Pénzmosás nyerőgéppel?

2013-11-15
Nemrégiben több drogdíler is arról beszélt a Guardian című brit lapnak, hogy hogyan mossák tisztára pénzüket a fogadóirodákban országszerte megtalálható FOBT nyerőgépekkel.

 

A 24 éves James ránézésre semmiben sem különbözik a főutcán bóklászó többi embertől, sorra látogatja a város keleti partján lévő hat fogadóirodát. Hétköznap reggel van, és ha valaki összefut vele az egyik ilyen irodában, azt láthatja, hogy a fiatalember feszülten bámulja egy elektronikus nyerőgép zölden világító képernyőjét. 

Azonban ő nem egy olyan fiatal szerencsejátékos, aki éppen szerény kis keresetét dobálja a gépbe. James kábítószer-kereskedő, és csak az érdekli a fogadóirodákban – és a fix oddsszal rendelkező nyerőgépekben (FOBT) - hogy fekete pénzeit tisztára mossa. „Ez változtatja tisztává a piszkos pénzeket.” mondja. A dílerek ugyanis bedobálják a pénzt ezekbe a gépekbe, veszítenek egy keveset, aztán tétjük legnagyobb részét visszanyerik, magyarázza James. És persze kapnak egy nyomtatott bizonylatot, mellyel bizonyítani tudják, hogy aznap játszottak – ez azt jelenti, hogy ha megállítja őket egy rendőr, lesz válaszuk arra, hogy hogyan lehet, hogy egy nyilvánvalóan munkanélküli fiatalember zsebe több száz fontnyi készpénzzel van tele.  

 

Ezek a nyerőgépek valószínűleg a városközpont jobb napokat is látott bevásárlóutcájának egyedüli jövedelmező tulajdonai. A szabályozó hatóság adati szerint minden egyes gép körülbelül 900 font hasznot termel hetente. Az a 24 gép tehát, mely itt pár perces sétával elérhető, körülbelül évi 1 millió font hasznot termel.

Ezek a FOBT terminálok 2001 óta üzemelnek Nagy Britanniában, meglehetősen laza szabályozás mellett. A fogadóirodába betérő vendégek 20 másodpercenként akár 100 fontot is feltehetnek rulettre ezeken a gépeken. A gyors, nagy téttel játszható játékok ellenállhatatlannak bizonyultak a főutcákon, jelenleg már 33.345 ilyen gép üzemel az Egyesült Királyságban.

Azonban a közelmúltban számos nagy horderejű ügy fedte fel ezeknek a gépeknek az elterjedésének az árnyékos oldalát. A hónap elején a Szerencsejáték Bizottság, az iparág szabályozó hatósága, 90 ezer fontos büntetést szabott ki a Coral fogadóirodára, mert egy kábítószer kereskedő közel 1 millió fontot mosott tisztára irodáiban.

A múlt hónapban végül a szabályozó hatóság nyilvánosan is elismerte azt, amit már régóta sejteni lehetett: ezeknek a gépeknek „magas a pénzmosási kockázata”. 

A FOBT terminálok lehetőséget biztosítanak a bűnözőknek, hogy nagy összegű pénzt villámgyorsan virtuális pénzzé konvertáljanak, amit aztán vissza lehet alakítani valódi pénzzé. Kevés hivatalos felmérést végeztek az ilyen műveletek mértékére vonatkozóan, azonban régóta nyilvánvaló a nagyközönség számára is, hogy a bűnözők ezeken az elektronikus rulettasztalokon mossák tisztára a pénzeket. A hatóság megbízásából készített felmérés azt mutatja, hogy a britek 40 százaléka gyakran a bűnözéssel azonosítja a szerencsejátékot, és minden 14. válaszoló asszociált a pénzmosásra a szerencsejáték szó hallatán.

 

A Guardian több kábítószer kereskedőt is meggyőzött, hogy beszéljen bűnügyeiről. Ami egészen meglepő volt, hogy ők úgy látják a FOBT gépeket, mint egy csapdát a "gyengébb" emberek számára, hogy függők legyenek, és egy lehetőséget az "erősebbek" számára, hogy prosperáljanak. Mindnyájan megosztották tapasztalataikat a többi dílerrel a pénzmosás legjobb módszereiről, és mindnyájan meglepően őszinték voltak a módszereiket illetően.

