausztrál kormányhoz eljuttatott közös beadványukban. „Ki dönti el, hogy egy szolgáltatás illegális-e, illetve blokkolandó-e a teljes oldal, ha legális és illegális szolgáltatás is van az adott weboldalon? Aggályaink vannak az üzleti jellegű weboldalak blokkolása körül felmerülő jogi felelősséggel kapcsolatban. Ausztráliában nincs jogi precedens arra, mely olyan internetes vállalkozásoktól követeli meg, hogy szűrjék a weboldalakhoz való hozzáférést, melyek nem internetszolgáltatók.”

 

Ausztráliában a szerencsejáték már régóta hozzátartozik a nemzet karakteréhez – egyesek szerint az auszik már akkor is elkezdenek fogadni, ha meglátnak két legyet mászni a falon. Az offshore fogadási oldalak használata, és a minden városban egyre szaporodó nyerőgépek aggodalomra adnak okot. Olaszország után Ausztráliában üzemel egy főre vetítve a legtöbb nyerőgép a világon. A kormány becslése szerint több mint 400 ezer ausztrál küzd valamilyen mértékű szerencsejáték függőséggel, többségében férfiak. 

 
Egy főre eső szerencsejáték veszteség