Pénteken kezdődik a lóversenyünnep az Epsom Downs-on

2012-05-31
Holnap kezdődik a lóversenyvilág vitathatatlanul legnépszerűbb fesztiválja, a derbyk derbyje, a 233. Epsom Derby.

 

A pénteki nap a kancákról fog szólni, a versenynap fénypontja a hároméves kancák számára kiírt Oaks lesz, ahol az Aidan O’Brien által trenírozott Maybe a favorit.  A 14 startgépbe álló kanca közül hatot Aidan O’Brien készített fel, Maybe mellett itt lesz Betterthanbetter, Devotion, Kissed, Twirl és Was is.

Maybe - a 2001-es derby győztes Galileo lánya - a 1000 Guineas-ig veretlen volt, hat startjából öt győzelmet tudhat magáénak. Ha nyerni tud, ez lesz O’Brien negyedik győzelme ezen a klasszikus futamon. 

Sokan esélyesnek tartják The Fugue-t is, aki meggyőzően futott és nyert York-ban a Musidora Stakes-en.  Rajthoz áll a Godolphin istálló üdvöskéje, a Mahmood Al Zarooni által trenírozott Kailani is, akit az a Mikael Barzalona lovagol, aki Pour Moi-val megnyerte a 2011-es Derby-t.

 

Az Oaks mellett két Group 3-as futamot is rendeznek pénteken: a kancák számára kiírt Princess Elizabeth Stakes-t, és a Diomed Stakes-t.

 

Szombaton a Derby előtt egy Group 1-es futamra is sor kerül: A derbyvel megegyező távon, idősebb lovaknak rendezett Coronation Cup-on fantasztikus lovak állnak rajthoz, hiszen itt lesz a címvédő St Nicholas Abbey; a Dubai World Cup bajnoka, Monterosso; a négy startjából hármat nyerő Beaten Up; az ötven százalékos mérleggel rendelkező Masked Marvel; és az ír derbyt nyerő Treasure Beach is. 

 

A nap fénypontja természetesen maga az Epsom Derby lesz, ahol a 2000 Guineas bajnoka, Camelot a favorit. Camelot nem futott még egy mérföldnél (1600 méternél) hosszabb távon, így sokan kételkednek abban, hogy a 2400 méteres derby-t bírni fogja-e. Legnagyobb ellenfele Bonifire lehet, aki meggyőzően nyerte a 2000 méteres Dante Stakes-t. 

 

A futamokat a BBC közvetíti, az Oaks-ot és a Derby-t is délután 5 órakor futják.

 
Címkék: lóverseny,