Problémás és patológiás szerencsejáték Magyarországon

A South Oaks Szerencsejáték Kérdőív magyar verziójának (SOGS-HU) hazai alkalmazása
Szerzők: Gyollai Ágoston, Urbán Róbert, Kun Bernadette, Paksi Borbála, Arnold Petra, Balázs Hedvig, Kökönyei Gyöngyi, Oláh Attila, Demetrovics Zsolt

Háttér és célkitűzés: A szerencsejáték évezredes múlttal jellemezhető, mára globálisan elterjedté vált szórakozási forma és egyben iparág, mely jelentős fejlődési potenciállal bír. A túlzásba vitt szerencsejáték problémás, akár patológiás formát is ölthet. A South Oaks Szerencsejáték Kérdőív (SOGS) a leggyakrabban használt mérőeszköz a problémás és patológiás játékszenvedély becslésére. Vizsgálatunk célja a mérőeszköz magyar változatának kialakítása és pszichometriai elemzése, valamint reprezentatív lakossági mintán történő alkalmazása volt.

Módszer: A mérőeszköz felvétele az Országos Lakossági Adatfelvétel az Addiktológiai Problémákról (OLAAP) felmérés keretein belül, 2710 fő megkérdezésével történt, a 18-64 éves magyarországi lakosság körében.

Eredmények: A SOGS-HU pszichometriai mutatói megfelelőnek bizonyultak. A megkérdezettek 65,3%-a játszott életében szerencsejátékot. A legnépszerűbb játék a lottó és egyéb olyan játékformák, ahol számokra lehet fogadni. A SOGS kérdőívvel nyert adatok alapján a minta 1,9%-a problémás játékosnak, 1,4%-a pedig patológiás szerencsejátékosnak minősült. Mind a problémás, mind a patológiás játékosok között magasabb a férfiak aránya. További rizikófaktor az alacsonyabb fizetés és az alacsonyabb várható iskolai végzettség, valamint a legális/illegális szerfogyasztás is.

Következtetés: Az eredmények alapján Magyarország a problémás és patológiás szerencsejáték előfordulását tekintve az európai középmezőnyben található.

A teljes tanulmány itt olvasható.

Címkék: játékfüggőség,