Overdose szeptember 1-jén búcsúzik

2013-08-02
Szeptember 1-jén láthatják utoljára a Kincsem Parkban a szurkolók Overdose-t.

 

Mikóczy Zoltán tulajdonos reméli, hogy versenyezhet a lova, de ha ez nem jönne össze, akkor legalább felvezetik Overdose-t a közönség előtt. Ugyanezen a napon a tervek szerint Overdose testvére is rajthoz áll. 

 

„Hosszú-hosszú idő után talán a szerencse is mellénk szegődik, de nem szeretnék semmit elkiabálni – mondta az ujszo.com-nak Mikóczy Zoltán, Ovedose tulajdonosa. – Úgy tűnik, hogy túlvagyunk a patasérülés okozta szerencsétlen időszakon, és az előző hónapok azt mutatják, hogy Overdose fokozatosan versenykész állapotba kerülhet.”

 

Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa lapunknak elmondta, a titkos vágya az, hogy lova az október 6-i párizsi Prix de l’Abbaye-n indulhasson, mielőtt 2014-ben fedezőmén lesz. Egy ilyen rangos Group I-es viadal előtt azonban kell egy felhozóverseny, ez lehetne a szeptember 1-jén a Kincsem Parkban esedékes Kozma Ferenc Emlékverseny

 

A pályája elején csodalóként emlegetett versenyló utoljára 2011 őszén futott, akkor Rómában fél hosszal nyert meg egy Group III-as versenyt. Azóta nem tudott rajthoz állni, bár tavaly év elején tervben volt egy esetleges dubaji verseny is. A már krónikusnak nevezhető, folyton kiújuló patairha-gyulladása azonban lehetetlenné tette a megfelelő felkészítését. Overdose kálváriája 2009-ben kezdődött, akkor tizenöt hónapot hagyott ki sérülés miatt, s azóta is gyakran kínozza tályog. 

 

Mikóczy Zoltán talán pont ezért óvatosan beszél a tervekről: „A csúcs az lenne, ha Overdose októberben részt vehetne a Prix de l’Abbaye-n, azon az ominózus versenyen, amit 2008-ban egyszer már megnyert, de az eredményt érvénytelenítették, mert futam közben visszalőtték a rajtot. Felelőtlenség volna azonban felkészítő verseny nélkül odaállítani, tudnunk kell, hogy mennyire tudta visszanyerni a régi formáját. Ehhez nagyon jól illeszkedne, hogy Magyarországon, a szeptember 1-i lóversenyfesztiválon rajthoz állna. Ez egyúttal Overdose magyarországi búcsúversenye is volna, mert jövőre mindenképp fedezőmén lesz, nincs értelme annak, hogy tovább próbálkozzunk a lehetetlennel. Már az kész csoda lesz, ha Párizsban el tud indulni.”

 

Overdose budapesti futásának körülményeiről most folyik az egyeztetés. Egyelőre nem tudni, ki lovagolná, csak az tűnik biztosnak, hogy az 1200 méteres Kozma Ferenc Emlékversenyen indulna, amely az Overdose díj nevet viselné. „Szeretnénk, ha ez a versenynap a magyar galopp ünnepe lenne. Az az elképzelésünk, hogy Overdose nevével újra megtöltsük a Kincsem Parkot” – jelentette ki Mikóczy. 

 

A ló eddigi egészségi problémáit ismerve azonban bármikor közbejöhet valami, ezért Mikóczy a rosszabb eshetőségre is felkészült: „Ha valami mégis közbejönne, és nem tudna versenyezni, akkor is mindenképpen felvezetjük a közönség előtt, ezzel elbúcsúzna Magyarországtól, a rajongóitól, hiszen jövő évtől Németországban lenne fedezőmén.”

 

A versenynap programján szerepel egy 1300 méteres verseny is, Mikóczy tervei szerint ez remek lehetőség lenne Overdose csillagászati összegért vásárolt öccsének bemutatására. „A tréningekről származó információk alapján bizakodunk, úgy néz ki, rajthoz állhat. Csak hát addig még nevet kell adni neki. Még mindig van 4–5 olyan név, amiből nem tudunk választani. Pedig most már nagyon gyorsan el kell dönteni, mert a név jóváhagyása tíznapos folyamat, ezért legkésőbb jövő héten el kell neveznünk a lovat” – tudtuk meg Mikóczytól.

 

A tulajdonos hangsúlyozta, érzi a felelősség súlyát, hogy az emberek kíváncsiak Overdose-ra, s csalódottak lennének, ha végül mégsem versenyezne. „Nem szeretném az embereket becsapni, a végső szót azonban mindig a ló trénere mondja ki, ő az, aki meg tudja ítélni az egészségi állapotát. A versenyszervező is tud azonban valamiben segíteni. A budapesti pálya köztudottan kemény, ezért megfelelően elő kell készíteni, rendszeresen öntözni, hogy ne egy betonkeménységű pályán kelljen futnia a lónak. Ha ezt nem tudják megoldani, akkor az utolsó pillanatban is kész vagyok azt mondani, hogy inkább ne fusson a ló” – jelentette ki Mikóczy. 

 

Augusztus közepén Overdose-ra még vár egy patkolás, s ettől kicsit Mikóczy is tart: „Jelenleg szögelt patkó van a lábán, de az versenyben nem lenne megfelelő, az is csoda, hogy a tréninget bírja. A hónap közepén térünk vissza a régi, ragasztásos módszerhez, ami versenyterhelésben is garantáltan tartja a patkót a lábán, de félek ennek a következményeitől. A kétkomponenses ragasztó által olyan hő keletkezik, ami tályogot válthat ki. Van még tehát néhány bizonytalansági tényező, de mi mindent megteszünk azért, hogy szeptember 1-je a magyar galoppsport olyan ünnepe legyen, amelyre még évek múltán is emlékezni fognak.”

 

Forrás: ujszo.com

 
Címkék: lóverseny,