Pénzgyár – a lóversenyzés legnagyszerűbb családfája

2013-02-28
A Helsinge nevű kancának csupán három utódja mutatkozott be eddig a versenypályákon, ők azonban a 38 startból összesen 33 futamgyőzelmet tudhatnak magukénak, és ezek közül 15 a legmagasabb minősítésű, Group 1-es futam volt.

  

A kanca utódai közt két “világbajnok” is van – Black Caviar, a földgolyó legnagyszerűbb sprintere, és All Too Hard, a legmagasabbra értékelt hároméves egymérföldes versenyló. Mindkettejüket az a Helsinge hozta világra, aki a lóversenyzés történelmének egyik legértékesebb tenyészkancája – úgy tűnik, minden, ami tőle származik, a vágtázásra termett. Helsinge mára akkora értéket képvisel, hogy tulajdonképpen garantált, hogy bármelyik tőle származó egyéves csikó rekordot dönt azon a vásáron, ahova beteszi a patáját. 

A déli félteke legjelentősebb árverésén, a William Inglis Sydnes Easter Salesen az utóbbi két évben Helsinge-utód volt a legmagasabb áron elkelt csikó. All Too Hard, Helsinge harmadik csikója 2011-ben 1,025 millió dollárért kelt el, a Redoute’s Choice apaságú kis kancájáért, Belle Couture-ért pedig 2,6 milliót fizettek tavaly.

 

Black Caviar rekordáron elkelt féltestvére - Belle Couture

 

Helsinge következő árverésre adandó csikója, egy szintén Redoute’s Choice-tól származó kis mén könnyen rekordárat érhet el az áprilisi árverésen. A déli féltekén az eddigi yearling korú rekorder 3 millió dollárért kelt el, azonban az Inglis szakértője, Jonathon D’Arcy szerint Helsinge csikója túl fogja szárnyalni ezt az árat.

 

Az élete csúcspontján lévő, 11 éves Helsinge Rick Jamieson tulajdonában lévő Gilgai Farmon él, és szó szerint pénz- és champion gyárnak tekinthető. Bár még mindig csak tenyészkarrierje elején tart, Helsinge reputációja és rekordjai már a legnagyszerűbb ausztrál tenyészkancákkal teszi összehasonlíthatóvá – olyanokkal, mint Dark Jewel, Denise’s Joy, Eight carat (Octagonal, Mouawad, Kaapstad és Diamond Lover Group 1 győztesek anyja) és Circles of Gold (Elvstroem és Haradasun anyja). “Helsinge még legalább hat-nyolc csikót hozhat világra.” állítja D’Arcy. „Ha yearlingenként átlagosan 1 millió dollárral számolunk, rengeteg pénzt jelent. Ennek a kancának hihetetlen értéke van.”

 

Helsinge első csikóját, Black Caviar-t Jamieson 210.000 dollárért adta el yearlingként. 

 

A ló azóta a lóversenyzés történetének legnagyobb sztárja lett, mind a 23 eddigi futamát megnyerte, melyek közül 13 Group 1 szintű volt, összesen 7 millió dollár versenydíjat gyűjtött be, nem beszélve a különböző emléktárgyak eladásából származó összegekről. Nemrégiben Black Caviar lett a második olyan versenyló Sunline mellett, akit még aktív versenyző korában beiktattak a Hírességek Csarnokába. Más kapcsolat is van a két nagyszerű kanca között, hiszen Black Caviar anyja, Helsinge is attól a Desert Suntól származik, aki Sunline apja is.

 

Helsinge harmadik versenyző csikója, All Too Hard pár napja szerezte meg harmadik Group 1 minősítésű győzelmét az 1400 méteres Futurity Stakesen. Trénere, a Hírességek Csarnokába is beiktatott John Hawkes szerint Helsinge „hihetetlen munkát” végzett.

Hawkes nem licitált annó Black Caviarra, de ő Helsinge másik két versenyző utódjának, Moshe-nak és All Too Hardnak a trénere. Moshe öt futamából hármat megnyert, All Too Hard pedig eddigi 10 startjából hatot megnyert, és ezzel több, mint 1,7 millió dollárt keresett tulajdonosának.

“Általában, ha egy tenyészkancának van egy futamgyőztes utóda, nagy eséllyel lesz egy másik is.” – állítja Hawkes. „Moshe egy Saturday-class ló volt, de jó ló volt. All Too Hard egy elit versenyló. Az, hogy Helsinge elő három versenyző utódja közt ott van Black Caviar és aztán All Too Hard, azt mutatja, hogy hihetetlen munkát végez.”

 

Black Caviar féltestvére - All Too Hard

 

Helsinge juvenile korú kis kancája, Belle Couture Danny O’Brien-nel készül a versenyzésre. O’Brien és a tulajdonosok nem siettetik a versenypályára lépését, és türelmük valószínűleg ki fog fizetődni. „Helsinge eddigi fiai és lányai későn érő típusok voltak, de ha egyszer készen álltak, akkor egyből jó eredményeket értek el.” – állítja D’Arcy.

 

Helsinge tavaly októberben életet adott Black Caviar első teljes testvérének, egy kis kancának, azonban ő a legutóbbi hírek szerint nem kerül eladásra.   

Helsinge és Black Caviar első teljes húga

 

Forrás: Daily Telegraph 

 

Címkék: lóverseny,