Overdose sebességet válthat - Párizsban és Hongkongban indulna

2012-06-28
Overdose patája a várakozásoknak megfelelően nőtt annyit, hogy kellőképpen bírja a komolyabb munkákat, így ettől fogva csapata már nem csak a ló erőnléte, hanem a gyorsasága fokozására is koncentrálhat.

 

Mikóczy Zoltán azt is elmondta a PannoniaOverdose.hu-nak hogy vélhetően már két-három hét múlva látni fogják, mikorra tervezhetnek versenyt Overdose-nak.

 

Egy hónapja abban bíztatok, hogy mostanra már nő annyit a patája, hogy megkezdhetitek vele a gyors munkákat. Stuart Pakcham, a ló angol kovácsa tegnap ismét Alagon járt, hogy újrapatkolja Overdose-t. Mik a tapasztalatok?

Mikóczy Zoltán: A ló patája a várakozásnak megfelelően növekedett és alakult. Beigazolódott, hogy már nőtt annyit a sérült rész, hogy a sarka ettől fogva kellőképpen bírja a terhelést. Ugyan még nem verseny-, hanem ortopéd patkót kapott, de ez is megfelel a jelenleginél gyorsabb munkához. Nem kapjuk le azonnal „a hét körméről”, hanem továbbra is csak fokozatosan terheljük.

 

A kondíciójára eddig is ügyeltetek, tehát nem a nulláról indul, a mostani fokozott munkavégzés ugye még nem versenyszintű terhelést jelent...

Mikóczy Zoltán: Az elmúlt hosszú hónapok alatt az erőnlétét sikerült megőriznünk, ezt kell most gyorsaságra átfordítanunk. Két-három héten belül már láthatjuk, hogy mikorra készíthető versenyre.

 

A patkolás után amúgy is szoktatok pár napot várni, de jól gondoljuk, hogy már csak azért is csak a jövő héten kezditek vele a gyorsabb munkát, mert Roszival mester vasárnapig igen elfoglalt...

Mikóczy Zoltán: Több általa készített ló is indul a vasárnapi Magyar Derbyben, de igazából a kettőnek nincs köze egymáshoz. Szakmailag megfelelően felkészült csapat, jó munkalovasok állnak a rendelkezésére, a derbylovak pedig már a zárógaloppjukon is túl vannak. Nemrég került hozzá a Derby top-favoritja Latin Lover, aki idén háromból három versenyt nyert, köztük a két legjelentősebb derby-felkészítő versenyt, a Nemzeti és Alag Díjakat; és régóta nála áll idomításban az én lovam, Zolee Walker is. Ő nem tartozik az esélyesek közé, származását tekintve is inkább rövidtávon várható, hogy bizonyítson, de mint minden tulajdonosnak, nekem is fontos, hogy képviseljem magam a Derbyben.

 

 

A DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elhangzottak szerint Overdose augusztusra épülhet fel, tulajdonosa, Mikóczy Zoltán indítaná a párizsi nagy derbin, előtte egy felhozó versennyel. Ha minden jól megy, versenyeztetése egy évvel kitolódna és jövőre indulna Hongkongban is.

 

„Augusztusra lehet Dózi bevethető állapotban. Ősszel mindenképpen a párizsi nagy versenyre szeretnénk fókuszálni, amelyet október másodikán rendeznek, oda előzetesen biztosan benevezzük. Addig pedig augusztus-szeptemberben jó volna számára egy felhozó verseny megfutása. Nem feltétlenül kis versenyre gondolok: legyen Párizsra egy jó küzdés a lábában. Az előversenye akár itthon is lehetne, lesz egy megfelelő sprintverseny augusztus végén Budapesten, ám inkább óvnám az itthoni pályaborítástól. Viszont a végső döntés mindig a tréner kezében van.”

 

„Ha a ló bírja a terhelést, ősszel kaphat még egy évet versenyzésre, tehát érdemes elgondolkodni fedezőmén-karrierje 2014-re csúsztatásán. Ebben az esetben jövőre indulhatna Hongkongban, ahova a külföldi tartózkodási szabályok miatt nem mehetett legutóbb. Így jó párizsi futás után ott maradna két hónapot, és utána jöhetne Ázsia. Ezek a tervek, de minden Dózi állapotán múlik” - tette hozzá Mikóczy.

 

„Overdose sérült patarészének megújulásához egyszerűen várni kell. A keddi patkolás mindenestre azt mutatta: jól állunk, a gyógyulás finise felé haladunk. Nem elkiabálva, de a végső örömre persze csak akkor lesz okunk, ha végre pályán bizonyítja képességeit. A téli kudarcos dubaji kiruccanás után ki vagyunk éhezve a sikerre: olyan győzelemre van szükség, amelyre felkapja fejét a lóversenyzés világa” - mondta Mikóczy.

 

„A magyar cégekből álló konzorcium a tulajdonlásba szállt be, a napi ellátás, a versenyeztetés az én cégem dolga, azt mi fizetjük. A számokról csak annyit: egy egyszerű patkolás jó szakember ideszállításával annyiba kerül, amennyiért az árveréseken már egy lovat lehet venni” - jellemezte a költségeket a ló gazdája.

 

Forrás: PannoniaOverdose.hu, Digisport.hu

 
Címkék: lóverseny,