Portugália gőzerővel dolgozik a szerencsejáték piac liberalizálásán

2013-10-10
A portugál kormány múlt heti bejelentése szerint folyamatban van az ország online szerencsejáték piacának szabályozása és liberalizálása.

 

A legnyugatabbra fekvő EU tagállam egy speciális munkacsoportot hozott létre hogy megvitassa a portugál és európai piacot, és javaslatot tegyen a szabályozási és engedélyezési keretrendszer kialakítására. 

 

A hírt azután erősítették meg, hogy egy találkozó keretében megvitatták az Európai Bizottsággal, a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Központi Bankkal a potenciális adóbevétel növelést célzó intézkedéseket, melyek a jövőbeli kisegítő csomagok biztosítására szolgálnak.

A portugál kormány először 2012 márciusában utalt arra, hogy az adóbevétel növelése céljából szabályozni kívánja az online szerencsejátékokat, mikor Cecilia Meireles idegenforgalmi miniszter is "észszerű" célnak nevezte, hogy az év végéig elkezdjenek adóbevételt gyűjteni a szektortól. Helyi hírforrások információi szerint a kormány azt reméli, hogy a koncessziós jogokért 250 millió eurót tudnak majd beszedni a szerencsejáték cégektől.

 

A kormány terveit éles ellenállással fogadta a helyi monopólium, a Santa Casa de Misericordia de Lisboa, egy katolikus segélyszervezet, mely 2003-ban kapott monopóliumot az államtól a szerencsejátékokra.

A Santa Casa már évek óta jogi csatákat vív az európai liszensszel rendelkező online sportfogadási szolgáltatókkal a piachoz való hozzáférés korlátozása miatt. 2009-ben a monopólium és a helyi földi kaszinólobbi mérföldkőnek számító jogi csatát nyert a bwin felett Európa legfelsőbb bíróságán, a CJEU-n. A CJEU ugyanis úgy döntött, hogy korlátozható a bwin szolgáltatások szabad áramlásához való joga a monopóliummal szemben, ha az a közérdek védelmére, a csalás és más bűncselekmények elleni küzdelemre való hivatkozással történik.

A portugál monopólium helyi szinten is nem egy jogi győzelmet aratott már több páneurópai szolgáltatóval szemben tavaly, arra kényszerítve például a bwin-t, hogy vessen véget a Bwin Cup szponzorálásának. Hasonlóan járt a BetClic-is, ami egykor a Portugál Liga 28 labdarúgócsapatát szponzorálta.

 

A portugál kormány egyelőre nem fedett fel semmilyen részletet a piacnyitás feltételeiről és mértékéről, így azt sem lehet tudni, hogy mely játékokat szolgáltathatnak majd a liszenszért jelentkező szolgáltatók, illetve, hogy mennyi adót kell befizetniük a portugál államnak.

 
Címkék: piaci információ,