Peking lazít a Makaóba utazás feltételein

2015-08-19
Miután Makaó tizenharmadik hónapja szenved a recessziótól, végre itt a jó hír a korábbi portugál gyarmatnak, Peking könnyít a térségbe való utazás feltételein.

 

Kína könnyít a Makaóba utazási feltételeken – az utazók hamarosan az eddigi öt nap helyett hét napig tartózkodhatnak Makaóban, illetve 30 nap alatt kétszer látogathatnak ide, ellentétben az eddigi 60 nap alatti kétszeri lehetőséggel. 

 

A megszorító intézkedéseket a kínai kormány még tavaly hozta, a célja pedig az volt, hogy megakadályozza a kínai útlevéllel rendelkező tranzitturistákat a Makaón tartózkodásban – véleményük szerint sok turista valójában azért folyamodott más országok vízumáért, hogy miközben papíron csak keresztülutazik Makaón, valójában az enklávé területén időzve szerencsejátékkal foglalatoskodjanak.

 

A piac pozitívan reagált a hírre, a Las Vegas Sands részvényei 4,1 %-kal emelkedtek egészen 52,17 dollárra, míg a Wynn Resorts részvényei 3,9 %-kal, az MGM pedig 3,3%-kal növekedtek.

 

Eleget szenvedett

 

Az intézkedés azt sugallja, Kína elszánta magát az eleget szenvedett makaói gazdaság stabilizálására. A kormány korrupcióellenes akciói elrettentették azokat a nagy pénzekben játszó „high rollereket” az enklávétól, akik korábban a kaszinók bevételeinek 60%-át adták. Kína úgy véli, hogy sok VIP játékos, akiket Makaó oly’ nagy szeretettel fogad, valójában a Kommunista Párt korrupt tisztségviselői, akik közpénz elsikkasztásában bűnösek.

 

Makaónak leginkább az illegális pénz transzferének megakadályozására szolgáló rendelkezések fájnak – a szárazföldről érkezettek alkalmanként nem hozhatnak magukkal többet 20 ezer jüannál (3.200 USD), és kártyáról is csak naponta 10 ezer jüant (1.600 USD) vehetnek fel az automatákból. A látogatók eddig úgy tudták kijátszani az intézkedést, hogy hitelkártyájukat használva drága termékeket vettek a kaszinókban található ékszerüzletekben és zálogházakban, majd azokat eladták helyi valutáért. A UnionPay kártyával, azaz Kína egyetlen hazai bankkártyájával kapcsolatos megszorítások azonban komolyan akadályozták a pénzáramlást az enklávéba.

 

Gyülekeznek a felhők

 

Bár Makaó kaszinó üzemeltetőinek van oka örülni, sötét felhők gyülekeznek a horizonton. Makaó kormánya bejelentette, hogy átnyomják a dohányzás megtiltására szóló javaslatot, amely valószínűleg tovább késlelteti majd az iparág fellendülését.

 

A kormány tavaly már bevezetett egy részleges dohányzási tilalmat, amely megtiltotta a dohányzást a VIP-termekben és csak a speciális dohányzó szalonokban engedélyezte azt. Az új szabályozásnak köszönhetően azonban a kaszinók kénytelenek lesznek teljesen füstmentessé válni, még az e-cigaretta használata is tilos lesz.

 

Egyelőre nincs határideje az új rend bevezetésének, de Karen Tang, a Deutsche Bank elemzője szerint a törvényt még ebben az évben elfogadják.

 

A makaói szerencsejáték hatóság nemrégiben tett bejelentése szerint a félsziget területén üzemelő közel három tucat kaszinó júniusban 2,172 milliárd bevételt ért el, ami 36 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanilyenkor. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szektor kilenc hónapja kénytelen kétszámjegyű visszaesést elkönyvelni. Az év első hat hónapjában a bevétel 37 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

 

Ennek ellenére három új nagy kaszinóprojekt is folyamatban van a területen – a 4 milliárd dolláros Wynn Palace, a 3,9 milliárd dolláros MGM Cotai, és a Las Vegas Sands 2,7 milliárd dolláros Parisian-ja – melyek várhatóan 2016 folyamán nyitják meg kapuikat…