Porig alázták a macedónokat férfi kéziseink

2014-01-18
A magyar válogatott megszerezte első győzelmét a dániai férfi kézilabda Európa-bajnokságon: Mocsai Lajos együttese a herningi középdöntő első mérkőzésén rendkívül magabiztosan 31-25-re diadalmaskodott szombaton a macedón gárda felett.

 

Habár a házigazda dánok csak 20.30-kor lépnek pályára a spanyolok elleni rangadón, így is több mint nyolcezer hazai drukker - kiegészülve egy nagyobb csoport macedón és egy maroknyi magyar szurkolóval - látogatott ki a herningi Jyske Bank Boxenbe.

 

Az első macedón támadásból rögtön hétméteres született, Mikler azonban hárította a góllövőlistán éllovas, korábbi veszprémi kedvenc Lazarov büntetőjét, majd Gulyás átlövése révén a magyar csapat szerezte a találkozó első gólját.

 

Szöllősi Szabolcs (k), valamint Acse Jonovszki (b) és Velko Markovszki (MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

A magyarok elsősorban védekezésben teljesítettek kiválóan, amit jól mutat, hogy a macedónok csak a 11. perc közepén szerezték második góljukat (4-2). Mindeközben a magyar átlövők mindkét oldalon, Ancsin és Putics révén hatékonynak bizonyultak, Lazarov pedig második hetesét is kihagyta. A félidő közepére négygólosra (7-3) duzzadt a magyar előny, amire Ivica Obrvan szövetségi kapitány időkéréssel reagált. A különbség azonban egyre nőtt, Császár góljával már héttel (13-6) vezetett a Mocsai-csapat, a "változatosság" kedvéért pedig Lazarov már a harmadik büntetőjét rontotta el, lövését ezúttal Tatai védte. Valamivel több mint négy perccel a szünet előtt Ancsint állították ki, de így is "közte héttel" fordulhattak a csapatok (16-9).

 

Császár Gábor (j) és Filip Mirkulovszki (MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

A szünet után biztosan őrizte előnyét a magyar csapat, a macedónok nem tudtak érdemben felzárkózni, szinte minden találatukat magyar gól követte. Külön élményszámba ment Zubai megoldása, a beállós emberrel a nyakán, csuklóból "pókhálózta ki" a jobb felsőt. A félidő közepén már kilenc gól volt a különbség, és úgy tűnt, a macedónok immár csak a találkozó végét várják. Ancsin második kiállítása alatt hat gólra feljött a rivális, Mocsai Lajos kapitány időkéréssel nyugtatta a társaságot. Nem is támadt gond, a macedónoknak esélyük sem volt arra, hogy akár picit is megszorongassák a magyarokat, akiknek győzelmét a dán közönség vastapssal jutalmazta.

 

Zubai Szabolcs örül egy gólnak (MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

Középdöntő, I. csoport:

Magyarország-Macedónia 31-25 (16-9)

Herning, Jyske Bank Boxen, 8500 néző, v.: Guszko, Repkin (fehéroroszok)

gólszerzők: Császár 7/4, Ancsin 4, Zubai 4, Nagy K. 4, Putics 3, Gulyás 2, Vadkerti 2, Szalafai 2, Szöllősi 1, Iváncsik G. 1, Mocsai 1, illetve Pecakovski 5, Manaskov 5, Mirkulovski 4, Lazarov 4/1, Georgiesvski 2, Dimovski 2, Mojsovski 1, Stoilov 1, Angelovski 1

 

A magyar csapat legközelebb hétfőn a házigazda dánokkal találkozik, majd szerdán az osztrákok ellen zárja a középdöntőt, amelyben a világbajnok spanyolok és az izlandiak érdekeltek még. A csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe, míg a harmadik az ötödik helyért játszhat.

 

A csoport további programja:    

később:

Ausztria-Izland 18.15

Dánia-Spanyolország 20.30

        

január 20., hétfő:

Macedónia-Izland 16.00

Ausztria-Spanyolország 18.15

Dánia-Magyarország 20.30

       

január 22., szerda:

Macedónia-Spanyolország 16.00

Ausztria-Magyarország 18.15

Dánia-Izland 20.30

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,