James stratégiája meglehetősen egyszerű: 20 fontot tesz a feketére, 20-at a pirosra, és kettőt a nullára. Megnyomja a gombot, pörög a kerék, majd a golyó megáll a piroson. Ez 2 font veszteség. Csak a nullára tett összeget kockáztatta. Ha a golyó mégis a nullán áll meg, 72 fontot nyer.

Itt nincsenek sem lovak, sem osztók, csak az elektronikus rulett kerekének 20 másodperces pörgését kell kivárni. Összességében alig több mint egy perc, és dílerünk már veheti is ki a pénzt. James azt mondja, hogy tudja, hogy hacsak nem játssza el a gépbe bedobott pénz 40 százalékát, a személyzet számítógépén megjelenik egy gyanús tevékenységre figyelmeztető üzenet. Ezért módszeresen ugyanakkora téteket tesz meg, hogy biztos legyen benne, hogy eleget kockáztat.

Hogy nyereménye ne egy valószínűtlenül kerek szám legyenek, veszít még egy keveset a félkarú rablón, aztán odamegy a pulthoz, hogy egy nyugta formájában felvegye a nyereményét. Ezzel a kokainon keresett pénzét egy csapásra látszólagosan szerencsejáték nyereménnyé alakította át. Kicsivel több, mint 10 fontot veszített. "Úgy kell csinálnod, hogy reálisnak tűnjön. A bukik idegesek lesznek, ha bejössz, és nap mint nap ugyanannyit veszítesz. Úgyhogy kicsit mindig variálom." – magyarázta a Guardian újságírójának.

Vigyáz arra, hogy ne mindig ugyanúgy látogassa sorra az irodákat. 15 fogadóiroda található a városban sétatávolságra azoktól a buszjáratoktól, melyek körbemennek a külvárosokon. "Az okos dílerek nem autókáznak errefelé. Akkor sokkal nagyobb valószínűséggel állítják meg a rendőrök éjszaka, mintha buszozik az ember."

Vannak kedvenc irodái. A Ladbrokes, mondja James, hasznos mert a nyereményt át lehet vezettetni a cégnél vezetett online szerencsejáték számlára is. A William Hill-nél lehet kérni, hogy a nyereményt közvetlenül a debitkártyára utalják, így a pénz még aznap az ember bankszámláján landol. „Ha valaki ránéz a számlámra, azt láthatja, hogy egy nagyon sikeres játékos vagyok.” mondja.

A kábítószer-kereskedelem közgazdaságtana költséghatékonnyá teszi a fogadóirodáknak fizetendő 5-10 százalékot az illegális profit tisztára mosásáért. James azt állítja, hogy "körülbelül 100 ezre" van a bankszámláján. Hetente körülbelül 56 gramm közönséges, és 28 gramm tisztább kokaint ad el. "A normál ügyfelek, mint tanárok és orvosok a szokásos cuccot kapják. A tisztábbat a City-ben dolgozó fiúknak megy."

James 16 éves korában hagyta ott az iskolát, egy ideig boltokban és éttermekben dolgozott, majd London üzleti negyedében, a Cityben kötött ki. „Ott láttam először, hogy az emberek kokaint használnak, és megkérdeztek, hogy tudok-e szerezni. Ismertem pár embert, és szereztem. Sosem néztem vissza többé. Szerinted mennyi ideig tartana 100 ezer fontot összespórolnom, ha továbbra is egy bankban dolgoznék adminisztrátorként?”

A kokaint 0,8 grammos csomagokban árulva, James egy hét alatt körülbelül 5.500 fontot keres, ennek a fele nyereség. 

Majdnem az összes így szerzett pénzét átmossa a FOBT terminálokon. James számításai szerint 15 ezer fontot keres rajta évente a fogadóipar. „Értékes ügyfél vagyok” mondja grimaszolva. „Úgy nagyjából fél tucatnyian lehetünk [dílerek] a környéken, akik ezeket a gépeket használjuk. Megbeszéljük egymással a tippjeinket – hova érdemes menni, hol vannak a legkevesebben, hol zavargál legkevésbé a személyzet, ilyesmik.”

