Pac Man-nel pénzt nyerni? Hamarosan valósággá válik!

2016-03-07
Több amerikai tagállamban is dolgoznak már az új típusú, ügyességi játékokat futtató nyerőgépek szabályozásán.

 

Legutóbb Massachusetts csatlakozott azon államok sorához, ahol azt fontolgatják, hogy engedélyezik a kaszinókban az olyan típusú nyerőgépek üzemeltetését, melyek videó- és arcade játékokat utánozva próbálják meg vonzóvá tenni ezt a típusú szerencsejátékot a fiatalabb játékosok számára.

Marcus Prater, a nevadai nyerőgépgyártók iparkamarájának vezetője szerint az úgynevezett „ügyesség-alapú” játékokkal az új évezred gyermekei számára szeretnék vonzóvá tenni a nyerőgépeket, akik a hagyományos gépekkel már nem játszanak, mert régimódinak tartják őket.

„Ez valami teljesen új.” – mondja Prater. „A játékosoknak ezelőtt sosem volt lehetőségük a játék végkimenetelét befolyásolniuk.”

 

A szerencsejáték-ellenes aktivisták szerint azonban ezek a gépek még addiktívabbak, mint elődeik, többek közt azért, mert elmossák a határt a gyermekjáték és a szerencsejáték között.

“Megpróbálnak új módokat találni arra, hogy rászoktassák az embereket a szerencsejátékra.” – mondja Les Bernal, egy massachusetts-i szerencsejáték-ellenes társulás igazgatója. „Hihetetlenül ragadozó viselkedést folytató iparágról van szó.”

Cristopher Moyer, az amerikai szerencsejáték szövetség, az AGA szóvivőjének elmondása szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy ezek a játékok nagyobb veszélyt jelentenének a függőség szempontjából, mint a jelenlegi gépek.

 

 

Prater szerint még túl korai ítéletet mondani, hiszen az új gépek még fejlesztés alatt állnak, és még meg sem jelentek a kaszinókban. Ez azonban nem akadályozza meg az egyes államokat abban, hogy már azon gondolkozzanak, hogy milyen módon szabályozzák őket. Eddig két állam – Nevada és New Jersey – készült el a jogszabályokkal. A pennsylvaniai jogalkotók is fontolgatják, hogy engedélyezik ezeket a gépeket, és többek közt New Yorkban valamint Marylandben is dolgoznak már a kérdésen.

A szerencsejáték jogszabályok az USA-ban államonként változnak, de legtöbb helyen jogi és szabályozási módosítások is szükségesek az új játékok engedélyezéséhez – mondta Prater.

Massachusetts-ben például a 2011-es kaszinó törvény már megelőlegezte az ügyesség-alapú nyerőgépek engedélyezését, úgyhogy itt már csak szabályozási kérdések vannak hátra.Az elkészült tervezet szerint – nevadai mintára – engedélyeznének az olyan nyerőgépeket, melyek végkimenetelét nem teljes egészében a szerencse, hanem a játékos ügyessége, vagy ezek kombinációja határozza meg.

 

Az azonban, hogy mit neveznek “ügyesség-alapú” nyerőgépnek meglehetősen változó, még az iparágon belül is. Egyes gyártók olyan gépeket fejlesztenek, melyek lehetővé teszik a játékos számára, hogy olyan klasszikus videójátékokat válasszanak bónuszként, mint a „Pac Man” vagy a „Space Invaders”, melyekkel krediteket nyerhetnek a hagyományos nyerőgép játékokhoz. Mások olyan arcade játékok szerencsejáték változatát tervezik, mint a flipper, vagy éppen a „Guitar Hero” videójátékot szerencsejátékosítják. Megint mások olyan népszerű mobiltelefonos játékok kaszinóváltozatán dolgoznak, mint az „Angry Birds” vagy a „Words with Friends”.

 

David Schwartz, a Nevada-Las Vegas Egyetem szerencsejáték kutató központjának igazgatója szerint a nyerőgépek evolúciója szükséges, mivel a kaszinók belőlük származó bevétele általában elmarad az asztali játékokétól. Alan Woinski, a Gaming USA Corp. szerencsejáték tanácsadó cég elnöke azonban úgy becsli, hogy a nyerőgépek legújabb generációjával még legalább egy évig nem találkozhatunk a valóságban. 

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,