Régmúlt idők legszerencsétlenebb lottónyertese

2015-02-08
A lottók története több száz évre nyúlik vissza, és ugyanígy a régmúltban is találhatunk szerencsés és szerencsétlen nyertes történeteket is. Nincs annál rosszabb, mikor tudja az ember, hogy csak egy hajszál hiányzott az örök gazdagsághoz.

 

Nemrég írtunk a XXI. század egyik legszerencsétlenebb nyerteséről, aki 7 másodperccel csúszott le a nyereményről, ráadásul nem a saját, hanem a lottóterminál lassúsága miatt. 3,75 milliárd forintnyi összeggel mondhatja így magát szegényebbnek.

 

Azt sajnos nem tudjuk, hogy a huszadik század elején kisorsolt 150.000 korona mennyit érne mai pénzben, de mivel főnyereményről van szó, biztosan nem kevés, és sokan vágytak is rá.

 

Az 1902-es jótékonysági államsorsjátékról van szó, melynek rendezésével a budapesti lottó igazgatóság volt megbízva.

 

Az igazgatóság a kibocsátott sorsjegyek értékesítéséhez igen nagy erőfeszítéseket tett, s ennek tulajdonítható, hogy Bécsben és több osztrák tartományban is nagy mennyiségű sorsjegy kelt el. A sorsjegyek árusításával Ausztriában maguk az állami tisztviselők is foglalkoztak.

 

Egy Jedlicska Rudolf nevű felső-ausztriai, neufeldi adóhivatali segédtiszt is sok sorsjegyet adott el, melyeket a budapesti lottó-igazgatástól kért. Megmaradt neki négy, ezek között az 1012-94. számú sorsjegy. A megmaradt sorsjegyeket a húzás napján, vagyis december 30-án levél kíséretében postára adta, és visszaküldte Budapestre. A levelében Jedlicska arra kérte a lottó-igazgatóságot, hogy mivel a négy darab sorsjegyet már nem tudta eladni, az ezekért kifizetett összeget küldjék vissza.

 

A húzás december 30-án megtörtént, és persze a 150.000 koronás főnyereményt a 1012-94. számú sorsjegy nyerte meg. A hivatalnok próbálta menteni, ami menthető, így hát január 2-án, amikor tudomást szerzett a nyertes szelvény sorszámáról, táviratot küldött az igazgatóságnak, hogy az általa december 30-án postára adott négy darab sorsjegyet küldjék neki vissza.

 

Jedlicska levele a sorsjegyekkel az újévi nagy postaforgalom miatt még akkor nem érkezett meg a lottó igazgatósághoz. A távirat átvétele után maga az igazgató rohant a postára, kutatni Jedlicska levele után, ahol azt meg is találták, és benne a 1012-94. számú sorsjegyet is, mely a 150.000 koronás főnyereményt nyerte.

 

Jedlicska távirata hiábavaló volt, mert az igazgatóság a sorsjegyet nem adta vissza, s így a 150.000 korona főnyereményt sem fizették ki neki. Jedlicska perrel fenyegette a lottó-igazgatóságot a sorsjegy kiadása miatt, ám ez sem vezetett eredményre. Valószínűleg a hivatalnok haláláig bánta, hogy nem tartotta meg magának a sorsjegyeket.