Reflektorfényben az illegális sportfogadási hálózatok

2014-02-03
A Super Bowlt és az arra való fogadási lehetőségeket övező óriási hisztéria miatt az utóbbi napokban több illegális sportfogadási eset is kiemelt médiafigyelemben részesült.

 

Connecticutban Stephen Joyce-ra szerdán egyéves börtönbüntetést szabtak ki, valamint 3000 dollár megfizetésére kötelezték, amiért 2008 januárjától 2011 augusztusáig "jövedelmező" illegális sportfogadási szolgáltatást üzemeltetett. Az FBI szerint Joyce hálózatában legalább öt másik bukméker is közreműködött. A 45 éves Joyce a szeptemberben egyezséget kötött a hatóságokkal, melyben 175 ezer dollár megfizetését vállalta magára.

 

Ugyanezen a napon, ugyanezen a szövetségi bíróságon Douglas Corbint 21 havi szabadságvesztésre ítélték, és 100 ezer dollár megfizetésére kötelezték egy másik illegális sportfogadási hálózatban való közreműködéséért. A hálózat – mely a  fogadásokat a Costa Rica-i székhelyű 44wager.com-on és más online irodákon keresztül intézte – az FBI szerint 1,7 millió dollár bevételre tett szert 2010. októbere és 2011. júniusa között

 

Virginiában két férfi vallotta bűnösnek magát a roanoke-i bíróságon egy olyan illegális fogadási hálózatban való közreműködésben, mely a szintén Costa Rica-i székhelyű Playweewa.net-en keresztül intézte a fogadások közvetítését. A szövetségi hatóság közlése szerint a szervezetnek hat államban voltak ügynökei, például az étteremtulajdonos George Frederick személyében. Max Krinberg beismerte, hogy ő tervezte meg a Playweewa honlapját, melyen  évente körülbelül 5 millió dollár értékben zajlottak fogadások egészen addig, míg a hatóságok tavaly áprilisban le nem állították az oldalt. A portál üzemeltetéséért Krinberg évente 22 ezer dollárt, valamint 10 százalék forgalom utáni jutalékot kapott. Az ügyészek feltételes szabadlábra helyezést javasoltak, de Krinberg és Frederick egyezséget kötött, melyben 100 ezer illetve 43 ezer dolláros büntetés megfizetését vállalták magukra. A bírósági iratok hét másik személyt is említettek az üggyel kapcsolatban, de őket még nem vádolták meg.

 

Michiganben öt személy ellen folyt eljárás egy sportfogadási hálózat miatt, mely Detroittól 60 mérföldre működtetett virágzó vállalkozást. Az illegális bukmékerek 15 éven keresztül fogadtak el téteket profi- és egyetemi futball valamint kosárlabda mérkőzésekre. Kevin O’Connor, a vállalkozás tulajdonosa a vád szerint egyrészt fogadási íveket juttatott el az ügyfelekhez,  másrészt telefonon keresztül is intézett fogadásokat. A többi megvádolt személy vagy ügynökként dolgozott (ők szedték be- és fizették ki a pénzeket) vagy lehetővé tette O’Connor számára, hogy a telefonvonalukat használva dolgozza fel a fogadásokat. Büntetésük akár 20 év is lehet.

 

Pennsylvaniában Joseph Vito Mastronardo Jr. vallotta bűnösnek magát illegális sportfogadási vállalkozás üzemeltetésével, valamint zsarolással és pénzmosással kapcsolatos vádpontokban. 2012-ben a szövetségi hatóságok a hálózat 16 tagját vádolták meg. A szervezet 2005 és 2011 között évente több millió dollárnyi bevételre tett szert, a vád szerint nagyságrendileg mintegy 1000 ügyfelük volt.  A szervezet telefonon és két Costa Ricából üzemelő internetes oldalon (Betroma.com és Betrose.com) keresztül dolgozta fel a fogadásokat. A fogadók különböző komplikált pénzügyi struktúrán keresztül teljesítették befizetéseiket, melyek a téteket jótékonysági adományoknak álcázták. A 63 éves Mastronardo jelenleg az ítélethirdetésre vár. 

 
Címkék: sportfogadás,