Öt év sikeres működés után bezáratják az orosz Las Vegast

2016-05-25
Annak érdekében, hogy a 2014-es téli olimpia helyszínéül szolgáló Szocsi kaszinói konkurencia nélkül működhessenek, Putyin orosz elnök elrendelte Azov-City kaszinóinak bezárását.

 

Ugyan az Oroszország dél-nyugati részén lévő Azov-City területén létesült az ország első szerencsejáték zónája még 2010-ben, az 550 km-re fekvő Szocsi tavaly júliusban szintén megkapta a szerencsejáték engedélyt. A liszensz kiadásával a kormány nem titkolt szándéka az olimpia megrendezésnek óriási, 51 milliárd dolláros költsége által okozott gazdasági nehézségek enyhítése.

 

Az Azov-City zóna kaszinóinak üzemeltetői – akik most futhatnak a pénzük után – kompenzációt követelnek pénzügyi veszteségeik miatt. Így tesz a Royal Times Group és a Shambhala is, melyek közül az utóbbi legalább 10 milliárd rubelt (145 millió dollárt) követel kiadásai és az elmaradó profit kompenzálására. A Shambala április 29-én nyitotta meg legújabb létesítményét, melyben 40  asztal, 750 nyerőgép, 5 étterem és egy ötcsillagos hotel is helyet kapott.

 

Amellett, hogy a bezárások miatt 2500 alkalmazott veszíti el a munkáját Azov-City-ben, ez a drasztikus lépés várhatóan azon nemzetközi szerencsejáték vállalatok aggodalmát is kiváltja, akik eddig érdeklődtek egy esetleges oroszországi befektetés iránt.

 

„Azov-City megmutatta, hogy az emberek akkor is játszani fognak, ha a kaszinókat a távoli sztyeppre száműzik. Most különösebb ok nélkül úgy döntöttek, hogy véget vetnek egy jövedelmező üzletnek, komoly kárt okozva ezzel a költségvetésnek.” – írja az rgw orosz portál.

 

2007-ben az orosz szerencsejáték piac a Price Water House Coopers becslése szerint körülbelül 4,6 milliárd dollárt ért. Ez számított a második legnagyobb európai piacnak az Egyesült Királyság után, azonban 2009-re az orosz hatóságok a szerencsejáték függőségre hivatkozva pár, világtól távoli, nehezen megközelíthető zónába száműzték a szerencsejátékokat. Ezek közül az Azov City-beli bizonyult a legsikeresebbnek, karriertörténete azonban most rövidesen végetér…

 

 
Címkék: kaszinó,