Pénzmosás a'la Ozark: 20 dollárosokkal kaszinózott el 1,1 milliót

2020-11-30
Egy, állítólag a drogkartellek pénzét mosó underground bankkal kapcsolatban álló játékos 1,1 millió kanadai dollárt mosott át egy Brit-Kolumbiában üzemelő kaszinóban – nagyjából, ahogy az az Ozark című nagysikerű sorozatban látható.

 

A tartományi kaszinó pénzmosási ügyeit vizsgáló Cullen Bizottság gyanús tevékenységről kapott hírt. Jia Gui Gao, ismert nagytétes szerencsejátékos, 800 ezer kanadai dolláros beugróját a River Rock-ban, Richmondban, 20 dolláros bankjegyekkel fizették ki.

 

Daryl Tottenham, a BC Lottery Corp pénzmosás-ellenes divíziójának vezetője szerint Gao a pénzmosással gyanúsított Paul King Jin társa. Egy korábbi alkalommal, 2014 októberében Jim 300 ezer dollárt adott át Gao-nak egy titkos találkozón a River Rock kaszinó parkolójában.

 

Az RCMP nyomozóinak eredeti célpontja Jin volt, rajta keresztül jutottak el ahhoz az underground bankhoz, a Silver Internationalhoz, mely állítólag több száz millió dollárt mosott át brit-kolumbiai kaszinókon keresztül.

  

2015 októberében a nyomozók megfigyelték, ahogy Jin a Silver irodái és különböző helyek között „nagy összegű pénzzel teli táskákkal, dobozokkal, és zsákokkal” közlekedett.

 

A Silver átveszi a kábítószer-kartellek és más bűnbandák készpénz állományát, amelyeket aztán egyenértékű tranzakciók útján fizettek vissza a kínai bankszámlák hálózatába. A piszkos pénzt ezután kölcsönadnák a kínai high rollereknek, lehetővé téve számukra, hogy átlépjék a pénz Kínából történő kivitelének szigorú korlátját, majd tisztára mosnák a tartomány kaszinószektorán keresztül. A hírszerző ügynökségek „Vancouver modellként” emlegették ezt a módszert.

 

A Silver-t Jian Jun Zhu és felesége Caixuan Qin működtette, akiket 2018-ban vád alá helyeztek. Ez volt Kanada történetének legnagyobb pénzmosási ügye míg dugába nem dőlt, mikor az ügyészség véletlenül felfedte a rendőrség kulcsinformátorának nevét, halálos veszélynek téve ki őt ezzel.

  

Idén szeptemberben Jin és Zhu együtt ebédeltek egy japán étteremben Richmondban, mikor egy ismeretlen támadó lövéseket adott le rájuk. Zhu meghalt, Jin azonban – akit az arcán ért a lövés – túlélte a támadást.

  

Tottenham a vizsgálat alatt azt vallotta, hogy Jin főnöke egy Kwok Chung Tam nevű elítélt kábítószer-kereskedő, a hírhedt kínai bűnözői csoport, a Big Circle Boys állítólagos vezére volt.

 

Tam-ot 2000-ben heroin-kereskedelem miatt letartóztatták, a vádakat azonban végül ejtették, mert a bíró elfogadhatatlannak találta a lehallgatási bizonyítékokat. Tam ellen deportálási eljárás is indult, amelyet felfüggesztettek. Jelenlegi tartózkodási helye nem ismert.

Az ügyészség jelenleg a Jin elleni eljárás megindításán dolgozik...

Címkék: kaszinó,