Overdose-t meghívták, mégsem utazhat Hongkongba

2011. november 23. Száz napja van szervezés alatt Overdose hongkongi utazása a Távol-Kelet legnagyobb sprintfutamára. Ami ráadásul meghívásos verseny, és annak 14-es mezőnyébe 92 telivér szeretett volna bekerülni, köztük 15 Group I-nyerő. A szinte lehetetlen sikerült, az őszi szezont majdnem teljesen kihagyó Overdose-t római futása után meghívták.

 Illetve csak hívták volna, mert egy teljesíthető kritériumnak nem felelhetett meg csapata: a hongkongi versenyszervező ugyanis csupán 26 nappal a futam előtt közölte, hogy a helyi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Hivatal egy 1992-es lóinfluenza-járvány miatt csak azon lovak beutazását engedélyezi, amelyek 15 meghatározott országban töltötték az elmúlt 60 napot, és ezen a listán hazánk nincsen rajta.

A verseny szervezése augusztus elején kezdődött, szeptember elején történt az első e-mail váltás a helyi versenyszervezővel. Noha a ló 2008 óta megjárta a New York Times, az International Herald Tribune és több alkalommal a Racing Post címlapját is, de olyan eredményt, amelyre az elmúlt három évben Európán kívül is felkaphatták a fejüket, egyedül Ascotban ért el. Azóta pedig az istállójában állt, sérülten. Ezért egy Overdose-ról szóló negyedórás filmmel s egy angol nyelvű bemutató anyag is csatolva lett az e-mailhez. Még személyes lobbizás is történt a ló érdekében, Paul Kan tiszteletbeli konzul és Németh Béla úr, a helyi magyar konzulátus irodavezetője fáradozott a cél érdekében.

Eleinte udvarias hümmögést kaptunk volt a válasz, mindig megjegyezve, hogy „jó-jó, de a ló három éve nem nyert Group-versenyt”. A római verseny volt Overdose „utolsó” esélye, hogy még idén részt vehessen a Távol-Kelet legnagyobb rövidtávú futamában, ugyanis a szervezők kikötötték, hogy meghívásáról e verseny alapján döntenek. A Hong Kong Sprint ugyanis meghívásos verseny, nem csak a nevezés ingyenes, de még a ló és csapata (lovász, tréner, tulajdonos, zsoké) utazását és ott tartózkodását is fedezik. Tehát kézzelfogható, közelmúltbéli eredmény nélkül nem várható el hogy beválogassák a mindössze 14 lóban limitált indulók közé. A római versenyhez a hongkongi versenyszervezők is sok sikert kívántak.

Menet közben jöttek az információk a Hong Kong Jockey Club-tól, hogy kinek, mikor milyen jelvényt kell viselnie, s mikor hány főt milyen repülőgép-osztályon utaztatva, hány csillagos szálláson látnak vendégül, s jöttek a valóban lényegesek is, a zsokék és a lovak doppingellenőrzésén vizsgált szerek határértékeiről is kitettek egy oldalt a tájékoztatójukban. Karanténról lényegében csak annyit írtak, hogy a vendéglovak az utolsó két hétben külön istállókban állnak, és a helyiektől elkülönítve tréningezhetnek. Ismertették, hogy mely európai szállító cégekkel kell majd az utazás részleteit egyeztetni (ha Overdose meghívást kap), valamint, hogy az elmúlt évből milyen oltásokat kell igazolni, s melyek azok, amiket az utolsó hónapban kötelezően be kell adni. Minden ezek figyelembe vételével zajlott.Overdose a megadott határidőre be lett nevezve, és  rajta kívül még 91 telivér (köztük 15 Group I-es nyerő) szeretett volna meghívást kapni. (Hongkong: 31, Japán: 13, USA: 11, Franciaország: 10, Ausztrália: 9, Nagy-Britannia: 8, Írország és Szingapúr: 3-3, Németország, Olaszország, Spanyolország és Magyarország: 1-1) Ebben a mezőnyben kellett Overdose-nak a legjobb 14 közé beférnie. A feladat tehát adott volt, nyerni kell Rómában, de még az sem biztos, hogy elég lesz, hiszen Overdose ez utóbbival számolva is csak négyszer futott idén.

