Privatizálják a horvát lottótársaságot

2015-02-16
Pár éve időről időre felröppen az állami tulajdonban lévő Horvát Lottótársaság privatizálásának híre – legutóbb 2013-ban – azonban úgy tűnik, most tényleg lehet is belőle valami.

 

Január végén a horvát média arról tudósított, hogy egy meg nem nevezett miniszter nem hivatalosan ugyan, de megerősítette a lehetséges privatizációval kapcsolatos spekulációkat. 2015-ben választásokat tartanak Horvátországban, és a kormánykoalíció nem mondhatni, hogy széles körű támogatást élvezne, így többen úgy vélik, hogy egy sikeres vállalat valamint az állami áramszolgáltató IPO-ja hozhat némi plusz szavazatot a jelenlegi koalíciónak.

Úgy hírlik, hogy az állam a lottótársaság 25 százalékát fogja értékesíteni saját polgárainak, beleértve a társaság alkalmazottait és a horvát nyugdíjalapokat. Külföldiek valószínűleg nem vásárolhatnak a részvényekből a választás évében, hiszen egy külföldi felvásárolásnak negatív kicsengése lenne Horvátországban.

 

A Horvát Lottótársaság nemrégiben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, és amellett, hogy monopóliumot élvez a lottójátékokra, a fogadási (2013-ban a piac 11%-át birtokolta), a kaszinó (7%) és játékterem (5%) szektorban is érdekelt. Az állami szerencsecég a harmadik olyan szolgáltató, mely elkezdhette az interneten is értékesíteni a termékeit, mikor 2010-ban legalizálták az online szektort. Annak ellenére, hogy teljes forgalma 1,24 milliárd kuna volt, a társaság 2012-ben 16,6 millió koronás veszteség mellett üzemelt. 2013-ban a növekvő bevételeknek köszönhetően, 1,28 milliárd kunás forgalom mellett már ismét profitot termelt (11 millió kunát).

 

A Horvát Lottótársaság forgalma és tiszta játékbevétele (millió kuna)

 

A lottótársaság kezdetektől fogva aktívan használja az internetes csatornát, ebből származó bevétele folyamatosan növekszik. Az online fogadás a legnépszerűbb terméke, a cég összes online bevételének 80 százaléka ebből származik. A társaságnál megtett fogadások harmada származik az internetes csatornáról (a lottójátékok esetében ez 8 százalék). Mindezt úgy, hogy élő sportfogadást még nem kínálnak, annak beindítása még mindig csak a tervezési szakasznál tart. 

 

A vállalat internetes kaszinó indítását is tervezi jelenlegi szoftverbeszállítójával, az Intralottal karöltve. Ők lesznek az első horvát szolgáltatók, akik beindítják online kaszinójukat, mivel a magas liszenszdíj és a földi kaszinó meglétének követelménye miatt eddig még egy online kaszinó sem tudott elindulni. 

 

A Horvát Lottótársaság online értékesítése játékonként