Rekord magasságokban jár a fel nem vett nyeremények összege

2013-12-03
A mostani, megszorításokkal teli világban az egyik legérthetetlenebb jelenség, hogy Angliában idén kiugróan magas a fel nem vett lottónyeremények aránya és nagysága: 65 milliárd forintnyi összegről beszélünk!

 

A Fortunaweb is beszámolt róla a múlt héten, hogy november 27-én lejárt egy 12 millió fontos (4,2 milliárd forintos) lottónyeremény a brit Camelot lottótársaságnál. Ez volt minden idők második legnagyobb fel nem vett jackpotja, a rekordot egy 2012. decemberi, 64 millió font (közel 23 milliárd forint) értékű Euromillions nyeremény tartja. 

 

Ha ránézünk a grafikonra, mely azt mutatja, hogy 1999 és 2013 között mekkora összeget felejtettek el (?) felvenni a brit lottózók, meglepően kiegyensúlyozott vonalat látunk. Ugyanígy, az elmúlt 14 évben közel állandó, 3-4 százalék körüli volt a fel nem vett nyeremények forgalomhoz viszonyított összege.

 

Fel nem vett nyeremények az Egyesült Királyságban a lottóeladások %-ában 1999-2013

 

Fel nem vett nyeremények az Egyesült Királyságban (millió font)

 

2012/13-ban összesen 180 millió fontnyi nyereményt hagytak bent a játékosok, ez nagyságrendileg 65 milliárd forintnak felel meg. Ez új rekord, de az előző 13 évben is mindig 70 millió font (25 milliárd forint) feletti volt az összeg. Ebben persze nem csak nagy jackpotok szerepelnek, hanem több ezer kisebb nyeremény is.

Azt gondolhatnánk, hogy a fel nem vett nyeremények mennyisége csökken a mobilos és internetes szelvényvásárlás megjelenésével. Az ezeken a csatornákon keresztül megvásárolt lottókat ugyanis nem tudják sem elveszíteni, sem elfelejteni a játékosok, hiszen a rendszer automatikus e-mail üzenetet küld az esetleges nyereményekről. Azonban ennek ellenére a bennhagyott nyeremények nagysága makacsul állandó.

 

A brit játékosoknak 180 nap áll rendelkezésükre, hogy jelezzék nyereményigényüket; a fel nem vett nyereményeket pedig jótékonysági célokra fordítják.  Magyarországon az előírások szerint, ha valaki 90 napon belül nem jelentkezik valamilyen számsorsjátékon, vagy sportfogadáson elért nyereményéért – Puttó esetében ez a határidő 30 nap – , az összeg visszakerül a játékszervezőhöz. Nálunk tehát nem jótékonykodnak a bennragadt nyereményekből, hanem a Szerencsejáték Zrt választhat, hogy vagy valamilyen akció keretében visszajuttatja a játékosoknak, vagy a jackpot felhizlalására használja fel, vagy játékadó formájában befizeti az államkasszába.

Tavaly összesen 1 milliárd 389 millió forintnyi nyereményről feledkeztek meg, illetve mondtak le (önként vagy kényszerből) a magyar játékosok.