James szerint fennáll a veszélye annak, hogy a fogadóirodák szigorúbban kezdik ellenőrizni, hogy ki lép be, és ki megy ki. „Persze, megállíthatnak bennünket, de végülis, ők is akarják a pénzünket. Elmehetünk máshova. Aztán hamar lenyugszanak, és ismét mindnyájunkat örömmel látnak.”

 

A fogadóirodák lényegében önmagukat szabályozzák: eldöntik, hogy  kitiltják-e a problémás játékosokat, kihívják-e a rendőrséget erőszakos viselkedés miatt, vagy jelentik-e a bűncselekményt. Mivel a gépek alaphangon 1,4 milliárd fontot hoztak a tavalyi évben, felmerül a gyanú, hogy az ipar szándékosan elbagatellizálja a terminálok árnyékos oldalát.

Többek szerint valójában maga az egész FOBT terminálos üzlet egy jogi kiskapura épül. Ahogy Matt Zarb-Cousin, a Tisztességesebb Szerencsejátékért Kampány munkatársa magyarázza, „A fogadóirodáknak fogadási szolgáltatásra van engedélyük, és a fogadás azt jelenti, hogy tétet fogadnak el egy olyan esemény kimenetelére, amely az irodán kívül történik. A kaszinójátéknál a tét a helyiségen belüli eseményre érkezik, és csak a kaszinóknak van engedélyük ilyen játékok szolgáltatására. A fogadóirodák tehát azt csinálják, hogy az irodát műholdas kapcsolattal kötik össze azzal a szerverrel, ami meghatározza minden egyes pörgetési esemény kimenetelét…”

A Brit Fogadóirodák Szövetsége ezzel szemben azt állítja, hogy az iparág teljes mértékben a jogszabályoknak megfelelően működik. A William Hill elmondása szerint „hatalmas rendszerek” biztosítják, hogy megfeleljenek a törvényi elvárásoknak. A Ladbrokes közleményben tudatta, hogy „Bármelyik bűnöző, aki nagy mennyiségű pénzt próbál tisztára mosni, nagy kockázatnak teszi ki magát, hogy felfedezik, hiszen belső biztonsági kameralánc működik, a személyzet pedig ki van képezve arra, hogy észrevegye a gyanús viselkedést. Mivel az üzletekben a legtöbb tét kicsi, egy nagyobb tranzakció könnyen észrevehető. Ha valaki online számlára akarja átutalni a pénzt, ez csakis személyazonosság ellenőrzést követően történik meg, amit vagy a számlanyitáskor, vagy az első tranzakciókor kell megejteni. Ez és a biztonsági kamera felvétele együtt kiváló bizonyítékot jelenthet a rendőrségnek.”

 

Ezidáig azonban egyik olyan próbálkozást sem koronázta siker, mely a jogi keretrendszer felülvizsgálatát követelte a kormánytól, például azt, hogy – ugyanúgy mint a többi nyerőgéptípus esetén -  pörgetésenként 2 fontban maximalizálják a FOBT terminálok maximális tétjeit.

Nem nehéz persze megérteni, hogy a brit kormány miért vonakodik ettől: a FOBT terminálok évente körülbelül 700 millió font adóbevételt biztosítanak. Szintén nem meglepő, hogy a Brit Fogadóirodák Szövetsége is erőteljesen lobbizik a kormánynál, azt állítván, hogy a tétek mértékének drasztikus csökkentésével 40 ezer ember állását és 8.000 iroda létét kockáztatnák.

Egy múlt heti szavazáson Liverpool önkormányzata ennek ellenére támogatta azt a javaslatot, hogy tiltsák be a FOBT terminálokat a városban. Nick Small tanácsos bejelentette, hogy a város kérni fogja a kormányt, hogy vagy tiltsák be a FOBT gépeket, vagy tegyék lehetővé az önkormányzatok számára, hogy korlátozzák a tétek és nyeremények nagyságát, illetve megszabhassák, hogy hány fogadóiroda nyílhat egy-egy körzetben.

A bejelentést követően nem sokkal került nyilvánosságra az a levél, melyben Nick Boles, a városok problémájának megoldásáért felelős miniszter arról biztosítja a Ladbrokes-t, hogy nem teszik lehetővé az önkormányzatok számára, hogy megállítsák a fogadóiroda-láncok terjeszkedését, és ezzel együtt az egyre több FOBT terminál telepítését… 

 
Címkék: nyerőgép,