Párizsba küldik komornyik-képzésre a makaói kaszinószemélyzetet

2015-09-09
A jövő év közepén nyitó Louis XIII elnevezésű új, elegáns boutique kaszinó Párizsba küldi tréningre jövőbeli személyzetét, hogy majdani VIP vendégeik minden területen kifogástalan kiszolgálásban részesüljenek.

 

A makaói Louis XIII boutique kaszinó hotel ugyan csak 2016. július 1-én – illetve a legutóbbi hírek szerint csak „2016 közepén” – nyitja meg kapuit, de tulajdonosai már most mindent megtesznek azért, hogy nagyon-nagyon VIP ügyfeleik nehogy hanyag kiszolgálást kapjanak majd a frontvonalban lévő személyzettől.

 

A Louis XIII Holdings a napokban bejelentette, hogy „speciális tréninget” szervezett a kaszinó leendő személyzete számára a párizsi MCM Palace Consultants-nál. A kiválasztott alkalmazottak a kiszolgálás, etikett és szórakoztatás legfinomabb részleteit tanulhatják meg az MCM csapatától, és kiegészítő okításban részesülnek a hivatalos angol komornyikképzésben is használt tananyagból.

 

 

A Louis XIII csak a legtehetősebb, ultra-nagy tétekben játszó high-roller vendégeket fogadja majd, a hotelszobák ára 130 ezer dollár lesz éjszakánként, az ékszerüzletekben pedig a legolcsóbb csecsebecséért is alsó hangon 1 millió dollárt kell majd kicsengetni. 

 

A kaszinó egy évvel ezelőtt már leadta a rendelését 30 darab, összesen 20 millió dollár értékű, pimpelt Rolls Royce Phantomra, hogy biztosítsa, hogy a leendő vendégek a magángépeikről való leszállás utáni első pillanattól kezdve érezhessék a kaszinó által kínált luxus élményt. A Rolls-Roye Motor Cars szóvivőjének elmondása szerint ez a „valaha volt legnagyobb rendelésük”. Két autó „a valaha legyártott legdrágább Rolls-Royce Phantom lesz”, rengeteg arany díszítéssel mind kívül, mind belül.

 

 

Rolls-Royce Phantom

 

Stephen Hung, hongkongi befektető, a Louis XIII Holdings elnöke kijelentette, hogy a létesítmény „kivételes erőfeszítéseket” tesz annak érdekében, hogy biztosítsa, hogy a személyzet olyan hozzáértéssel rendelkezik, mely megfelel a világ felső 1 százalékához tartozó ügyfelek vendégül látásához. Hung szerint a komornyik képzés „alapvető és szerves részét képezi annak, hogy a világ egyik vezető luxus brandjét teremtsék meg.”

 

Az új luxuskaszinó látványterve

 

A nyugati etikett az új kínai státuszszimbólum

 

Hung nem a levegőbe beszél. Az über-gazdag kínaiak mostanában egyre nagyobb számban jelentkeznek be angol iskolákba, hogy elsajátítsák a legújabb kínai státuszszimbólumot: a nyugati etikettet. Februárban az egyik ilyen etikett-akadémia tanára azt nyilatkozta a BBC műsorában, hogy egy nagy luxusautó már nem elég, hogy bizonyítsa az illető státuszát, a kínai gazdagok pedig „valami olyasmit keresnek, amivel ki lehet fejezni a másságot.”

 

Etikett tanfolyam gazdag kínaiaknak

 

Az az egyre növekvő számú kínai turista, akik az országhatáron kívül utazgatnak, szintén hajlandónak mutatkozik, hogy szakítson azzal, amire mostanában még a pekingi sajtó is „civilizálatlan viselkedésként” utal. Wang Yang kínai politikus még sarkalatosabban fogalmazott, mikor kifejtette, hogy a kínai turisták túl hangosan beszélnek, és „össze-vissza köpdösnek”.

 

A tavalyi évben több mint 100 millió kínai állampolgár utazott külföldre, kulturálatlan viselkedésük pedig világszerte a címlapokra került. Csak hogy a legextrémebb történeteket említsük: egyiptomi szobrokat rongáltak, forró vizet öntöttek egy stewardess-re, az utcán vizeltek.. 

 

Októberben a kínai turisztikai hivatal szigorú szabályzatot adott ki arról, hogy hogyan kell viselkedni az utazások alkalmával. A 64 oldalas könyvecskében a kínai állampolgárokat többek között arra figyelmeztetik, hogy ne vizeljenek a medencékbe, ne lopják el a mentőmellényeket a repülőről, és ne hagyjanak lábnyomokat a wc-ülőkén… 

 

A kínai felsőosztály pedig igenis veszi a fáradtságot, hogy biztosítsa, hogy nehogy egy kalap alá vegyék ezzel a bárdolatlan tömeggel. Az egy-egy pár órás kurzusért 3000 dollárt is elkérő etikett iskolák rendkívül népszerűek a nemzetközi utazók, kormányhivatalnokok és a magas társadalmi osztályba tartozók feleségei körében, akik mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a kínos pillanatokat egy-egy fontos személyiség vendégül látása során. Egy sanghaji nő büszkén újságolta a BBC műsorvezetőjének, hogy mostantól, ha meglátogatnak egy szép éttermet Milánóban, nem kell szégyenkeznie, hogy a férje úgy fogja a kést, mintha az egy tőr lenne…

 

Címkék: kaszinó,