Ismét módosítják a szerencsejáték törvényt

2015-07-02
Éles vita mellett fogadott el pontosításokat a szerencsejáték szervezéséről szóló törvénymódosításhoz az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága (TAB) csütörtökön.

 

A változtatások értelmében az internetes kaszinók működtetőinek lehetővé kell tenni például a veszteség maximalizálhatóságát vagy az önkizárás lehetőségét. A kormány rendeletben határozhatná meg a sérülékeny személyek hozzáférését korlátozó szabályokat és más játékosvédelmi előírásokat. 

 

Szilágyi György (Jobbik) azt üdvözölte, hogy a sportfogadás már nem része az online szerencsejátéknak, azt kizárólag állami cégek szervezhetik. Kifogásolta ugyanakkor, hogy a változtatás már deklarálja: nem kell koncessziós díjat fizetni az online szerencsejáték szervezéséért. Ilyen lehetőséghez csak azok juthatnak, akik rendelkeznek szerencsejáték szervezésére jogosító koncesszióval, vagyis a képviselő szerint ingyen jutnak bevételi lehetőséghez az államtól. Az ellenzéki politikus bírálta azt is, hogy az elfogadott módosítás értelmében már nemcsak két, hanem korlátlan számú online kaszinót nyithatnak az engedéllyel rendelkezők

 

Bárándy Gergely, a bizottság szocialista alelnöke azt a változtatást sérelmezte, amely a jogorvoslatra tekintet nélkül végrehajthatóvá teszi az adóhatóság határozatát. 

 

Fodor Gábor, a Liberálisok politikusa, független képviselő úgy ítélte meg: ellentmondásos a kormányoldal kommunikációja és cselekedetei, mivel offshore hátterű cégeknek biztosít kaszinókoncessziót. 

 

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára a felvetésekre úgy felelt: az online szerencsejáték-piac jelenleg illegálisan működik, a jövőben azonban a résztvevők adózni fognak ezen tevékenység után. 

 

Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adózásért felelős helyettes államtitkára elmondta: a módosítás egyik célja, hogy az illegálisan működő külföldi online kaszinókat blokkolhassa az adóhivatal. 

 

A módosítási javaslat szigorítja a tiltott szerencsejáték reklámjára vonatkozó előírást is:

2 . § Az Szjtv . 2. §-a a következő új (7a) bekezdéssel egészül ki :

 

(7a) Szerencsejátékot népszerűsítő reklám kizárólag a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 5. § (1 ) bekezdésének és 21.§-ának megfelelően tehető közzé Magyarországon. A külön törvényben meghatározott hatóság az e rendelkezések megsértésével közzétett szerencsejáték tárgyú reklám (a továbbiakban: tiltott reklám) esetén a reklámozót, a reklámszolgáltatót, a reklám közzétevőjét és a reklámban szereplő személyt egyetemlegesen a tiltott reklámmal elért vagyoni előny tízszeresének megfelelő, de legalább 1 millió forint összegű bírsággal sújtja. Ha nem állapítható meg a reklámozó, a reklámszolgáltató vagy a reklámban szereplő személy, a külön törvényben meghatározott hatóság a bírságot a reklám közzétevőjével szemben állapítja meg. "

 

Forrás: MTI/Fortunaweb