Még a római futás előtt ismertté váltak a Hong Kong Sprint első előfogadási oddsai, melyek Overdose-t végig a második-harmadik esélyként hozták: a szingapúri Rocket Man mögött, a legjobb hongkongi sprinterrel együtt, később épphogy mögötte (10:1-hez, majd 12:1-hez), de mindig e verseny kétszeres nyerője, Hongkong legendás lova, Sacred Kingdom előtt. Tehát ez az európai fogadásszervező Overdose-t tartotta kontinense legjobb esélyének.Mikóczy Zoltán és Jozef Roszival tréner elsősorban a hongkongi verseny miatt állították ismét tréningbe Overdose-t, s készítették fel Rómára. Az sem titok, hogy Hongkongra is Frankie Dettorit szemelték ki, aki  szinte kész tényként beszélt következő Overdose-zal közös hongkongi futamukról. Továbbá a ló szintén e verseny közelsége miatt lett megkímélve Rómában, egyedül ezért törekedtek minimális győzelemre. Roszival tréner mondta is a verseny után: - Én nem ezt a versenyt akartam megnyerni vele, hanem a következőt. Itt csak annyit akartam, hogy a lovat a futam előre hozza.

Rómából hazatérve felgyorsult minden. A versenyt követő második napon egy kérdés érkezett a versenyszervezőtől, hogy hol állt Overdose az elmúlt 60 napban, mert ha jól tudják, a karantén-előírások miatt ezt az időszakot Európában kellett töltenie. Korábban ezt nem említették, de nem is látszott problémásnak. Ám a válaszra, hogy persze, Európában volt, hiszen az olasz verseny kivételével végig Magyarországon állt, Alagon, azt jelezték vissza, hogy a hongkongi Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Hivatal nem engedélyezi a beutazását, mert előírásaik szerint csak azon lovak utazhatnak be, amelyek 15 általuk meghatározott ország valamelyikében töltötték az elmúlt 60 napot, és Magyarország nincs ezek között.

Tehát a hongkongi szervezők ezt az információt csupán 26 nappal a verseny előtt közölték. Pedig különösebb akadálya nem lett volna, hogy Overdose-t szeptember végén vagy október elején kivigyék, mondjuk Németországba.

A szigor oka, hogy 1992-ben pont egy a decemberi nemzetközi versenyekre érkező külföldi telivér miatt fertőződött meg lóinfluenzával az amúgy rendszeresen oltott hongkongi állomány háromnegyede, több versenyló elpusztult, a futamokat több mint egy hónapra le kellett állítaniuk (a veszteségről nem is beszélve, a pálya idei szezonnyitóján 119 millió hongkongi dollárért játszottak a fogadók). Azóta nincs kivétel. Azt persze lehet firtatni, hogy milyen alapon tesznek különbséget az EU országai között, de ez Overdose utazásán már nem segít.

Különösebben a versenyszervezőre sem lehet neheztelni, bár lehetett volna figyelmesebb is, de ők ahhoz szoktak, hogy a világ legjobb lovai szinte kivétel nélkül a 15 listás ország valamelyikében állnak tréningben, így ezekből is érkeznek, ám sajnos rutinból kommunikáltak.

Ezek után csekély vigasz, de mégis jól esik a stábnak, hogy a versenyszervező elmondta, ha nincs ez az előírás, meghívták volna Overdose-t a Hong Kong Sprintre. Azaz a levelükben „Magyarország briliáns lovának” nevezett, és „a Hong Kong Jockey Clubban mindenki által a legvégsőkig tisztelt magyar lovat” Európától ilyen távol is a világ legjobbjai közé számítják. A tulajdonos reméli, hogy, úgy lesz, ahogy írták: „Bízunk benne, hogy ez a varázslatos és hihetetlen ló jövőre top formában lesz, és ismét esélye lesz részt venni Group I-es sprintversenyünkben. Overdose-nak a Hong Kong Jockey Clubnál mindannyian további sikereket kívánunk, ő egy igazi nagy ló, egy szupersztár.”


Forrás. www.pannoniaoverdose.hu

Címkék: lóverseny,