Párizs a “Vegasi-stílusú” kaszinók helyett „Londoni-stílusú” klubokat akar

2015-06-23
Párizs a jelek szerint el fogja utasítani a hatalmas, Las Vegas-i stílusú kaszinók engedélyezését, és helyettük korlátozott számú, olyan kisebb szerencsejáték klubot alapítanának, mint a londoni Crockfords vagy a Ritz.

 

A francia kormány lazítani szándékozik azon az 1907-es jogszabályon, mely Párizs 100 kilométeres körzetében betiltotta a kaszinókat, és a hírek szerint nem vetné el a nagy kaszinók és az általuk remélt adóbevétel ötletét.

 

Az Ile de France prefektusa, Jean-Pierre Duport által a közelmúltban benyújtott jelentés arra a következtetésre jutott, hogy egy Vegasi stílusú létesítmény évente körülbelül 46 millió euró adóbevételt jelentene. 

 

A döntő szavazat azonban a város szocialista polgármestere, Anne Hildag kezében van, aki a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy nem támogatná egy ilyen kaszinó megépülését városában. Ez azt jelenti, hogy Párizs inkább a hagyományos, londoni modellt követné: az erősen szabályozott és nagyon exkluzív tagsági rendszerrel működő klubokét – ez válthatná fel az utóbbi időben bajba jutott „cercles de jeux” intézményét. Az új klubok - melyek asztali játékokat igen, nyerőgépeket azonban nem üzemeltetnének – a jövő év elejétől nyithatnák meg kapuikat.

 

Duport az általa készített elemzésben megjegyezte, hogy Párizs jelenleg az egyetlen olyan európai főváros – Róma kivételével – ahol látszólag nincsenek kaszinók. Miután 100 évvel ezelőtt elfogadták a játékszenvedély megfékezését célzó törvényt, és a kaszinókat a part menti városokba és az üdülőhelyekre száműzték, a párizsi szerencsejátékosokat a „cercles”-ek szolgálták ki.

 

 

Ezek a létesítmények nem sokkal a kaszinótilalom után jelentek meg, érdekes módon, mint „non-profit szervezetek”, azzal az elméleti céllal, hogy előmozdítsák a „társadalmi, irodalomművészeti és sport tevékenységeket”.

 

A II. világháború után a francia kormány – jutalomként a francia ellenállás érdekében tett szolgálataikért - egy pár korzikai számára lehetővé tette, hogy ilyen „cercles”-eket üzemeltessenek, melyek közül több nemsokára összefüggésbe került a korzikai maffiával. 

 

A hetvenes években véres viszályok törtek ki a rivális bandák között, majd egy nyugalmasabb időszak következett, mely után az emberek elhitték, hogy a cercles-ek megtisztították köreiket a maffiától.

 

De sajnos, nem. A tavalyi évben is két ilyen helyet, a patinás Aviation Club de France-t és a Cercles Cadat-et zárattak be a rendőrségi razziát követően.

 

2011-ben három létesítményt zárattak be véglegesen bűncselekmény miatt: a Le Cercle Wagram-t, a Le Cercle Haussman-t és a L’Eldo-t. A Cercle Wagram tulajdonosát három év börtönbüntetésre ítélték, mert klubját a korzikai Mob maffiaszervezet fedőcégeként, pénzmosásra használta.

 

A bezárások eredményeként, ma már csak egyetlen ilyen történelmi játékklub, a Cercle Clichy üzemel, és próbálja kielégíteni 2,2 millió ember szerencsejáték hajlamát.

 

Egyelőre úgy tűnik, a francia kormánynak elege van a cercles-ekből, és reformra törekszik. Dupont szerint „ideje tárgyalni”, és 2016 augusztusára szeretné, ha megnyílnának az első új klubok.

 
 
Címkék: kaszinó,