Pert nyert az USA adóhatósága ellen egy koreai szerencsejátékos

2013-07-10
Egy amerikai fellebbviteli bíróság döntése értelmében nem adóztathatóak meg annak a dél-koreai üzletembernek az egyes nyereményei, aki összességében több ezer dollárt veszített egy kaliforniai kaszinóban.

 

A washingtoni fellebbviteli bíróság az amerikai adóhivatal ellen döntött, megsemmisítette az adóügyi bíróság korábbi döntését, és úgy határozott, hogy Sang J. Park, aki kaliforniai vakációja alatt egy kaszinót is meglátogatott, a végső mérlege alapján állapíthatja meg adófizetési kötelezettségét.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy az adóhivatal (IRS) az amerikai állampolgárok esetében a nettó nyeremény után számolja a fizetendő adó összegét, így ezt az eljárást kell alkalmaznia a külföldi szerencsejátékosok esetében is.

“Egy átkaszinózott éjszaka után nem nagy öröm vesztesként kisétálni a teremből, pláne, ha az adóhivatal kifelé menet az összességében vesztes éjszaka során véletlenül megnyert összegek után még adót is követel az embertől.” – állt a bíróság véleményében.

 

Park, aki egy vegyipari vállalat vezetője, 2006-ban és 2007-ben járt a Pechanga Resort & Casino-ban San Diego közelében. 2006-ban ugyan nyert 431.658 dollárt, 2007-ben pedig 103.874 dollárt nyerőgépen, azonban összességében az egyik évben mínusz 4.663, a másikban pedig mínusz 45.130 dollár volt a mérlege. Az adóhatóság mégis több, mint 100 ezer dollárt követelt tőle.

A külföldi szerencsejátékosoknak az USA-ban elért, 1200 dollárnál nagyobb nyerőgép, bingó és póker nyereményeik után 30 százalék adót kell fizetniük (az olyan asztali játékok, mint a craps, rulett, blackjack és bakkarat már korábban kikerültek ez alól a szabály alól), és az adóhatóság úgy érvelt, hogy az adótörvény nem ad lehetőséget arra, hogy a külföldi állampolgárok a veszteségeikkel csökkentség a nyereményeiket. 

A fellebbviteli bíróság ezt az érvelést “ irrelevánsnak” minősítette, és így Park ügyvédje szerint „A külföldieknek ezek után lehetősége lesz módosított adóbevallás készítésére, és visszaigényelhetik a már befizetett adókat.”

 

Az adóhivatal szóvivője nem kommentálta a döntést, mely ellen a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhetnek.