Pluszpénzt kap a lottónyertes, mert korábban csaltak a játékon

2020-02-07
Kilencéves huzavona után, úgy tűnik, pont került a lottócsalásos ügy végére.

 

A történet még 2010-ben kezdődött, mikor a korábban a lottótársaság IT biztonsági csoportját vezető Eddie Tipton belepiszkált a lottósorsolást végző szoftverbe, és így társával pár év alatt több millió dollárnyi jackpotot kaparintott meg. Tipton persze egy idő után lebukott, és évekig tartó pereskedés kezdődött, melybe 2016-ban beszállt egy későbbi, jogos lottónyertes is, Larry Dawson. Dawson úgy gondolja, hogy nagyobb jackpotot nyerhetett volna, ha előtte Tipton nem nyeri meg csalással a jackpotot, hiszen akkor tovább tudott volna halmozódni a nyeremény összege. Beperelte hát az amerikai államok közötti lottós szövetséget (MUSL), és most, évekkel később a szervezet belement, hogy megállapodik a nyertessel, hogy véget vessen az éveken át tartó pereskedés-sorozatnak.

 

Larry Dawson 2011-ben, a nyeremény átvételekor - ekkor még nem tudta, hogy többet is kaphatott volna...

 

Dawson egyébként 9 millió dollárt nyert, de szerinte 16,5 millió járt volna neki, ha nincs Eddie Tipton. Mint emlékezetes: Az akkoriban a lottótársaság IT biztonságáért felelő Tipton meghekkelte a lottósorsolást végző szoftvert, hogy az év bizonyos napjain (május 27-én, november 23-án és december 29-én) az ő számait húzzák ki.  2005 és 2011 között Tipton, testvére, valamint egy barátja 2,61 millió dollárnyi lottónyereményhez jutott ily’ módon négy államban. Tiptont akkor kapták el, mikor egy 14 millió dolláros jackpotot akart felvenni, anonimen, gyanús körülmények között. A lottótársaság nyomozást indított, melybe aztán a rendőrség is bekapcsolódott. Egy biztonsági kamera felvételének segítségével Tipton nyomára bukkantak, aki végül beismerte tettét, és 25 éves börtönbüntetésre ítélték.

 

A Des Moines Register című lap szerint a lottószövetség megállapodott Dawsonnal, hogy ad még 1,5 millió dollárt neki – tehát közel sem annyit, mint amennyiért a férfi pert indított. A megállapodás részleteit a MUSL nem hozta nyilvánosságra, bár az iowai lottótársaság vezetői most ezért küzdenek. Panaszt nyújtottak be a szervezet ellen, azt állítva, hogy az iowai törvények szerint minden, a kormány nevében hozott megállapodást elérhetővé kell tenni a nyilvánosság számára.

 
Csalás nélkül is többszörös lottómilliomos lesz az a szerencsés, aki megnyeri a pénteki EuroMillions Szupersorsolás 130 millió eurós, azaz 43 milliárd forintos jackpotját. A legnépszerűbb összeurópai lottójáték különleges sorsolásán ugyanúgy lehet részt venni, mint bármelyik hagyományos EuroMillions sorsoláson, csupán annyi különbözik a szokásostól, hogy most egyik sorsolásról a másikra megnövelték a főnyeremény összegét. 

A tíz európai ország lottótársasága által szervezett EuroMillions (nem összekeverendő az immár Magyarországon is kapható EuroJackpottal!) a legnagyobb és legnépszerűbb összeurópai lottójáték, melyet minden kedden és pénteken este sorsolnak.

A játék szabályai értelmében a játékosoknak 50 főszámból kell kiválasztaniuk 5-öt, és 12 plusz számból még 2-t. A jackpot mind az 5+2 szám eltalálása esetén jár (a szelvényvásárlás helyén ráadásul adózni sem kell utána), de már két főszám eltalálásáért is fizetnek valamennyit. 

Az EuroMillions-on természetesen nem csak a játékot szervező tíz ország állampolgárai vehetnek részt, és az online lottózóknak köszönhetően már utazni sem kell egy-egy szelvény beszerzéséhez. Ezekben az online lottózókban, egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét, de a Lottolandnél például arra is van lehetőség, hogy a kihúzott számokra szelvény nélkül fogadjunk. 

 

EuroMillions szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

Fogadás az EuroMillions számaira a Lottoland oldalán