Portugáliában vegyes elvárásokkal áprilisban indul a számlalottó

2014-02-11
Évente 60 darab topkategóriás luxusautót terveznek kisorsolni Portugáliában. A cél a gazdaság fehérítése, a kilátások nem biztosak.

 

A hetente megrendezendő sorsolások ápriliban kezdődnek. Bármilyen számlával esélyt lehet szerezni, legyen az az utcai kávé, vagy akár a frissen vásárolt autó számlája, az egyetlen kitétel, hogy szerepeljen rajta a vásárló személyes (természetesen portugál) adószáma.

 

A fő cél persze nem a kötelességtudó állampolgárok jutalmazása, hanem az adóelkerülő magatartás visszaszorítása, és ezáltal adómilliók behajtása az államkasszába.

 

Az ország köztudottan nincs jó gazdasági helyzetben, ezért is van szükség a lépésre. Azt remélik, hogy 50%-kal több tranzakció jut majd a hatóságok tudtára a lottó által, és a tavalyi 2 milliárd helyett 4 milliárd lehet a hivatalos számlák száma. Olyannyira bíznak ebben, hogy szerintük a kisorsolt luxusautók ára (darabonként kb. 30 millió forint) aprópénz lesz a plusz adóbevételekhez képest.

 

Egyesek szerint a lottó nagy siker lesz abban az országban, ahol az emberek között nagy népszerűségnek örvend a szerencsejáték. A nagy páneurópai lottóra, az Euromillionsra például az egy főre jutó legtöbb szelvényt veszik ugyanis ebben az országban.

 

Az ötletnek persze sok ellenzője is van. A kisebb vállalkozók arra figyelmeztetnek, hogy a kilenc számjegyű adószám regisztrálása hatalmas energiákat fog igényelni, csak ezeknek a nyilvántartását 130 millió munkaórára becsülik országos szinten, ami igen jelentős kiadást jelent.

 

Mások véleménye az, hogy a módszer korántsem lesz olyan hatékony, mint gondolják. Amennyiben valaki például felfogad egy villanyszerelőt egy munka elvégzésére, sokkal inkább érdekelt abban, hogy kedvezményt kapjon a munkadíjból azáltal, hogy nem kér számlát, mint hogy kifizesse a számlás árat egy gyenge esélyekkel megnyerhető autó reményében. Ha mégis úgy döntenek, hogy az ilyen módon megtakarított pénzből szerencsejátékot szeretnének játszani, akkor jópár darab hagyományos lottószelvényt vehetnek a pénzből.

 

A portugálok a braziloktól és a szlovákoktól lesték el a számlalottó ötletét. Brazíliában már régebben, Szlovákiában ősz óta üzemel a számlalottó, egész szép eredménnyel. Még hazánkban is voltak erre irányuló törekvések az elmúlt évtizedben, de hagyományosan adókerülő ország lévén, nálunk gyorsan kudarcba fulladt a próbálkozás...

 

Címkék: lottó,