Papírforma és bombameglepetés a Royal Ascot első napján

2012-06-20
Tegnap délután megkezdődött a lóversenyvilág egyik legjobban várt eseménye, a Royal Ascot. A világ legjobb versenylova, Frankel rögtön az első versenyszámban történelmi futást produkált.

  

Mint ahogyan korábbi cikkünkben már írtunk róla, a Royal Ascot Angliában több, mint egyszerű lóverseny, igazi társadalmi esemény, ahol még az öltözködést is szigorúan szabályozzák. A királynő és kísérete a hagyományokhoz hűen lovashintóval, őrületes tapsvihar közepette vonult be a zsúfolásig megtelt pályára, hogy elfoglalja helyét a királyi páholyban.

 

II. Erzsébet királynő megérkezik a Royal Ascot-ra

 

Az első nap hat futamot rendeztek,melyből három Group 1 minősítéssel rendelkezett. Rögtön az első futamban, az egymérföldes Queen Anne Stakes-ben állt rajthoz a világ legjobb versenylova, Frankel. Jött, látott, győzött – röviden így lehetne összefoglalni teljesítményét. Hihetetlen futással, több, mint 11 hosszt vert rá a másodikként célba érő Excelebration-ra, és növelte ezzel 11-re veretlenségi sorozatának hosszát.  Excelebration, aki eddigi karrierje során már szinte megszokta, hogy mindig csak Frankel hátsóját látja (most kapott ki tőle ötödször), ismét csak második lehetett, harmadikként Side Glance érkezett. 

Frankel zsokéja, Tom Queally, és trénere Sir Henry Cecil is úgy nyilatkozott, hogy Frankel élete eddigi legjobbját produkálta. Az biztos, hogy aki látta ezt a futamot, soha nem felejti el: döbbenetesen könnyedén, szinte meg sem izzadva futotta le a távot úgy, hogy a többieket szinte állva hagyta. Vagy, ahogyan egy rivális zsoké, Kieren Fallon fogalmazott: "Olyan mintha egy Ferrari-t néznék a Mini Morris-ok között."

 

 

"Nem lepődtem meg az eredményen, de megkönnyebbültem, hiszen egy ló sem mehet soha sem biztosra. Ő egy csodálatos ló, pontosan azt csinálta, amit gondoltam, és még folyamatosan fejlődik. Valószínű továbbra is az egy és negyed mérföldön marad, következhet talán az Eclipse, a Sussex Stakes és a Juddmonte – de majd ő megmondja, hogy hogyan legyen.” mondta Cecil.

 

Sir Henry Cecil, Tom Queally és szívük csücske, Frankel

 

Győzelme után a lóversenyvilág talán legmérvadóbb formaminősítője, a Timeform 64 éves történelmének legmagasabb, 147-es minősítését adta Frankel-nek.  „A tény az, hogy Frankel teljesítménye valószínűleg túlszárnyal mindent, aminek a Timeform 64 éves történelme során tanúi lehettünk.” - mondta David Johnson, a Timeform szerkesztője.  Frankel tehát a Timeform szerint minden idők legnagyszerűbb lova, megelőzve a 145-ös pontszámot birtokló Sea Birt II-t . A Timeform aktuális listáján második helyen Black Caviar áll, 136-os formával.

 

A nap második Group 1-es futamán, a King Stands Stakes-en már előzetesen is nemzetközi sikert várt mindenki, azonban nem sokan gondolták, hogy a díj Hong Kong-ba vándorol majd. A 12/1-es odds-szal induló Little Bridge háromnegyed testhosszal verte a sokak által esélyesnek tartott, 6/1-es odds-szal induló Bated Breath-et.  Harmadikként még egy testhosszal lemaradva, Sole Power érkezett.  Black Caviar zsokéja, Luke Nolen zseniális lovaglással negyedik helyen ért célba a 33/1-es odds-szal, tehát nagyjából teljesen esélytelennek tartott Medicean Man-nel. Az ausztrálok reménysége, Ortensia, akit sokan az első helyre vártak, csak a középmezőnyben végzett.

 

A harmadik Group 1 futamon, a hároméves telivérek számára kiírt egymérföldes St. James's Palace Stakes-en született meg a nap bombameglepetése: Aidan O’Brien reménysége, a futam favoritja, Power csak a 12. helyen végzett. A versenyt Most Improved nyerte Hermival és Gregorian előtt. A futam során egy sajnálatos baleset is történt: az utolsó kanyarban The Nile első lába megsérült, ami olyan komolynak bizonyult, hogy el kellett altatni a lovat.

 

Az Ascot második napján is rendeznek Group 1-es futamot, a Prince of Wales's Stakes-t, ahol többek közt láthatjuk a királynő lovát, Carlton House-t, valamint So You Think-et is. Esélylatolgatásunk ebben a cikkben olvasható.

 

 

Címkék: lóverseny,