P2P fogadás

avagy Sportfogadási tőzsde
Ezzel a fogadástípussal nem a fogadóirodák ellen, hanem a többi internetes felhasználó, vagy játékos ellen lehet játszani. A p2p lehetőséget nyújt a „normális” fogadásra, de máshogy is lehet használni: a játékosok maguk is bukmékerekké válhatnak. Utóbbinál ajánlhatók odds-ok, sportesemények a többi játékos számára. Két kulcsszó létezik a p2p-ben: "kínál" és "vesz". Értelemszerűen a bukmékerek "kínál"-nak odds-ot vagy sporteseményt, ahogy normális esetben a fogadóirodák teszik.

Alapok

Mielőtt belevágnánk, hasznos lehet tudni, hogy a p2p-t ajánló internetes oldalak bizonyos részesedést megtartanak maguknak a nyereményekből.

Hol lehet „p2p”-t játszani? A Betfair és a Betsson irodákban, utóbbinál a szokatlan tippbörze néven.

P2P vesz

Ilyenkor a mérkőzés kimenetelére fogadhatnak a játékosok. Például ha a Chievo győzelmére szeretnének tenni, amelynek az „oddsa” 2.10, és a rátett tét összege 100 euró, a csapat nyerése esetén a rájuk fogadó játékos 210 eurót nyer, mivel az „odds” és a tét összeszorzásából alakul ki a nyeremény. Ha a csapat, melyre a fogadó tett, veszít, vagy döntetlent játszik, a játékos elvesztette 100 euróját.

P2P: kínál

A „kínál” folyamat a „vesz" ellentétjét takarja. A fogadóirodák működéséhez hasonlóan lehet csapatokat kínálni a játékos által előre meghatározott „odds”-okkal. Például a játékos a Fiorentinát kínálja 2.20-es „odds”-szal, 100 euróért, vagyis arra fogad, hogy a Fiorentina nem nyer. Ha ez így lesz, azaz döntetlen, vagy veresség az eredmény, akkor a kínáló nyeresége 100 euró lesz. Abban az esetben, ha nyer a megtett csapat, a kínáló veszít 220 eurót.

Hogyan működik a P2P?

A játékosok a fogadóirodánál  passzív játékosok, hiszen nem szólhatnak bele az „odds”-ok nagyságába, a fogadókon múlik, elfogadják-e a felkínált lehetőséget. Ez alapvetően a „p2p” fogadásnál is hasonlóan történik: valaki bukmékerként „odds”-okat ajánl. Viszont ha egy játékosnak nem megfelelő az „odds”, itt tehet ellene. Ha szeretne fogadni egy csapatra, de alacsonynak találja az „odds”-ot, feliratkozhat egy magasabb odds-al várakozási listára, ahol megadhatja, hogy milyen „odds”-ot szeretne. Ha valaki ilyet kínál, azt automatikusan megveszi a játékos.

Ez a rendszer a kínálatra is vonatkozik. Ha a játékos hazai győzelemre kínál egy csapatot 1.65 -os „odds”-zal, 100 euró értékben, az azt jelenti, hogy ő az adott csapat vereségére fogad. Maximálisan 100 eurót lehet ilyenkor elfogadni, vagyis azok, akik az adott csapat győzelmére fogadtak, összesen nem tehetnek többet ennyinél. Ha győz a csapat, a kínáló fizeti a tét és az „odds” összeszorzott összegét, ha nem nyer a csapat, a kínáló megnyeri a mások által feltett téteket. Ha a kínálónál ajánlott mérkőzésre nem fogad senki, visszakapja pénzét. Ugyan ez igaz a különbözetre is, ha a kínálónál nem gyűlik össze az ajánlott összeg: példánknál maradva a 100 euró. Ha ebből például csak 50 euróra fogadnak, 50 euró visszajár a kínálónak.

Egy rövid videó a P2P fogadást kínáló Betfair működéséről:Címkék: fogadás, sportfogadás,