Rekord nyeremény a láthatáron!

2014-12-03
Az Ötöslottónál 2003 óta nem volt rekord főnyeremény, az októbertől már hazánkban is elérhető EuroJackpot lottónál viszont még soha nem volt ekkora a tét. Ön mire költene 17,5 MILLIÁRD forintot? És mire költöttek azok, akik már megnyerték?

 

Sajnos eddig a magyar játékosok nem tűnnek túl szerencsésnek az EuroJackpot játékon, a múlt pénteki sorsoláson is a legnagyobb magyar nyeremény mindössze 70 ezer forint volt, amelyet a 4+1 találatosokra fizettek ki. Valószínűleg a 6, 16, 18, 29, 35 és  6, 9 számok nem tartoznak a preferált tippek közé, hiszen nem csak 5+2, de 5+1 találat sem volt, az 5+0-ra is mindössze három szelvény akadt. Így ez is igen jövedelmezőnek bizonyult, 174 ezer eurót, vagyis  53,5 millió forintot tehettek vele zsebre a boldog, nem hazai nyertesek.

A 17,5 milliárd forint persze bruttó összeg, a személyi jövedelemadó majdnem 3 milliárd forintot vinne el állami célokra, amennyiben magyar játékosé lenne az álomnyeremény. Ekkora mennyiségű pénznél talán ezzel már nem is törődnénk annyira.

Nézzük a legegyszerűbb megoldást, mit lehetne kezdeni 14,7 milliárd forinttal? Ha betennénk a bankba évi 3%-os kamatra, akkor 36,7 milliót kapnánk havonta a kamatadó levonása előtt. Ez már kimondva is akkora mennyiségű pénz, amit sok ember elképzelni sem tud, azt pedig főleg nem, hogy mire lehet elkölteni. Ezért ahelyett, hogy további tippeket gyűjtenénk, nézzük inkább meg azt, hogy a brit lottónyertesek mire költötték el a pénzüket az elmúlt 20 év folyamán.

 

Ingatlan, gépkocsi, lakókocsi

Talán nem meglepő módon az ingatlan a legnépszerűbb pénzköltési terület, erre 2,72 milliárd fontot áldoztak a nyertesek. A sorban a jövedelemteremtő befektetés a második, 2,12 milliárd fonttal. A gyermekekkel kapcsolatban 1,61 milliárd; a család és barátok megajándékozására 1,17 milliárd fontot költöttek a szerencsések.

A tanulmány azt is vizsgálta, hogy mennyiben járultak hozzá a nyertesek az Egyesült Királyság gazdaságához. A nyertesek közel 750 millió fonttal gyarapították az ország GDP-jét, és több, mint 500 millió fontnyi adóbevételt generáltak. 

A tanulmány becslése szerint ingatlanra, gépkocsira, lakókocsira, utazásra való költésével minden egyes nyertes hat embernek adott munkát egy teljes évig. A jelentés arra is rámutat, hogy a nyertesek 98 százalékának közvetlen költése az Egyesült Királyságban maradt. 

 

 Néhányan a 3000 lottómilliomos közül

 

Dolgoznak a lottómilliomosok?

A nyertesek többsége (59%) kilépett a munkahelyéről, azonban 19% továbbra is dolgozik. Az újdonsült milliomosok 31 százaléka vállalt valamilyen fizetés nélküli, önkéntes munkát, és 7 százalékuk vállalt valamilyen otthonban ápolási vagy kórházi munkát. 

Sokan saját vállalkozás indítására használták a nyereményüket – 15% kezdett saját vállalkozásba, és 9 százalékuk segített valaki másnak, hogy saját vállalkozást indítson. A felmérés szerint a lottónyertesek által indított vállalkozások 3.195 embernek adnak munkát. 

 

Milyen ingatlant vásárolnak?

Minden lottómilliomos átlagosan 2,7 ingatlannal rendelkezik az Egyesült Királyságban. A többség (82%) új otthonba költözött, és átlagosan 900.000 fontot költött az új házra vagy lakásra. Ez azt jelenti, hogy a nyertesek összesen 7.958 házat illetve lakást vásároltak az Egyesült Királyságban.

Jakuzzi, gardrób szoba, távirányításos kapu és játékszoba – ezek azok az extrák, melyeket a milliomosok elvárnak az új otthonuktól. Közel harmaduk vásárolt jakuzzit, 28 százalékuknál volt elvárás a gardrób szoba, 24 százalék pedig távirányítású kapu nélkül nem tudta a továbbiakban elképzelni az életét. Az otthonuk fenntartásra is sokat áldoznak a nyertesek – 30 százalékuk alkalmazott takarítót, 24 százalékuk pedig kertészt. 

 

Milyen luxusdolgokra költenek?

Több, mint 460 millió fontot költöttek a nyertesek új autó vásárlására. Az Audi a legnépszerűbb a körükben, 16 százalékuk ezt a márkát választotta. A második legkedveltebb a Range Rover és a BMW. A népszerűségi lista első öt helyére még a Mercedes és a Land Rover került be.

A nyertesek kedvenc autójának átlagos ára 46.116 font volt, összesen pedig 17.190 autót vásároltak.

A nyaralás sem maradhat el természetesen – messze az USA a leggyakoribb utazási célpont, a milliomosok 27 százaléka látogatott el Amerikába. A karibi szigetvilágba 9 százalék, Dubaiba és a Kanári-szigetekre pedig 6-6 százalék utazott el. A milliomosok 68 százaléka ötcsillagos hotelt választott, de 7,4 millió font értékben vettek lakókocsit is.

  

 

Az adatok részletesen