Rekord! 12,6 milliárd fontot szerencsejátékoztak el a britek

2016-07-13
A Brexit ügyből is látszik, hogy a britek szeretnek kockáztatni, valószínű ezért is játszottak el tavaly rekordot jelentő, 4,6 trillió forintnak megfelelő összeget.

 

A brit szerencsejáték hivatal új anyaga szerint a 2015. szeptemberig tartó egy évben a brit szerencsejáték szektor tiszta játékbevétele (tétek összessége – kifizetett nyeremények) minden rekordot megdöntött.

A £12,6 milliárdos összforgalomból a játékosok £3,6 milliárdot költöttek online szerencsejátékra, £3,3 milliárdot lottóra (National Lottery) és £3,2 milliárdot játszottak el a földi fogadóirodákban.

 

Ezeket a számokat persze kétféleképpen is lehet nézni. Egyrészt örömteli, hogy a szerencsejáték szektor növekedésével egyre több adóbevételhez jut a brit államkincstár, másrészt azonban többek – köztük a legtöbb brit napilap mostanság - aggodalmasan szemlélik a britek szerencsejáték függőségét.

De valóban függőségről lehet beszélni? A számok alapján minden brit háztartás nagyjából 500 fontot (185 ezer forintot) költ évente szerencsejátékra, ami valóban riasztóan hangzik. De nehéz megmondani, hogy az átlag populáció mekkora százaléka számít ténylegesen problémás játékosnak, mert erről nem készült átfogó tanulmány 2010 óta.

Az a tanulmány azt mutatta ki, hogy a brit lakosság 0,7 százaléka tekinthető szerencsejáték függőnek, és elterjedtsége valójában csökkent a megelőző öt évben. Ez alacsonyabb szám, mint sok más országban világszerte, de persze ennek összehasonlítása mindig problémás, mert a függőség definíciója országról országra változhat.

 

Az UKGC szerint a most közzétett bevételi adatok sem könnyen összehasonlíthatóak az előző számokkal. A fogyasztás helye szerinti adózás bevezetése miatt - mely értelmében a brit piacon tevékenykedni akaró szolgáltatóknak rendelkezniük kell az UKGC által kiadott liszensszel – ugyanis most először van érdemi információ az online felületekre érkező tétek valódi összegéről.

“Most először van közel egy teljes évnyi adatunk az online szerencsejáték szolgáltatóktól; az online fogadás, bingój és kaszinó szektor piaci részesedése jelenleg 29%.” – közölte az UKGC igazgatója, James Green.

 

A mainstream média az utóbbi időben nagyon felkapta azt a témát, miszerint riasztó mértékben szaporodnak a földi fogadóirodák a brit városok főutcáin. Valójában a fogadóirodák száma az utóbbi két évben csökkent, közel 200 zárt be nagyrészt a megnövekedett adók, a szabályozás módosulása, és az online szerencsejáték miatti kiéleződött versenyhelyzet miatt.

Ennek ellenére a földi fogadóirodák bevétele változatlan maradt az igencsak ellentmondásos megítélésű FOBT (fixed-odds betting terminals) típusú nyerőgépek magasabb bevétele miatt, mely 1,7 milliárdos forgalom mellett a fogadóirodák profitjának 56 százalékát adja. 

 
Címkék: piaci információ,