Osztoznia kell a pénzen a lottónyereményt megálmodó alkalmazottjával

2014-07-15
Egy bírósági döntés értelmében egy étteremtulajdonosnak osztoznia kell 1 millió fontnyi nyereményén azzal a pincérével, aki meggyőzte arról, hogy vegyenek közösen egy lottószelvényt, mert arról álmodott, hogy nyerni fog a lottón.

 

A yorki Kapadokya nevű török étterem tulajdonosa, Hayati Kucukkoylu 2012. januárjában 1 millió fontot (388 millió forintot) nyert az EuroMillions lottón. Öröme nem tartott sokáig, mert pincére, Faith Ozcan azt követelte, hogy adja neki a nyeremény felét. Ozcan azt állította, hogy az ő ötlete volt, hogy vegyenek egy lottót, mert előző éjszaka arról álmodott, hogy megüti a főnyereményt; tehát, ha ő nincs, főnöke soha nem játszott volna.

 

Az ügy azután került a bíróságra, hogy pár órával a sorsolás után a két férfi összevitatkozott, mert Kuckukkoylu ragaszkodott ahhoz, hogy az egész nyereményt őt illeti, mert ő fizette a szelvényt, és ő is választotta ki a számokat. Ozcan  - aki megvette a szelvényt a helyi szupermarketben – azonban hajthatatlan volt abban, hogy az ő megérzése volt az, hogy nyerni fognak, így a nyeremény fele őt illeti. 

 

Mr. Ozcan és a nyertes Euromillions szelvény

 

Ahogy egyre jobban elmérgesedett a vita, a háborgó pincér elment a rendőrségre és a Camelot lottótársasághoz, és azt állította, hogy főnöke ellopta tőle a lottószelvényt. Kucukkoylu-t letartóztatták lopás gyanújával, és kilenc órán át tartó kihallgatásnak vetették alá. Később Ozcan beismerte, hogy hazudott, nem volt szó lopásról, azonban mivel nem tudtak megegyezni, az ügy a bíróságra került, ahol most született döntés.

 

“Azt álmodta, hogy egy nagy köteg pénz van a kezében, és a főnöke áll előtte. Mr. Ozcan erősen hisz az álmok erejében, és ezt úgy értelmezte, hogy ő és Kucukkoylu úr nyerni fognak a lottón.” – fejtette ki a bíró az ítélethirdetéskor.

 

Elmondása szerint, másnap a pincér három órán át „nyüstölte” főnökét, mire az végre beleegyezett, hogy vegyenek egy EuroMillions szelvényt. Fizikálisan Ozcan vette meg a lottót, de állítása szerint annak árát közösen fizették, és a számokat is közösen találták ki. A döntés előtt a bíró megnézte a biztonsági kamera által rögzített videót, melyen az  látszott, hogy a két férfi épp kitölti a lottószelvényt. A bíró szerint a biztonsági kamera felvétele alapján bizonyítást nyert, hogy a két férfi valóban közösen választotta ki a számokat, és elfelezték a szelvény 9 fontnyi költségét is.

 

A bíró kimondta, hogy Ozcan sztorija “eleve hihetőbb volt”, hiszen „Nem látom, hogy miért lett volna annyira eltökélt abban, hogy rávegye főnökét a lottózásra, ha nem akart volna belőle profitálni. Sokkal valószínűbb, hogy azért győzködte órákon át a főnökét, mert az álmában az szerepelt, hogy együtt játszottak, és szüksége volt munkáltatójára ahhoz, hogy beteljesüljön az álom. A meghatározó kérdésekben inkább Mr. Ozcan bizonyítékait fogadom el. ” jelentette ki a bíró az ítéletében, és kimondta, hogy a két férfinak egyenlő részben kell osztoznia az 1 millió fontos nyereményen.

 
 
 A szerencsés Euromillions szelvény